Home » Svensker Dupe Japan – Spania hyller Paralluelo – Ishockey sportsnyheter, vintersport og mer

by Roald Amundsen

De svenske kvinnene eliminerer den siste gjenværende verdensmesteren, Japan, i kvartfinalen i verdenscupen. De sterke spanjolene venter nå i semifinalen.

ABBAs hit «Mamma Mia» braste ut av høyttalerne og svenskene dannet en stor sirkel på banen og ropte sin glede inn i Auckland-natten.

På den annen side falt bitre tårer fra de japanske fotballspillerne, som overraskende sa farvel til VM etter uavgjort 1:2 (0:1) i kvartfinalen mot Sverige. Av de fire tidligere innehaverne av tittelen siden det første verdensmesterskapet i 1991, etter Tyskland, Amerikas forente stater og Norge derfor også den siste utslått. Sverige fortsetter neste tirsdag med semifinalen mot Spania i Auckland (10:00 CEST).

«Vi kjempet så hardt»

Japans kaptein Saki Kumagai var i likhet med lagkameratene skuffet etter å ha blitt slått ut i sin fjerde VM-opptreden. «Vi kjempet så hardt fordi vi ville,» sa han etter 100 minutters spill. – Det er klart vi ønsket å gå videre til neste runde. Etter fire overbevisende seire mot Zambia (5-0), Costa Rica (2-0), medfavorittene Spania (4-0) og sist mot Norge (3-1) i 16-delsfinalen, drømmer japanerne om en andre verdenscuptittel etter 2011 har blitt knust. «Vi kommer sterkere tilbake», lovet Kumagai.

Japanerne hadde funnet kombinasjonsspillet mot Sverige for sent. Honoka Hayashi scoret først i det 87. minutt, før Riko Ueki scoret straffe over tverrliggeren (76′). Amanda Ilestedt (32′) og Filippa Angeldal (51’/straffe) scoret for de beste svenskene sammenlagt foran 43.217 tilskuere i Auckland. Som i VM i Frankrike for fire år siden, kom skandinavene til semifinale etter å ha slått Tyskland 2-1 i Rennes.

Trener Peter Gerhardsson var i «riktig godt mot» på grunn av triumfen, noe som ikke nødvendigvis var ventet. Den 63 år gamle hovedtreneren, hvis lag allerede hadde slått ut verdensmesterne i USA på straffe i 16-delsfinalen, var strålende fornøyd med en «virkelig god prestasjon». «Jeg synes vi kontrollerte kampen bra, spesielt den første timen, vi var gode til å presse og på midtbanen vant vi ballen bra,» sa Gerhardsson til ARD.

Nå mot Spania

«Vi forventet at Japan skulle være et teknisk veldig sterkt lag som ville ha mye ballbesittelse,» sa midtbanespiller Kosovare Asllani. – Spesielt i første omgang vant vi ofte ballen og hadde gode sjanser, forklarte 34-åringen, som traff innerstolpen til Japan-målet rett før pause. I forkant av semifinalen mot den sterke spansken annonserte han: «Dette er hva vi vil: vi vil spille mot de beste lagene!»

Etter 2-1 (1-1, 0-0) uavgjort i ekstraomganger mot Nederland, hyllet Spania 19 år gamle Salma Paralluelo, som gjorde semifinalen perfekt for første gang i det 111. minutt med et presist mål i lengste hjørne. Foran 32.021 tilskuere i Wellington hadde allerede Maria Caldentey (81./straffe) og Nederland-kaptein Stefanie van de Gragt (90.+1) scoret.

«Det er viktig for oss alle,» sa Paralluelo. «Vi klarte det. Vi kjempet til siste slutt. Vi trodde på oss selv.» Trener Jorge Vilda oppsummerte: «Vi fortsetter å lage historie. Det var en vanskeligere kamp enn den kunne vært.» Laget hans «fortsatte å slite» til tross for en sen utligning fra nederlandsk side i tilleggstid.

© dpa-infocom, dpa:230811-99-804639/6