Home » Iraner bryter ut i gråt: det mest rørende øyeblikket i håndball-VM

Iraner bryter ut i gråt: det mest rørende øyeblikket i håndball-VM

by Roald Amundsen

Iraneren bryter ut i gråt
Håndball-VMs mest rørende øyeblikk

Iran kvalifiserte seg først til verdensmesterskapet i håndball for kvinner. De har sluppet inn 80 mål på to kamper så langt. Men spesielt én spiller skinner: keeper Fatemeh Khalili, som reddet sju skudd på én omgang mot Norge.

Irans kvinnelandslag deltar i håndball-VM for første gang. I første kamp 11:39 tap for Romania, mot de tredobbelte norske verdensmesterne er det enda mindre å oppnå i andre kamp. Kampen tapes med 9:41, det er en av de høyeste seirene for Norge noensinne i et verdenscup for kvinner. Iran tok til og med en 2-1 ledelse etter fire minutter, den første noensinne i et verdenscup. OK. Det var også bare deres andre kamp og de scoret kun én gang i de resterende 26 minuttene av første omgang, mens Norge svarte med 21 mål.

Men overskriftene etter kampen tilhørte ikke Marit Jacobsen, toppscorer med syv mål, og heller ikke lagvenninne Veronica Kristiansen, den eneste nordmannen som tok en to-minutters straffe i enveiskampen. Nei. Verdens øyne er rettet mot den iranske målvakten Fatemeh Khalili. Som nesten kollapser når han hører navnet hans gjennom høyttaleranlegget i lobbyen til Castello, Spania. Hun blir utropt til spillets spiller. Etter sju redninger i første omgang. Deretter ble deres representanter lukket inn på døren. Nyt luften av verdensmesterskapet. Kanskje ville han også være en hyllest til sine 18 strålende prestasjoner i kampen mot Romania, iranernes første VM-kamp.

Et øyeblikk for evigheten

Akkompagnert av jubel fra lagkameratene trer 25-åringen, som spiller for Foolad Sepahan Isfahan hjemme i Iran, frem, klarer knapt å holde seg og skjuler ansiktet bak VM-maskoten som ble presentert for henne. De er fantastiske øyeblikk. Entusiasmen til lagkameratene, applausen fra de norske motstanderne, Khalili full av stolthet, lagets gledesdans, suvenirbildet i mål. De sier: dette er oss. Og vi er her. Det spiller ingen rolle om vi taper, og det spiller ingen rolle hva som skjer videre. Øyeblikk som blir en evighet i minnet, fortætter livet. Øyeblikk når livet er vakrere, som aldri bør ta slutt. Ofte sunget, sjelden opplevd. Dette er et slikt øyeblikk.

«Jeg skulle ønske alle i Iran kunne se disse unike øyeblikkene etter kampen,» tvitret reporter Reza Mohaddes, som rapporterte for London-baserte Iran International TV. Men det var ikke tilfelle: Håndball spiller bare en mindre rolle i Iran. Og kvinneidrett. Situasjonen er like kjent som den er kompleks. Selv om iranske kvinner dekker håret, gjør ikke motstanderne det. I forkant av VM sa Mohaddes til den danske kringkasteren TV2 at det kun finnes stillbilder av VM-kamper i Iran.

Det med Stine

Leveringen av en trøye til det norske laget av en journalist fra den norske kringkasteren Viaplay kom kun til Iran via sosiale medier. Khalili er fortsatt på grensen til tårer, utslitt av all oppmerksomhet. Skjorta betyr verden for henne, sier hun gjennom en oversetter. Favorittspilleren hans er nummer 10, men han har nå glemt navnet sitt. «Stine», sier reporteren. «Ja, Stine.»

Stines fulle navn er Stine Bredal Oftedal og er en av de beste håndballspillerne i verden: i 2019 ble hun kåret til verdenshåndballspiller. Han er i en rekke all-star-lag i store turneringer og er MVP for verdensmesterskapet i 2017. Et veldig viktig navn i verdensidretten. Stine Bredal Oftedal applauderer keeperen rett før intervjuet. Slutt på den korte samtalen. Han er bare så glad i å si noe, oversetter Khalili. En bue, et sjenert «takk» og gå.

Et annet spill. Mot Kasakhstan. Vi trenger en seier. Gå deretter videre til hovedrunden i verdenscupen. Ellers drar vi tilbake til Iran. I anonymitet. Men et øyeblikk beveget Fatemeh Khalili og det iranske kvinnelaget i håndball verden.