Home » «Å ha naboer til felles»: Selenskyj takker Norge og understreker felles grunn

«Å ha naboer til felles»: Selenskyj takker Norge og understreker felles grunn

by Roald Amundsen

«har felles naboer»
Selenskyj takket Norge og understreket felles grunn

Norges rolle som energileverandør for Europa har blitt enda viktigere siden det russiske angrepet på Ukraina. Den ukrainske presidenten fremhevet dette i en videotale. Selenskyj snakker om «vanlige naboer» og forventer å motta forsyninger av våpen så vel som gass.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy understreket Norges rolle som en pålitelig energileverandør for Europa. Tilliten til Norge og dets energiforsyninger – i motsetning til Russland – har alltid vært så stor som mulig, sa Selenskyj i en videotale til det norske parlamentet.

«Du kan gi et betydelig bidrag til Europas energisikkerhet ved å gi de nødvendige ressursene til både EU-land og Ukraina,» sa han. Dialogen om gassleveranser for neste fyringssesong har allerede startet. Håper dette resulterer i langsiktig samarbeid.

Blant annet med en historie fra vikingtiden påpekte Selenskyj det som historisk sett knytter Norge og Ukraina. Han trakk også et ledd i forkant av den russiske angrepskrigen mot landet sitt: «Vi har ingen felles grenser med dere, men vi har en felles nabo som er i mot våre felles verdier».

Rett før talen kunngjorde den norske regjeringen at den hadde sendt rundt 2000 ekstra SMB-er til Ukraina. Zelenskyy takket det skandinaviske landet for støtten, men ba samtidig om flere våpen «for å forsvare vår frihet – og din frihet». Den inkluderte blant annet våpensystemer for kampskip og fly. Det er sikkert at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år forstår viktigheten av fred bedre enn noe annet land.

Related Videos

Leave a Comment