Home » Foss vinner sensasjonelt VM-gull i temporitt for Norge

Foss vinner sensasjonelt VM-gull i temporitt for Norge

by Ashley Olsen

Küng og Evenepoel beseiret i Wollongong

Tobias Foss er ny verdensmester i temporitt Foto: Cor Vos

18.09.2022 | (rsn) – Tobias Foss skapte furore i Wollongong og vant verdenstittelen i temporittet. Etter 34,2 kilometer var nordmannen to sekunder raskere enn sveitseren Stefan Küng på 40:02 minutter, som fortsatt var klart i ledelsen ved siste mellomtid. Belgiske Remco Evenepoel vant bronse på ni sekunder. For det fjerde, briten Ethan Hayter, som mistet sjansene til medalje på grunn av mangel på hell med utstyret sitt, foran sin landsmann Stefan Bissegger.

Wout Van Aert, Primoz Roglic, Rohan Dennis, Jonas Vingaard – de fire beste stjernene i Jumbo-laget – Visma har alle bestemt seg for ikke å starte Wollolong-tidkjøringen. Men Foss (22) slokket brannen for det nederlandske WorldTour-laget – og gullet for Norge. «Jeg føler at jeg drømmer. Jeg kan ikke tro det, det er uvirkelig,» sa den nye verdensmesteren i det siste intervjuet. Da Evenepoel kom i mål og det var klart Foss skulle vinne regnbuetrøya, slo han seg flere ganger i det varme setet for å være sikker på at han ikke drømte.

Foss er landets første elitemedaljevinner i tidskjøring. I 2010, også i Australia, ble Thor Hushovd verdensmester i roadracing. 44-åringen vant også U23-tittelen på temporitt i Valkenburg i 2018, hvor Oskar Svendsen også vant juniortittelen på temporitt 14 år senere. «Jeg tok frem alt jeg hadde i meg. Jeg kan bare gjøre det jeg kan gjøre på egenhånd – og så må de andre handle…men mann…det er bare fantastisk», slet den nye verdensmesteren med å finne sin ord.

For Foss var det bare den fjerde seieren i proffkarrieren, etter å ha vært nasjonal mester tidligere kun to ganger i temporitt og én gang i landeveisritt. «Beina mine var veldig gode i dag. Da jeg kom fra kanadisk racing, visste jeg at formen var god. Men det er mer enn jeg våget å drømme. virkelig oppnå alt dette,» sa han med gledestårer i øynene.

For Küng, 28, endte løpet igjen i skuffelse til tross for pengene. Ved EM i München gikk han glipp av gull med ett sekund, ved den olympiske tidsprøven i Tokyo gikk han glipp av bronse med bare noen tidels sekund, og han bommet også så vidt på tittelen i Wollolong. Küng var imidlertid ikke den eneste uheldige på dagen, ettersom amerikanske Magnus Sheffield gjorde det bra i løpet inntil han falt tilbake til 17. plass etter en krasj i finalen.

Enda verre var det for briten Ethan Hayter som, til tross for uflaks med utstyret og et hjulskifte, ble nummer fire, bare 39 sekunder bak. «Jeg visste at på en god dag kunne jeg kjempe om seieren. Jeg hadde kjedeproblemer, men det var kanskje ikke bare det, 40 sekunder er lang tid, sa 24-åringen. – Vi får nok aldri vite nøyaktig hvor mye det koster. Å bytte hjul tok kanskje 20 sekunder. Etter det var jeg ikke helt i rytmen lenger, for sykkelen var litt annerledes og jeg var også mindre sikker i svingene. Det er synd,» la Hayter til.

Løpet var også skuffende for italienske Filippo Ganna og slovenske Tadej Pogacar, som var blant favorittene, men som ikke svarte til forventningene. Den forsvarende mesteren Ganna endte på sjuende, en plassering bak den to ganger Tour de France-vinneren.

