Home » Ski-VM: nok en sølvmedalje for tyske kombinertutøvere

Ski-VM: nok en sølvmedalje for tyske kombinertutøvere

by Ashley Olsen

Verdensmesterskap på ski

Status: 03.01.2023 16:51.

Fjerde konkurranse, fjerde medalje for tysk nordisk kombinert. I herrenes storbakkestafett vant landstrener Herrmann Weinbuchs kvartett sølv. Eric Frenzel har slått rekord – han er nå den beste samleren av medaljer i verdensmesterskapet på ski.

Dirk Hofmeister

Den tyske nordiske kombinert vant den fjerde medaljen i verdensmesterskapet i Planica. Kvartetten med Eric Frenzel, Vinzenz Geiger, Johannes Rydzek og Julian Schmid vant sølv onsdag (03.01.2023) etter et hopp fra den store bakken og 4 x 5 kilometer. Seieren gikk til Norge, den tyske programlederen Schmid endte 9,0 sekunder bak Jarl Magnus Riiber etter å ha krasjet på den siste stigningen. Bronse gikk til Østerrike (+9,3 sekunder).

Avgjørelsen om gull og sølv ble tatt på de siste 400 meterne. Julian Schmid var i spissen med den norske programlederen Jarl Magnus Riiber og ønsket å kjøre forbi på en sving. Men Riiber tettet luken, Schmid snublet kort og tapte de avgjørende sekundene. For landslagstrener Weinbuch var det usportslig: «Jeg likte det ikke. Julian var faktisk allerede ferdig da Riiber knuste skituppen hans. Derfor vil vi protestere for å undersøke det nøye», sa treneren i sportsshowet.

Tyskernes protest ble senere avvist av juryen. Schmid beskrev situasjonen slik: «Klatringen er veldig smal, du må være foran der. Det var ikke mye plass i hårnålssvingen. Vi tar på oss skiene. Så fikk han hullet og dro. «

Frenzel brøt et historisk merke med medaljen i det som sannsynligvis vil være det siste verdensmesterskapets stafettløp i karrieren. Sakseren bosatt i Øvre Pfalz ble den eneste verdensrekordholderen ved ski-VM.

Med 18 medaljer brøt han fra den norske langrennsløperen Björn Dählie, som han tidligere hadde delt rekorden med. Norges Marit Björgens samlede rekord med å vinne 18 verdensmesterskapstitler og totalt 26 verdensmesterskapsmedaljer forblir uovertruffen for Frenzel.

Frenzel kunne egentlig ikke glede seg over rekorden rett etter løpet på sportsshowet: «Jeg tenker fortsatt på løpet. Du vil gjerne presse deg selv. Vi kan være veldig, veldig fornøyde med sølvmedaljen.» han sa. Men Geiger sa: «Vi vil definitivt skåle. Vi har fortsatt noen dager igjen til neste løp.»

Den tyske starteren Eric Frenzel satte umiddelbart tyskerne i polposisjon for løpet. Etter hoppet startet 34-åringen løpet på tredjeplass, 23 sekunder bak den norske lederen Espen Andersen og tre sekunder bak østerrikeren Martin Fritz. Gapet til Frist ble tettet etter noen hundre meter, etter rundt tre kilometer trakk Frenzel unna østerrikeren.

Heller ikke Andersen kunne gå i samme høye tempo som den sjudobbelte OL-vinneren. Nordmannens ledelse fortsatte å krympe, like før første bytte på fem kilometer tok Frenzel til og med forbi og var den første som overlot rattet til Vinzenz Geiger. Da jobben var gjort, jublet Frenzel mot tribunen med en hevet pekefinger.

Geiger og sterke nordmann Jens Luraas Oftebro gikk ut på banen sammen – og de to tok seg en tur. Den 28 sekunder lange ledelsen over tredjeplasserte østerrikeren Lukas Greiderer hadde krympet til 7,8 sekunder etter 7,5 kilometeren. Men så økte Geiger farten. Tyskeren ville kvitte seg med Oftebro. Det fungerte imidlertid ikke. Oftebro, toppen av den kombinerte langrennsrankingen, kunne motarbeide alle angrepene. I det andre byttet ga nordmannen til og med etter med 0,4 sekunders ledelse. Østerrike med Greiderer falt til 32,2 sekunder på grunn av økt tempo.

Tredje tyske rytter Johannes Rydzek måtte møte sterke norske Joergen Grabaak i sitt første verdensmesterskapsløp på Planica. Igjen gikk ikke de to ledende mennene så fort som de kunne ha i utgangspunktet, med østerrikske Stefan Rettenegger, etterfulgt av franske Laurent Muhlethaler, som klarte å komme opp bakfra.

Etter 12,5 kilometer var det bare 4,5 sekunder mellom de fire. Men Grabaak og Rydzek hadde også spart grynene på den andre 2,5 kilometeren. Grabakk ville kvitte seg med Rydzek, men mannen fra Oberstdorf holdt seg i nærheten og passerte til og med kort tid før byttet. Frankrike scoret 21,4 sekunder senere, Østerrike 23,6 sekunder senere.

Fordelen til det tyske ankeret Julian Schmid og norske Jarl Magnus Riiber var imidlertid borte allerede etter 1,2 kilometer. Den østerrikske topprytteren Johannes Lamparter lukket gapet med 23 sekunder og tok til og med ledelsen etter 16,2 kilometer. Franske Marco Heinis klarte ikke å holde farten oppe og falt tilbake.

Den ledende trioen Tyskland, Norge og Østerrike kjempet mot hverandre om medaljen. Lamparter fortsatte å øke tempoet, men Schmid og Riiber ble værende. Tyskeren og nordmannen kunne til og med rive seg løs den siste kilometeren. Et støt fra Riiber satte Schmid bak, Riiber kjørte til gull, Schmid var glad for sølv 9,0 sekunder senere, som han forsvarte bare 0,3 sekunder foran Lamparter.

Ved middagstid i hoppbakken fra den store bakken klatret Rydzek (115,5 meter), Frenzel (123,5 meter), Geiger (125,5 meter) og Schmid (137 meter) til tredjeplass bak Norge og Østerrike. Schmid landet den nest lengste distansen bak hopphøytflyveren Riiber (139,0 meter)

Med to ganger Penger til Nathalie Armbruster Og Julien Schmidt i vanlige bakkekonkurranser samt Sølv i mixstafetten det tyske kombilaget hadde allerede vunnet tre medaljer i Planica.