Home » VM-finale i rulleski i Val di Fiemme: Sömskar og Dellagiacoma sammenlagtvinnere

VM-finale i rulleski i Val di Fiemme: Sömskar og Dellagiacoma sammenlagtvinnere

by Edvard Munch
Vinnere av Val di Fiemme rulleski VM sprint © Newspower.it

På slutten av verdenscupen i rulleski i 2023 dro vi til Val di Fiemme i Italia. Fra fredag ​​til søndag var det fristilt massestart, supersprint og på slutten klassisk massestart opp til mellomstasjonen Alpe Cermis. Etter de tre løpene var italieneren Tommaso Dellagiacoma og svensken Linn Sömskar sammenlagtvinnere av verdenscupen.

Raimo Vigants og Linn Sömskar vinner massestarten

Raimo Vigants (LV) © Newspower.it

På 15 km massestart herrer ble det sluttspurt om de tre første plassene. Latviske Raimo Vigants tok overtaket av de to italienerne Matteo Tanel og Tommaso Dellagiacoma. Valerio Michele, også italiensk, vant spurten av de første forfølgerne for følgende posisjoner, foran Robin Frommelt fra Liechtenstein og Severin Bässler fra Sveits. I kvinneløpet var Linn Sömskar nok en gang den dominerende spilleren over de ti kilometerne. På Ziano di Fiemme-banen slo svensken ut av italienerne Nicole Monsorno og Maria Boccardi. Giuliana Werro, den beste sveitseren, ble nummer fire, bare 0,8 sekunder bak Boccardi. Kitija Auzina fra Latvia og Stefania Corradini fra Italia ble henholdsvis femte og sjette. Juniorene måtte også gjennomføre fire runder og derfor ti kilometer. Raskeste junior var Maria Gismondi, raskeste junior var Aksel Artusi, begge for Italia. De to eneste tyske startende i juniorkategorien deltok også i denne verdenscuppen. Frans Daubitz og Tobias Hofbauer endte på henholdsvis 23. og 28. plass.

Emanuele Becchis og Sömskar de raskeste sprinterne over 200 meter

Val di Fiemme rulleski VM sprintvinner © Newspower.it

Den andre dagen av siste verdenscup for inneværende sesong ventet utøverne med en 200 meter supersprint. I herrenes sprint var det nok en gang ingen flukt for italieneren Emanuele Becchis. Jostein Olafsen ødela den italienske festen med sin andreplass for nordmannen. Tredje og fjerde plass også for vertene i personene Michele Valerio og Alessio Berlanda. At Linn Sömskar vinner kvinneløpet er langt fra uvanlig i rulleski-VM. Hun klarte imidlertid ikke å vinne 200 meter i sesongens to første verdenscuper. I Val di Fiemme klarte hun å bøte på situasjonen og sikre seieren. Hun vant foran norske Julie Arnesen og landsmannen Jackline Lockner. Italienske Lisa Bolzan bommet på pallen på fjerdeplass. Seieren blant juniorene gikk til latviske Linda Kaparkaleja, mens blant juniorene vant svensken Jonatan Lindberg. Frans Daubitz ble nummer 17, Tobias Hofbauer ble nummer 25.

Verdenscupfinale på Alpe Cermis

Maria Gismondi (ITA) ©Newspower.it

Sesongens siste løp bød nok en gang på et skikkelig høydepunkt og samtidig en stor utfordring for alle nybegynnere. Med utgangspunkt i finalen i Tour de Ski planlegges det en masseavgang med en siste stigning mot Alpe Cermis. Løpet gikk imidlertid med klassisk teknikk og siden hele ruta opp til fjellstasjonen i Alpe ikke er asfaltert, endte løpet på mellomstasjonen. I herrekategorien var det denne gangen en kasakh som brøt den italienske dominansen. Vladislav Kovalyov gikk foran Tommaso Dellagiacoma og Matteo Tanel med åtte sekunder. Raimo Vigants ble nummer fire foran italienske Giovanni Lorenzetti og norske Andreas Bergsland. Avgjørelsen i kvinneløpet var mye klarere. Den unge italieneren Maria Gismondi vant med 27 sekunder foran Linn Sömskar og mer enn ett minutt foran landsmannen Maria Boccardi. Viktoriia Olekh fra Ukraina var allerede mer enn to minutter bak på fjerdeplass. Giuliana Werro ble nummer fem, Kitija Auzina nummer seks. Matilda Grahn fra Sverige vant juniorkonkurransen for kvinner. Italienske Gabriele Rigaudo vant juniorløpet. Beste tysker ble nok en gang Frans Daubitz på 16. plass, Tobias Hofbauer på 25. plass.

Her finner du alle resultatlistene: Val di Fiemme rulleski-VM-resultater (Italia)

Dellagiacoma og Sömskar absolutte vinnere av verdenscupen

Sammenlagtvinner Rulleski-VM 23 © Newspower.it

At italienerne er den dominerende nasjonen i verdenscupen for rulleski for menn, demonstreres også av resultatene fra verdenscupen sammenlagt. De fire første plassene ble okkupert av italienske idrettsutøvere. Tommaso Dellagiacoma vant med ti poeng foran Matteo Tanel. Emanuele Becchis ble nummer tre. Med sju seire på ti løp dominerte Linn Sömskar nok en gang verdenscupen for kvinner. Andreplassen gikk til Sömskars landsmann Jackline Lockner. Selv om hun ikke endte på pallen i noen av de ti verdenscuprennene, endte Kasakhstans Anna Melnik på tredjeplass sammenlagt. Tyskeren Rosa Zimare ble 22., sveitsiske Giuliana Werro 27., mens den generelle juniorklassen ble vunnet av den kasakhiske sultanen Bazarbekov. Beste tysker ble Frans Daubitz på 27. plass, mens Anna Maria Ghiddi vant generalklassen blant juniorene.