Home » Argentina velger utlending Javier Milei på sin radikale reformagenda | Politiske nyheter

Argentina velger utlending Javier Milei på sin radikale reformagenda | Politiske nyheter

by Russell Crowe

Milei, en selvskreven «anarkokapitalist», lovet å kutte offentlige utgifter med 15 prosent og avskaffe sentralbanken.

Argentina har valgt den frihetlige utlendingen Javier Milei som sin neste president, og tar sjansen på den eksentriske økonomens radikale økonomiske reformagenda etter tiår med stagnasjon.

Mileis seier varsler en dramatisk rystelse av det latinamerikanske landets økonomi og institusjoner, midt i offentlig sinne over høy inflasjon og rekordhøy fattigdom under den sentrum-venstre peronistiske koalisjonen.

I en tale til argentinerne søndag kveld sa Milei at seieren hans markerte starten på «gjenoppbyggingen av Argentina».

«I dag begynner slutten på Argentinas tilbakegang,» sa han. «I dag avsluttes den utarmende modellen av den allestedsnærværende staten, som bare kommer noen få til gode mens flertallet lider. »

I hovedstaden Buenos Aires tutet hundrevis av Mileis støttespillere i horn, satte opp fyrverkeri og sang sitt folkelige refreng mot den politiske eliten: «Alle ut!» », til lyden av rockemusikk.

Økonomiminister Sergio Massa innrømmet tidligere nederlag da foreløpige resultater fra andre valgomgang viste Milei med 56 prosent av stemmene til 44 prosent, med nesten 90 prosent av stemmene talt.

«Det er klart at resultatene ikke er det vi håpet på, og jeg snakket med Javier Milei for å gratulere ham og ønske ham lykke til, fordi han er presidenten som flertallet av argentinerne valgte for de neste fire årene,» sa Massa.

Mileis angrep på den «tyvende» politiske klassen traff argentinere, spesielt unge menn. [File: Matias Delacroix/AP]

Milei, en selvskreven «anarkokapitalist», lovet en rekke radikale reformer, inkludert å kutte offentlige utgifter med 15 prosent, avskaffe sentralbanken og erstatte den argentinske pesoen med amerikanske dollar.

Den 53 år gamle politiske mavericken, hvis slitende stil har gitt ham sammenligninger med tidligere amerikanske president Donald Trump, har også hatt konservative posisjoner i sosiale spørsmål, motarbeidet abort og utdanning, seksuell og opprør mot politisk korrekthet.

Han har også stilt spørsmål ved dødstallet under Argentinas diktatur, angrepet pave Frans og benektet at mennesker er ansvarlige for klimaendringene.

«Jeg tror valget hans gjenspeiler en katastrofal regjering, men sterk nok, på grunn av peronismens dype røtter, til å nå andre runde og dermed la en utlending som Milei bli den eneste fanebæreren av et ønske om fullstendig endring. helt legitimt .» » Filipe Campante, en ekspert på latinamerikansk politikk ved Johns Hopkins University, sa til Al Jazeera.

Mileis utsagn mot den «tyvende» politiske klassen traff argentinere, spesielt unge menn, midt i økende fattigdom og tresifret inflasjon i det snublende latinamerikanske landet, fra økonomisk krise til krise i flere tiår.

Store utfordringer

«Jeg tror det som rørte meg mest var den enkle måten han forklarte konseptene på,» sa David Urbani, en 20 år gammel økonomistudent ved National University of Mar del, til Al Jazeera. Plata før valget. «Denne fyren er en akademiker, ikke en politiker.»

Alan Quiroga, en 28 år gammel Uber-sjåfør i Buenos Aires, sa at han først ble tiltrukket av Milei da han så ham på TV snakke lidenskapelig om «gullalderen» i Argentina på begynnelsen av det 20. århundre.

«Det han ønsker å implementere er det de gjør i USA, i Spania, i normale land,» sa Quiroga til Al Jazeera før avstemningen. «Det vi opplever her kommer til Venezuela, Cuba.»

Milei vil møte et skremmende sett med utfordringer når han tiltrer embetet 10. desember, inkludert statlige kasser som er i minus, en gjeldspakke på 44 milliarder dollar med Det internasjonale pengefondet og inflasjon nær 150 prosent.

Han står også overfor en splittet lovgiver som truer med å hindre ham i å implementere sin radikale visjon.

Campante sa at det var en høy risiko for ustabilitet på grunn av Mileis svake politiske støtte og den vanskelige økonomiske situasjonen.

«Han virker forpliktet til økonomiske ideer som er svært risikable for å si det mildt – for eksempel dollarisering,» sa Campante.

«Hvis han dobler ned, kan det gå veldig dårlig. Hvis han endrer kurs og velger en mer ortodoks og forsonende tilnærming, kan ting bli bedre, men ofte er karakterer som ham ikke i stand til å velge en moderat vei.

Related Videos

Leave a Comment