Home » Brighton 0-3 Arsenal: En imponerende seier sender Gunners til topps i Premier League

by Roald Amundsen
Bukayo Saka har scoret ni av sine 10 siste Premier League-straffer

Arsenal fortsatte jakten på en første Premier League-tittel på 20 år, og rykket til toppen av tabellen med en imponerende borteseier over Brighton.

Laget til Mikel Arteta er ett poeng foran tittelrivalen Liverpool, som møter Manchester United på Old Trafford søndag, med Manchester City etter de regjerende mesterne slo Crystal Palace 4-2 tidligere på lørdag.

Den hjemvendte Bukayo Saka, fraværende med en mindre skade for onsdagens 2-0-seier over Luton, forble rolig under press for å score en straffe i første omgang for Tariq Lampteys feil på Gabriel Jesus.

David Raya raste forbi målet sitt for å nekte Julio Encisos spektakulære langskudd etter 43 minutter, som var Brightons første forsøk på mål, for å beskytte Arsenals ledelse før pause.

Det var den formsterke Kai Havertz som ga Gunners pusterom, og satte inn Jorginhos nedskjæring for å roe nervene blant Arsenals streifende støtte etter timen.

Tidligere Brighton-spiller Leandro Trossard fikk selv nektet av Bart Verbruggen, men innbytteren gjorde ingen feil senere da han spilte inn fra Havertz, og løftet ballen rolig over Seagulls-keeperen for å sette resultatet utover tvil.

Brighton falt til 10. plass med nederlaget da deres håp om å nå europeisk fotball for andre sesong på rad ble rammet av seire på West Ham og Newcastle rett over dem.

Arsenal viser ingen tegn til å bremse

Arsenal-fans trenger ingen påminnelse om at det var på dette tidspunktet forrige sesong at klubbens håp om å vinne Premier League-trofeet begynte å falme. Åttepoengsledelsen de hadde frem til 7. april er fullstendig forduftet.

Med syv kamper igjen denne gangen, er det ingen tegn til at Artetas side taper terreng når de søker forløsning i et fascinerende tittelløp med tre lag.

Med fjorårets smertefulle erfaring og ytterligere 12 måneders fremgang bak seg – som bevist av det tøffe poenget mot mesterne Manchester City forrige uke – ser Gunners ut til å vokse seg sterkere ettersom de jager klubbens første ligatittel siden 2004.

De har nå vunnet 10 av sine siste 11 ligakamper, og tatt 31 poeng av 33 mulige i 2024, med en totalscore på 38-4.

Selv om lagkameratene hans vant uten ham i midtuken, viste Saka sin avgjørende betydning for Arsenals tittelambisjoner, med Gunners som sterkt favoriserte angrep nede til høyre. Den 22 år gamle engelske landslagsspilleren har nå 30 mål på 39 kamper denne sesongen.

Etter at Gabriel bommet på sjansen til å gi gjestene ledelsen i de første to minuttene ved å heade Martin Odegaards suverene frispark utenfor, så Saka ut til å score etter å ha kuttet inn med venstrefoten, men den krøllet utenfor.

Men han har nå utlignet sine 14 ligamål forrige sesong, og hans selvsikre skuddspark antydet Arsenals større modenhet.

Havertz er også i perfekt form for Gunners, nå med ni mål – inkludert fem – på sine siste syv ligakamper.

Arsenal ser ut til å møte en tøffere kamp enn City og Liverpool, med slike som Chelsea, Tottenham og Manchester United som kommer. Men med sterkt momentum vender oppmerksomheten nå mot den første etappen i Champions League-kvartfinalen deres mot Bayern München på Emirates Stadium på tirsdag.

Brighton stammer i forsøket på å gjenta den europeiske bragden

Brighton vant bare tre av sine siste 12 ligakamper etter dette nederlaget, som avsluttet klubbens rekord på 12 kamper ubeseiret hjemmebane i toppklassen.

Videre har han kun scoret tre mål på sine siste åtte kamper i alle konkurranser. Som i den frustrerende målløse trekningen på Brentford midtuke, var manglene i den siste tredjedelen tydelige også her.

Boss Roberto de Zerbi, hvis innflytelse siden forrige sesong har sett ham knyttet til jobber i Liverpool og Bayern München, så oppmuntrende spill og effektiv press mislyktes i meningsfulle forsøk på mål mens Brighton klarte å ha bare ett skudd på mål i hver omgang.

De møter nå en kamp i oppoverbakke for å kvalifisere seg til europeisk fotball for andre sesong på rad. Deres forsøk på å oppnå dette vil gjenopptas neste lørdag ved slitende Burnley.