Home » Den føderale sjefsinnovatøren vil ha milliardbeløp i oppstartsmidler

Den føderale sjefsinnovatøren vil ha milliardbeløp i oppstartsmidler

by Siv Jensen

Ifølge Rafael Laguna, den føderale regjeringens ledende innovatør, skal den føderale regjeringens «fremtidsfond» som ble lansert i 2021 for å finansiere oppstartsbedrifter vokse fra ti milliarder til ti billioner euro i løpet av de neste 20-30 årene. Dette er den eneste måten Tyskland kan dominere energiomstillingen, absorbere konsekvensene av krigen og unngå å falle bak i innovasjon, sa han til «Handelsblatt» (mandagsutgaven).

Modellene er statlige formuesfond i Norge, Singapore og Saudi-Arabia, som investerer langsiktig i privat sektor. Et tysk suverent formuesfond «kan starte store ting i Europa, for eksempel innen vindkraft, hydrogen, laserfusjon – flere hundre millioner per prosjekt,» sa Laguna. Erfaring viser at disse suverene formuesfondene alltid er lønnsomme «fordi de har den utholdenhet som sjelden finnes i det private kapitalmarkedet». Generelt har flere andre land bedre innovasjonspolitikk enn Tyskland, sa sjefen for Sprind Innovation Agency (Sprind).

Forbundsrepublikken kunne lære av for eksempel Frankrike, Kina, Skandinavia og saudierne. Han var spesielt imponert over Frankrike. «De gjør det og drar økonomien med seg. Enten det er energiomstilling eller forsyningskjedeproblemer: Økonomidepartementet fungerer selv som et mellomledd – utenkelig for oss. Vi er veldig forsiktige og er ganske trege i vår industripolitikk.

Statlige midler er også mindre pålitelige i Tyskland. Laguna nevnte Gaia-X økonomiske dataplattform som et eksempel: «Den nye regjeringen har nå stoppet den andre finansieringsrunden.»

Foto: euromynter, via nyhetsbyrået dts

Related Videos

Leave a Comment