De to tyske deltakerne kunne som ventet ikke blande seg inn i kampen om medaljene. Nikias Arndt endte på 16. plass, nyproffen Miguel Heidemann fullførte sitt første verdensmesterskapsløp i toppklassen på 20. plass.

Slik gikk løpet:

Med Luke Plapp og Edoardo Affini startet to sterke tidskjøringer i den første av fire steinblokker. Mens italieneren var to sekunder foran etter 7,2 kilometer, snudde australieren kursen ved det andre målepunktet og var to sekunder raskere enn Affini. Da vi kom i mål hadde det blitt fire sekunders ledelse.

Elleve WorldTour-profesjonelle fra den andre startblokken deltok i løpet, inkludert Arndt, den første tyskeren. Men ingen av dem kunne undergrave Affini i første splitt. Belgieren Yves Lampaert gjorde det best der, fem sekunder bak, på tredjeplass. Tidevannet snudde ved det andre målepunktet, først syklet franskmannen Bruno Armirail 15 sekunder raskere enn Plapp, deretter gjorde Lampaert enda et sekund bedre, før Bissegger slo den raskeste tiden med ytterligere syv sekunder Arndt knekte en solid andresektor og oppnådde tre posisjoner, men igjen tapt tid og en plass i finalen.

Kraftbalansen for andre gang bekreftes ved målgang hvor Bissegger setter beste tid foran Lampaert og Armirail. Den tredje gruppen var mindre sterk, kun tre profesjonelle, inkludert tyskeren Miguel Heidemann, var i denne blokken. 24-åringen endte på niendeplass, noe som gjorde ham til den nest beste rytteren i sin gruppe, like bak kanadiske Derek Gee.

De resterende favorittene ble samlet i den siste startgruppen og gjorde de tidligere beste mellomtidene til tap. Sheffield var i utgangspunktet ni sekunder raskere enn Affini før Foss forbedret den tiden med ytterligere to sekunder, men ble akkurat underskåret av Hayter. Küng satte deretter den raskeste tiden i Sveits. Pogacar var nede 16 sekunder etter 7,2 kilometer, mens Vuelta-vinner Evenepoel på sin side var et halvt sekund bak på andreplass. Siste rytter til start, den forsvarende mesteren Ganna var bare femte på denne etappen, tre sekunder bak.

Küng taper gull til Foss i sluttsektoren

Sheffield, 20, fortsatte trenden i andre divisjon, og tok 21 sekunder fra Bissegger her. Nesten samtidig måtte Hayter bytte hjul med kjedeproblemer, så det tredje av det første målepunktet tapte et godt halvminutt. Foss gjorde det imidlertid bedre etter 24,5 kilometer og var 20 sekunder foran amerikaneren, som imidlertid falt etterpå og endte kun på åttende og 17. plass på sluttplasseringen.

Det var bedre for Foss, som også syklet godt i sluttsektoren og økte ledelsen over Bissegger fra 42 sekunder til 47 sekunder. Minuttet senere tapte imidlertid nordmannen sin beste tid på det andre målepunktet til Küng, som var elleve sekunder raskere enn jumbo-proffen. Mens Pogacar klarte å holde tempoet, tapte Evenepoel og Ganna mye tid. Evenepoel falt til tredjeplass bak Foss, med Ganna verre da han raste til femte, 39 sekunder bak, bare fire sekunder foran Pogacar og den uheldige Hayter.

Briten ble først nummer to, 40 sekunder bak Foss. Så kom Küng – men sveitserne hadde delt løpet dårlig. På de siste 9,5 kilometerne tapte han 14 sekunder til nordmannen, som forsvarte sin to sekunders ledelse. Pogacar endte foreløpig på femteplass bak Hayter og Bissegger. Da Evenepoel, bare fire sekunder bak Foss på den andre klokken, krysset målstreken ni sekunder bak, var det klart at gullet skulle gå til Norge. Som siste sjåfør fullførte Ganna løpet på syvende plassering, like bak Pogacar.

Den beste av de to tyske startende var Nikias Arndt på 16. plass, Miguel Heidemann ble nummer 20.