Home » Hvordan verden ser på regjeringsskiftet

Hvordan verden ser på regjeringsskiftet

by Russell Crowe

Kansler Merkel hilser på verdensscenen. Hvordan blir regjeringsskiftet sett på av Tysklands viktigste allierte og rivaler i G20-gruppen? Et overblikk.

Bildeserie med 21 bilder

Kansler Angela Merkel har vært på avskjedsturné i flere uker. Han var i Washington og Moskva, Paris og Warszawa. Paven tok også imot dem igjen for en privat audiens i Vatikanet. I de kommende dagene vil regjeringens eneste toppsjef hilse på den store verdensscenen på G20-toppmøtet i Roma og på klimakonferansen i Glasgow.

På møtet mellom de økonomiske hovedmaktene i Roma har han passende med seg sin sannsynlige etterfølger. SPD-kandidaten til kansler Olaf Scholz, som vant valget til Forbundsdagen, deltok som finansminister. Protokollmessig er det fortsatt CDU-politiker Merkel som er sjefen. Men det ser allerede ut som en slags overlevering.

Amerikas forente stater

Regjeringen til USAs president Joe Biden fortsetter å stole på et sterkt Tyskland som tar ansvar innenfor EU, NATO og det internasjonale samfunnet. Amerikanerne vil være spesielt oppmerksomme på hvordan den nye tyske regjeringen posisjonerer seg i forhold til Kina. Washington presser på for en mer konfronterende tilnærming til sin strategiske rival, mens Merkel-regjeringen har fokusert mer på dialog og gode handelsforbindelser.

Det samme gjelder fremtidige forhold til Russland. Knyttet til dette er det gamle og kontroversielle spørsmålet om rørledningen Nord Stream 2. Washington vil insistere på at den nye administrasjonen oppfyller sine forpliktelser i henhold til en kompromissavtale med USA om saken. Ifølge dette må Tyskland fremfor alt støtte Ukraina. I kongressen setter ledende republikanere og mange av hans demokrater Biden under press av denne grunn. Hvis Tyskland ikke viser fremgang, kan det fortsatt komme amerikanske sanksjoner mot prosjektet.

Joe Biden tar imot Angela Merkel i Det hvite hus i Washington, DC: USAs president fortsetter å stole på et sterkt Tyskland. (Kilde: Doug Mills / imago images)

Kina

Kina frykter at en trafikklysregjering vil ta en tøffere vei mot landet. Merkel har allerede savnet Beijing veldig fordi hun ærlig sa sin mening, men hun har alltid vist forståelse for Kina og ført en mer forretningsorientert kinesisk politikk.

Beijing håper Scholz også vet hvor avhengig Tyskland er av økonomisk samarbeid med Kina. Det skal bemerkes at SPD-politikeren var ganske forsiktig med planene sine i håndteringen av Kina og lette etter en felles EU-posisjon.

På den annen side er FDP og De Grønne, som vil forsvare ikke bare menneskerettigheter og forfulgte uigurer og tibetanere, men også frihandel og rettferdig markedsadgang, annerledes. Beijing selv forbereder seg på tøffere tider på grunn av spenninger med USA, og ønsker å redusere sin avhengighet av utlandet.

Russland

Antall konflikter i russisk-tyske forhold er vanskelig å håndtere. Berlin gir Moskva skylden for et drap i nærheten av Berlins regjeringsdistrikt, et cyberangrep på Forbundsdagen og et angrep på Ukraina. Sanksjoner er på plass. Knapt noen i Russland forventer en bedring av situasjonen under forbundskansler Scholz, ja, mer tysk kritikk hvis det fantes en utenriksminister for De Grønne. Moskva er for eksempel bekymret for De Grønnes motstand mot gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen.

Uavhengig av «politiske meningsforskjeller» som det heter i Kreml, er Russland først og fremst avhengig av samarbeid på andre felt med felles interesser. «Tyskland er en viktig handels-, økonomisk- og investeringspartner for Russland, så Moskva har en interesse i å opprettholde og utvikle relasjoner,» sa Putins talsmann Dmitri Peskov nylig.

Angela Merkel og Vladimir Putin på et møte i Kreml i Moskva: Til tross for mange konflikter er Tyskland en viktig handels-, økonomisk- og investeringspartner for Russland.  (Kilde: imago images / Evgeny Odinokov)Angela Merkel og Vladimir Putin på et møte i Kreml i Moskva: Til tross for mange konflikter er Tyskland en viktig handels-, økonomisk- og investeringspartner for Russland. (Kilde: Evgeny Odinokov / imago images)

Tyrkia

Observatører antar at en ny føderal regjering kan ta en tøffere vei mot Tyrkia. Samarbeidet kan bli vanskeligere, spesielt hvis utenriksdepartementet henvendte seg til De Grønne. Grønne politikere angriper gjentatte ganger den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan på grunn av menneskerettighetsspørsmål. Partiet ber også om slutt på flyktningavtalen mellom Tyrkia og EU.

Under Merkels avskjedsbesøk som kansler i Tyrkia, understreket Erdoğan at han håpet på et nært samarbeid mellom de to landene under den nye føderale regjeringen; Den nylige krisen rundt trusselen om utvisning av ambassadører, inkludert den tyske, har imidlertid satt rapportene på en ny motstandsprøve.

Fra synspunktet til Günter Seufert, leder av Center for Applied Turkish Studies (CATS), må den nye føderale regjeringen også stille seg selv et veldig grunnleggende spørsmål: hvordan håndterer du i fremtiden et land «hvis samarbeidet EU er avhengig av på visse områder hvis utenriks- og interne politikk imidlertid i mindre og mindre grad samsvarer med europeiske ideer ”.

Frankrike

Frankrike er først og fremst opptatt av å danne regjering i Tyskland så raskt som mulig, ettersom Paris tar over EU-formannskapet i januar. Som det mest folkerike EU-medlemslandet er Tyskland spesielt viktig for nye prosjekter.

Med SPD, Verdi og FDP som pro-europeiske partier, forventer Paris en viss kontinuitet i tidligere tysk politikk, slik Éric-André Martin ved Institut Français des Relations Internationales slår fast. Som en kjent og erfaren politiker gir Scholz Paris en viss trygghet og blir sett på som en valgpartner. Et åpent spørsmål for Frankrike er om Scholz vil klare å holde de til tider fjerne grønne og FDP sammen, sier den fransk-tyske relasjonseksperten. Frankrike følger også nøye med på hvordan man kan forene investeringene som trengs for klimaet med den hittil ganske rigide gjeldspolitikken og forløpet til finansiell stabilitet.

Storbritannia

I Storbritannia er interessen for å danne en tysk regjering ganske begrenset. Mediene legger i hovedsak vekt på de stille samtalene som har gått raskere enn forventet. Egne verft er nok til å distrahere fra Tyskland: Mangelen på lastebilbiler, tomme bensinstasjoner og hyller på grunn av Brexit og kronen, organiseringen av klimakonferansen COP26 i Glasgow eller spørsmålet om kronreglene bør gjeninnføres pga. økende antall infeksjoner.

Lyskrysspartienes intensjon om midlertidig å senke stemmerettsalderen til 16 år har vakt oppsikt. Avisen Guardian påpekte at unge velgere i Europa bare kan være så unge i Østerrike og på britiske kroneeiendommer Isle of Man og Guernsey. «Et slikt landsomfattende skritt kan føre til at andre land følger kontinentets største økonomi,» kommenterte avisen.

Related Videos

Leave a Comment