Home » ZDFneo viser den norske serien «Exit» – Fire venner over loven

ZDFneo viser den norske serien «Exit» – Fire venner over loven

by Russell Crowe
  • fraHarald Keller

    å konkludere

Basert på fakta: den åttedelte «Exit»-serien på ZDFneo er dedikert til de norske gigantenes oppløste privatliv. TV-anmeldelsen.

Berlin – Lærebøker for skjønnlitterær skriving foreskriver interesserte wannabes at en historie trenger en hovedperson og en antagonist for å lykkes. Heldigvis finnes det alltid kreative mennesker som bryter slike kriminelle og forenklede tommelfingerregler. For eksempel nordmennene Lars Gautneb og Petter Testmann-Koch og deres medforfattere.

De oppfant TV-serien «Exit». Og den har oppnådd enorm suksess. Utenfor Norges grenser. Selv om det i grunnen bare er antagonister her. De mestrer i hvert fall de åtte episodene av den første sesongen og sannsynligvis også den andre, som allerede er skutt. Kringkasteren ZDFneo viser nå hele serien på én gang.

ZDFneo viser den norske serien «Exit»

Fire venner Adam, William, Henrik og Jeppe er suksessrike forretningsmenn, bedriftsgründere, investorer. Alle fikk sin første million samlet i starten og pengestrømmen har ikke stoppet siden. Du kjører Porsche eller Ferrari, eier yachter og selvfølgelig luksusboliger.

Tre av dem er gift, Henriks ekteskap med Tomine er nært forestående. Han har allerede barn med henne, William har også familie og kona Celine er gravid igjen. Ekteparet Adam og Hermine vil gjerne ha barn, sier de. Men det er løgn fra Adams munn. Han ble sterilisert for mange år siden. Hermine vet ikke. Jeppe er imot ekteskap og råder gifte venner til å kvitte seg med konene sine så fort som mulig. To vil også lykkes med dette. Men annerledes enn det de hadde forestilt seg.

TV-serien «Exit» på ZDFneo: Hyklerisk harmoni

Gutter med stabile forhold viser harmoni utad, men unngå konene sine og, hvis det er tilgjengelig, barn så mye som mulig. Feilen er alltid arbeidet når det blir sent. De har nemlig leid sammen en leilighet hvor de driver med rusmisbruk og jevnlig har med seg prostituerte. Disse fire kjenner ingen skrupler og, i likhet med Sherman McCoy i Tom Wolfes «Purgatory of Vanities», anser seg selv som «universets mestere» – av natur og i kraft av sine prestasjoner over moral, lov og folk flest. For de svakeste har de ingenting annet enn uvitenhet og forakt. Kathryn Bigelow beskrev denne fyren i filmthrilleren «Blue Steel», Bret Easton Ellis i sin roman «American Psycho».

Ved sendingen

«Ut»: lørdag 5. juni 2021, ZDFneo, fra kl. 23.35

Men «Exit»-serien er mye dypere. Fordi skaperne deres hadde mer tid til rådighet enn for en gjennomsnittlig film. Og fordi handlingen deres, i det minste ifølge selvutlevering, er basert på intervjuer med ekte og svært vellykkede aksjemeglere og integrativ forskning.

ZDFneo «Exit»: moro for enhver pris

Dette opphavet gir filmen sin dramaturgi. De fire grusomhetene kan sees om og om igjen i intervjusituasjoner. Adam, for eksempel, en hedgefondforvalter, forklarer, finner ikke lenger «slag» i arbeidet sitt. William sier: «Jeg har et mål i livet: å ha det gøy så mye som mulig.»

Når det gjelder det, kjenner kvartetten ingen grenser. Fartsgrenser gjelder kun for feil. Selv i overført betydning. De lukter kokain ved enhver anledning. Dyre flasker vin oppbevares i Jeppeskjelleren. Og mye narkotika som ville dekket det årlige behovet til alle Oslo-junkies. Og når en prostituert blir skadet med en kniv av full Henrik i en av orgiene deres, er det bare kjempegøy for mennene.

Overdreven følger overflødighet, ondskap følger ondskap. Selvfølgelig fyller det ikke formatet for en serie med åtte deler. Konflikter og kriser oppstår og sprer seg. William, i utgangspunktet ikke mindre arrogant enn vennene sine, skjuler sine økonomiske problemer. Han prøver å drepe seg selv, mislykkes, er midlertidig i koma. Senere er det for alle bekjente den døde mannen som ønsket å drepe seg selv. Lider av mer ekstreme humørsvingninger enn før.

«Exit»-serie på ZDFneo: Bevisst ubehag

De lider alle av alvorlig narsissisme og det konstante colarushet blir ikke bedre i det hele tatt. Jeppe slår et ungt par sammen i parken nesten i forbifarten. Han var en kickbokser, så du har ingen sjanse. Hermine, Adams kone, blir i økende grad utsatt for hans mani for kontroll og stadig mer voldelige utbrudd. Besøk en terapeut i hemmelighet. En avgjørelse som markerer et vendepunkt.

Komfortabel og hyggelig TV kan ikke forventes med denne produksjonen. Bare delvis kompenserende rettferdighet, endelig straff for de skyldige, uunngåelig i den gjennomsnittlige tv-thrilleren, like lite.

Serien er for dristig for en studie av miljøet eller karakteren, men kynismen som presenteres er en del av det narrative nivået: Forfatterne er slett ikke kun rettet mot hengivenhet. Egenskapene til disse Oslo-avskypakkene vekker noen assosiasjoner. Arroganse, dårlighet, løgner, beryktet egoisme, alt dette i maniske former, finnes også i den politiske sfæren i noen land.

ZDFneo viser produksjonen til den norske allmennkringkasteren NRK lørdag 5. juni fra kl. 23:35 nedenfor. Serien er tilgjengelig fra 6. juni til 1. august i ZDFs mediebibliotek. Nylige utgivelser av serier som «Helvetica» (3sat), «Requiem» (One), «The Split» (NDR-tv), «The Bank Hacker» (ZDFneo) beviser at kjøp av offentlige serier fortjener gransking. (Harald Keller)

Related Videos

Leave a Comment