Home » Yngve Slyngstad er ventet inn i styret

Yngve Slyngstad er ventet inn i styret

by Edvard Munch
Yngve Slyngstad

Den mangeårige sjefen for det norske statsfondet skal styrke bærekraftskompetansen i Deutsche Bank.

(Foto: REUTERS)

Frankfurt Den tidligere sjefen for det norske statsfondet, Yngve Slyngstad, går over til representantskapet i Deutsche Bank. Fredag ​​anbefalte tilsynsutvalget sine aksjonærer å stemme på 59-åringen på den ordinære generalforsamlingen 19. mai 2022.

Slyngstad skal etterfølge Gerhard Eschelbeck. Femårsperioden til den tidligere Google-sikkerhetssjefen avsluttes med årets aksjonærmøte, Eschelbeck er ikke lenger i gang.

Nordmannen, som studerte økonomi, juss, politikk og filosofi i Oslo og Paris og ved University of California, ledet Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter verdens største suverene formuesfond i Norge, i 13 år. Tidligere har han ledet aksjedivisjonen siden fondets stiftelse i 1998. Statens formuesfond forvalter norske oljeaktiva.

Siden begynnelsen av mars har han ledet den nystartede formuesforvaltningsdivisjonen i investeringsselskapet Aker, som først og fremst fokuserer på investeringer knyttet til energiomstillingen som trengs med tanke på klimaendringene. Med ansettelsen av Slyngstad bør derfor Deutsche Bank også ønske å styrke sin bærekraftskompetanse. Banken ser en viktig strategisk forretningsmulighet i den klimanøytrale omstillingen av økonomien og har erklært temaet som en «sentral del av bedriftsstrategien».

Dagens beste jobber

Finn de beste jobbene nå og
bli varslet på e-post.

Fordi det norske statlige formuesfondet, som Slyngstad hadde jobbet for siden stiftelsen, tok etiske og økologiske aspekter med i investeringspolitikken veldig tidlig. Fondet delte seg fra palmeoljeprodusenter som ryddet regnskogen for mange år siden. Det samme gjelder for selskaper i kullsektoren. Dette rammet også den tyske energigiganten RWE for to år siden.

tysk bank

Med utnevnelsen av den tidligere sjefen for det norske statlige formuesfondet kunngjorde Deutsche Bank snart den andre store endringen i representantskapet.

(Foto: dpa)

Slyngstad representerer imidlertid også en pragmatisk tilnærming til implementering av bærekraftskriterier. Det suverene formuesfondet har skilt seg fra mange aksjer over tid av etiske og økologiske årsaker. I et 2018-intervju med ukebladet «Die Zeit» sa Slyngstad også: «Men jeg mener at boikott ofte ikke er det rette middelet. Vi må gå i dialog med bedrifter for å påvirke dem.»

>> Les mer her om Stephen Yngve Slyngstad – Oljesparegrisens herre

Slyngstads karriere har ikke holdt seg helt fri for uro: For to år siden ble han kritisert for en flytur til Norge. Han var blitt invitert av en hedgefondsforvalter til å fly på et privatfly.

Mange så det som et brudd på det statlige formuesfondets compliance-regler, selv om den norske sentralbanken, ansvarlig for administrasjonen, senere uttalte at det ikke var brudd på etiske retningslinjer, selv om Slyngstad burde ha avstått fra å flykte.

Feilen skapte også furore i Norge ettersom hedgefondforvalter var Nicolai Tangen, hans etterfølger utpekt på den tiden som leder av det suverene formuesfondet. I et notat til sine ansatte beklaget Slyngstad sin feil og snakket om «mangel på sunn fornuft».

I tillegg til bærekraftskompetanse bør Slyngstad, som en stor mangeårig investor, også ha mye erfaring innen formuesforvaltning. Den kunnskapsrike investoren har et omfattende nettverk i finanssektoren og kjenner også til Paul Achleitner, som var leder av Deutsche Banks representantskap i mange år. Det var imidlertid lederen av valgkomiteen, Mayree Clark, som hadde ansvaret for utvelgelsesprosessen.

«Vi vil dra nytte av hans nettverk i finanssektoren rundt om i verden, samt hans omfattende erfaring som en av pionerene innen bærekraftige investeringer og hans fokus på aktuelle klima- og energipolitiske spørsmål,» sa Clark i bankens uttalelse.

Slyngstads utnevnelse er den andre store personalendringen som Deutsche Bank har planlagt for årets aksjonærmøte:

Dessuten: Nederlenderen Alexander Wynaendts blir leder av Deutsche Banks representantskap

Related Videos

Leave a Comment