Home » De europeiske sosialdemokratene er tilbake, men hvor lenge?

De europeiske sosialdemokratene er tilbake, men hvor lenge?

by Russell Crowe

September var en god måned for europeiske sosialdemokrater. To nasjonale valg – i Tyskland og Norge – ser ut til å velte konservativt ledede regjeringer og sette sosialdemokratene i førersetet. Etter en lang kontinentomfattende nedgang og år med sentrum-høyre dominans, kunne de snart lede regjeringer i Tyskland og alle de nordiske landene, samt Spania og Portugal. Mens de fortsatt sykler i land som Frankrike, har de tradisjonelle sentrum-venstre-partiene i Europa større grunn til å være optimistiske enn før.

Denne gjenoppblomstringen er ikke en retur til tidligere herligheter. I Tyskland var Olaf Scholz og 25,7 % av SPD-stemmene, en økning på mer enn 5 poeng fra forrige valg, «et forbløffende resultat», sier Catrina Schläger, analytiker ved Friedrich-Ebert-Stiftung, en tenketank som står i nærheten av SPD. Likevel var det et av partiets svakeste valg etter krigen. Schläger advarer om at «det tyske partisystemet har endret seg. . . i mer flertall, med mange partier av middels størrelse. Tarik Abou-Chadi, professor i europeisk politikk ved Nuffield College, Oxford, sa «dagene med 40% valgresultater er over».

De tyske grønne (og litt liberale FDP) har hatt like mye nytte av høyresidens enorme tilbaketrekning som SPD. Denne trenden påførte Angela Merkels konservative et tap på nesten 9 poeng og et slag på 2,3 poeng for den høyreekstreme AfD.

«Vi må justere ideen vår om hva det vil si å vinne valg i fragmenterte partisystemer,» sier Abou-Chadi. «Målet til den sosialdemokratiske venstresiden bør være å lede en koalisjon nærmest sitt søte sted» når det gjelder politikk.

Norge illustrerer utfordringen. Jonas Gahr Støre skal bli statsminister – ikke takket være stemmetellingen til hans eget Arbeiderparti, som har gått litt ned fra 2017, men på grunn av en sterk dreining mot flere venstreorienterte grønne partier og det tradisjonelle partiet i sentrum av landlig interesse.

Den følger et nordisk mønster. Da danske Mette Frederiksen kom til makten i 2019, «vant» hennes sosialdemokrater med en lavere andel av stemmene enn fire år tidligere. Tidligere samme år kastet søsterpartiet hans i Finland en sentrum-høyre-koalisjon fra makten etter et valg som forbedret sentrum-venstres stemmeandel litt, men bare i partiets nest dårligste resultat.

Året før hadde den svenske sosialdemokratiske lederen Stefan Löfven beholdt stillingen som statsminister selv om partistemmen falt til det laveste nivået på mer enn et århundre.

Disse politiske endringene økte ikke sosialdemokratenes valgstøtte. Mangel på reelle stemmer ble oppveid av tilstrekkelige gevinster for koalisjonspartnere – forskjellige grønne, ytre venstre, liberale eller landlige interessepartier. Likevel hevdet sosialdemokratene i hvert tilfelle stillingen som statsminister som det største partiet i sentrum-venstre-koalisjonene.

Det gir utfordringer. Det ene er innflytelsen som sosialdemokratene ender opp med å ha på regjeringsplattformen. I Norge kollapset trepartisamtalene, som ville gitt Ap en dominerende posisjon midt i politiske uenigheter blant koalisjonen, etter SVs utmelding. Risikoen nå er at toparti-minoritetsregjeringen som nå ser ut til å trekke Ap langt i retning av sin koalisjonspartner Senterpartiet, som deler mange politiske preferanser med sentrum-høyre.

I Tyskland betyr ønsket fra De Grønne og FDP om å samordne sine posisjoner før de åpner koalisjonssamtaler, at Scholz ikke engang som standard har rett til å innlede forhandlinger om å danne en regjering som hans nordiske kolleger har dratt nytte av. . På den annen side er det viktig at han vant «med det mest venstreorienterte programmet på flere tiår», sa Abou-Chadi.

Kampanjer for sosiale spørsmål, sier Schläger, gjorde at Scholz kunne tiltrekke seg velgere fra både de konservative og venstresiden Linke, men også et betydelig antall tidligere ikke-velgere.

Det er kanskje ikke nok i lengden. «Velgerne til SPD er veldig gamle,» sa Abou-Chadi. Både i Norge og Tyskland støttet unge velgere overveldende partiene De Grønne og Venstre. Med mindre sosialdemokratene kan øke oppslutningen blant unge, advarer han, «vil de finne det vanskelig å forbli det sterkeste partiet» ​​i de progressive venstreblokkene.

Related Videos

Leave a Comment