Home » West anbefaler å håndtere Erdogan

West anbefaler å håndtere Erdogan

by Russell Crowe

toppmenn

24.10.2021 13:52, av Mirjam Schmitt, dpa – Skriv ut artikkelen Send en epost

Istanbul / Berlin (dpa) – Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har satt Vestens forhold til Tyrkia til en annen stresstest med trusselen om utvisning av ti ambassadører.

Blant annet erklærer president Recep Tayyip Erdogan at den tyske ambassadøren i Tyrkia er en uønsket person.  Foto: Vladimir Smirnov / Sputnik Kreml Pool / AP / dpa
Blant annet erklærer president Recep Tayyip Erdogan at den tyske ambassadøren i Tyrkia er en uønsket person. Foto: Vladimir Smirnov / Sputnik Kreml Pool / AP / dpa

Berørte stater, inkludert Tyskland og USA, diskuterte søndag et passende svar på Erdogans kunngjøring om at deres ambassadører var uønskede.

Erdogan hadde tidligere fortalt Eskisehir, vest i Tyrkia, at han hadde instruert UD om å erklære de ti ambassadørene for «persona non grata». Et slikt tiltak betyr vanligvis utvisning av diplomater.

Osman Kavalas løslatelse kreves

Innholdet i Erdogans uttalelser er en uttalelse fra ambassadørene tidligere denne uken. De krever løslatelse av den tyrkiske gründeren og kulturfremmeren Osman Kavala. 64-åringen har blitt arrestert i Istanbul siden 2017, selv om Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) beordret løslatelse i 2019.

Kavala er anklaget for å støtte Gezis protester i Istanbul i 2013, som kritiserte regjeringen, og for å ha påbegynt et kuppforsøk. Han er også anklaget for «politisk og militær spionasje» i forbindelse med kuppforsøket i 2016. Kritikere ser påstandene som politisk motiverte.

I sirkler ved UD i Berlin ble det sagt om Erdogans kunngjøring: «Vi har tatt til oss uttalelsene fra Tyrkias president Erdogan og rapportene om det og er for tiden i intensiv konsultasjon med ni andre involverte land.» Det amerikanske utenriksdepartementet sa at det søkte «avklaring fra det tyrkiske utenriksdepartementet.»

Øynene er nå også rettet mot den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Cavusoglu, for tiden i Sør -Korea. Hvis han implementerer sjefens instruksjoner, ville det være et drastisk skritt som vil belaste NATO -partneren Tyrkias forhold til EU og USA – en uke før toppmøtet. G20 i Roma. Der håper Erdogan faktisk på et bilateralt møte med USAs president Joe Biden.

Fra tirsdag skulle ambassadørene presentere erklæringen for det tyrkiske utenriksdepartementet. Den tyske ambassadøren Jürgen Schulz ble representert ved sin charge d’affaires. Appellen ble forstått av Tyrkia som innblanding i indre anliggender, den var «overdreven» og «uakseptabel», den ble gjort tydelig for dem.

Spesielt Tyskland og Tyrkia hadde kommet sammen igjen etter blant annet fengsling av tyske borgere i 2017 som førte til et dypt brudd i bilaterale forhold. Bare i forrige uke understreket kansler Angela Merkel viktigheten av tysk-tyrkiske forhold under sitt avskjedsbesøk i Erdogan.

Derimot er forholdet til USA allerede anstrengt. NATO-partnere krangler fortsatt om Tyrkias kjøp av det russiske missilforsvarssystemet S-400. Bidens forgjenger, Donald Trump, innførte derfor sanksjoner mot Ankara og ekskluderte Tyrkia fra programmet til det ultramoderne jagerflyet F-35. Ankara hadde nettopp lovet å forhandle om kjøp av andre jagerfly fra USA for å erstatte dem.

Tyske politikere fordømte på det sterkeste den tyrkiske tilnærmingen. Forbundsdagen visepresident Claudia Roth (De Grønne) ba om sanksjoner og stoppe våpeneksporten. Vi må se den «autoritære kursen til Erdogan internasjonalt», sa hun til det tyske nyhetsbyrået. CDUs utenrikspolitiske ekspert Norbert Röttgen fortalte Süddeutsche Zeitung om «en eskalering i utenrikspolitikken». Utenriks FDP -politiker Alexander Graf Lambsdorff skrev på Twitter at en mulig utvisning av ti ambassadører «ville være hensynsløs, udiplomatisk og svekke alliansens sammenheng.» AFD ser også feilen til den føderale regjeringen og anklager det føderale utenrikskontoret for «politisk aktivisme i stedet for diplomati» i forholdet til Ankara.

Er en utenrikspolitisk krise riktig for Erdogan?

Erdogan (67) vil trolig forfølge innenrikspolitiske mål med sin skarpe retorikk – som i 2017. På den tiden passet en utenrikspolitisk krise ham da han klarte å stenge rekkene bak ham før grunnlovsavstemningen.

Han kunne nå foreta en lignende beregning igjen. I sitt eget land er Erdogan under press, blant annet på grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen. Den tyrkiske lira fortsetter å miste verdi. Tyrkere lider også av høy inflasjon, og spesielt blir maten dyrere og dyrere. Erdogan dukket også opp nylig slått. Spekulasjonene om helsen hans hadde gjenopptatt etter at han sovnet mens han holdt en tale i juli.

En konflikt med Vesten ville få Erdogan til å fremstå som sterk, Kavala -temaet egner seg spesielt godt. Filantropen er ikke bare kjent i Tyrkia for sitt engasjement i det sivile samfunn, men også i Europa. Med sin organisasjon Anadolu Kültür jobber Kavala blant annet med Goethe -instituttet og andre tyske stiftelser. Den internerte kommer fra en familie av gründere, men har hovedsakelig viet seg til kulturell utveksling siden 1990 -tallet.

Erdogan er dypt mistenksom overfor et slikt engasjement. Han ser på Kavala som en del av et internasjonalt nettverk for å vekke uro i landet hans. Det er ikke kjent om og når presidenten vil komme med sin ambassadørmelding. Det er sannsynlig at det allerede har forårsaket skade. Den regjeringsvennlige avisen «Takvim» trykte bildene av de ti diplomatene med navn på forsiden som en forhåndsregel og skrev på tyrkisk: «Farvel»

© dpa-infocom, dpa: 211023-99-708321 / 8

Related Videos

Leave a Comment