Home » Svenskene lurer Japan – Spania hyller Paralluelo

Svenskene lurer Japan – Spania hyller Paralluelo

by Ashley Olsen

ABBA-hiten «Mamma Mia» buldret fra høyttalerne, svenskene sluttet en stor sirkel på torget og ropte sin glede inn i Auckland-natten.

Derimot rant bitre tårer fra japanske fotballspillere, som overraskende sa farvel til VM etter 1-2 (0-1) kvartfinalen mot Sverige. Av de fire tidligere tittelholderne siden den første utgaven av VM i 1991, kom den siste ut etter Tyskland, USA og Norge. Sverige fortsetter neste tirsdag med semifinale mot Spania i Auckland (10:00 CEST).

«Vi kjempet så hardt»

Japans kaptein Saki Kumagai var i likhet med lagkameratene skuffet etter å ha blitt slått ut i sin fjerde verdenscupopptreden. «Vi kjempet så hardt fordi vi ville,» sa hun etter 100 minutter. «Selvfølgelig ville vi gå til neste runde.» Etter fire overbevisende seire mot Zambia (5-0), Costa Rica (2-0), medfavoritt Spania (4-0) og nylig mot Norge (3-1) i 16-delsfinalen, drømmer japanerne om en andre verdenscuptittel etter 2011 ble knust. «Vi kommer sterkere tilbake», lovet Kumagai.

Japanerne hadde funnet kombinasjonsspillet sitt for sent mot Sverige. Honoka Hayashi scoret først i det 87. minutt, før Riko Ueki sparket en straffe i tverrliggeren (76.). Amanda Ilestedt (32′) og Filippa Angeldal (51’/straffe) scoret for de beste svenskene foran 43.217 tilskuere i Auckland. Som ved VM i Frankrike for fire år siden kom skandinavene til semifinale etter å ha slått Tyskland 2-1 i Rennes.

Trener Peter Gerhardsson var «ved veldig godt mot» på grunn av triumfen som ikke nødvendigvis var forventet. Den 63 år gamle hovedtreneren, hvis lag allerede hadde slått verdensrekordmesterne USA ut av turneringen på straffer i 16-delsfinalen, var fornøyd med en «veldig god prestasjon». Jeg synes vi kontrollerte kampen bra, spesielt den første timen, presset godt og hadde gode baller på midtbanen, sa Gerhardsson til ARD.

Nå mot Spania

«Vi forventet at Japan skulle være et teknisk veldig sterkt lag som ville ha mye ball,» sa midtbanespiller Kosovare Asllani. – Spesielt i første omgang vant vi ofte ballen og hadde gode sjanser, forklarte 34-åringen, som berørte innerstolpen til det japanske målet kort før pause. Med tanke på semifinalen mot de sterke spanjolene annonserte hun: «Det er det vi vil: vi vil spille mot de beste lagene!»

Etter 2-1 (1-1, 0-0) etter ekstraomganger mot Nederland, hyllet Spania 19 år gamle Salma Paralluelo, som oppnådde den perfekte semifinalen for første gang i det 111. minutt med en nøyaktig skudd i lengste hjørne. Foran 32.021 tilskuere i Wellington hadde Maria Caldentey (81. / straffe) og den nederlandske kaptein Stefanie van de Gragt (90. + 1) tidligere scoret.

«Det er viktig for oss alle,» sa Paralluelo. «Vi skapte det. Vi kjempet til slutten. Vi trodde på oss selv.» Trener Jorge Vilda oppsummerte: «Vi fortsetter å skrive historie. Det var en tøffere kamp enn den kunne ha vært.» Laget hennes «fortsatte å kjempe» til tross for at nederlenderne utlignet sent på overtid.