Home » 1-0 mot England: de spanske fotballspillerne vinner sin første verdenstittel

1-0 mot England: de spanske fotballspillerne vinner sin første verdenstittel

by Roald Amundsen

Fotball for kvinner har et nytt verdensmesterlag: Spania. Trener Jorge Vildas side slo England 1-0 (1-0) i finalen i Sydney søndag. Venstrebacken Olga Carmona var Spanias anerkjente heltinne i verdensmesterskapet i Australia og New Zealand takket være målet hennes i første omgang. Ibererne er det femte landet som kommer inn på vinnerlisten, etter USA (4x), Norge, Tyskland (2x) og Japan.

«Vi er utrolig stolte av dette laget og utrolig glade. Vi har vist at vi kan lide,» sa den kontroversielle Spania-landslagstrener Jorge Vilda, som var under press etter et opprør av 15 spillere, til ZDF.

Europamestrene i kvinnefotball bommet imidlertid på sitt neste store skudd. Det engelske landslaget rundt FC Bayerns Georgia Stanway hadde verken fysikken eller kreativiteten etter EM-seieren i 2022 hjemme på Wembley Stadium til å bli alvorlig farlig for motstanderne.

Den engelske hampen på tverrliggeren, den spanske Redondo skyter mot Earps

En spennende verdenscupfinale utviklet seg i åpningsminuttene av kampen, med scoringssjanser fra begge sider. Det var ingen antydning til spenning eller nervøsitet mellom de to førstegangs VM-finalistene.

De beste sjansene: Fra nesten 16 meter kaster Lauren Hemp ballen over Spanias tverrligger (16′). Direkte til gjengjeld mislyktes så Alba Redondo mot den engelske keeperen. I stedet for å slå det foreldreløse korte målet, skjøt han Mary Earps, som ventet i det lange hjørnet (17.). Det skulle være fordelen for Spania. Totalt sett viste spanjolene seg å være mye bedre spillemessig enn de mer robuste europamesterne, som fant muligheter hovedsakelig på kontringen.

Barcelonas Lucy Bronze bommer: Spania bruker det til å ta ledelsen

Carmonas åpningsmål var også sluttresultatet av en sterk kombinasjon: på midtbanen mistet britiske Lucy Bronze (brukt forresten som noen motstandere av FC Barcelona) ballen, via Mariona Caldentey blir ballen så landet på Carmona, som hadde allerede Spania med et mål i siste liten i semifinalen mot Sverige i finalen. Han kastet ballen i lengste venstre hjørne (29′).

Fortjent fordel for det sterkere laget, like før pause treffer Salma Paralluelo også ytre stolpe (45+2).

Aitana Bonmati turneringens beste spiller

Selv etter sidebytte viste spanjolene seg mer våkne. Earps reddet først mot Caldentey (50.) og reddet deretter også en straffe: etter en håndball fra FC Barcelonas Keira Walsh gikk Jenni Hermoso frem, men skjøt Earps i høyre hjørne (70.). England har fortsatt en sjanse til å utligne: Lauren James sitt skudd i det nære hjørnet klarer akkurat å manøvrere Cata Coll over målet (75′).

Totalt 13 (!) minutter ekstra tid fortsatte spanjolene å bremse tappert, Ona Batlle fikk til og med muligheten til å avgjøre etter en god pasning fra Aitana Bonmati, som ble kåret til turneringens beste spiller. Men hun mislyktes også på grunn av den sterkere engelske Earps (90+1).

Så det sto 1-0 til Jorge Vildas lag. Spanjolene tapte bare én måned i den siste måneden av verdensmesterskapet i Australia og New Zealand: i gruppespillet i et 0:4-nederlag mot Japan. Ellers endte de opp med å være det sterkeste laget i turneringen, ikke bare spillemessig. Nå er de fortjente verdensmestere.