Home » VM i Qatar 2022: Nordmenn krever boikott | Sport | DW

VM i Qatar 2022: Nordmenn krever boikott | Sport | DW

by Russell Crowe

Så nå Rosenborg også! Etter at tre andre norske fotballklubber tidligere hadde tatt til orde for boikott av fotball-VM i Qatar, ble også Norges mest kjente og kjente klubb med i protesten. Men ikke helt frivillig: På den årlige generalforsamlingen, som ble holdt torsdag kveld ved videokonferanse, ble forespørselen om å bli med i boikotten presentert av tre representanter for fanscenen. I avstemningen var det da en klart positiv stemme fra aksjonærene.

Rosenborg Koteng-sjef: «Direkte påvirkning»

Ledelsen i Rosenborg-klubben ville helst ha fortsatt på den veien som det norske fotballforbundet NFF har fulgt til nå: diplomati og åpen dialog med arrangørene i Qatar. – Det er komplisert. Det er ikke å si om det ene eller det andre er bedre, sier Rosenborg-sjef Ivar Koteng i Verdens Gang (VG).

Opptatt med boikottspørsmålet: NFF-generalsekretær Pål Bjerketvedt (t.v.) og Rosenborg-sjef Ivar Koteng (t.h.)

Rosenborg er i prinsippet synonymt med åpenhet. Vi går inn for direkte påvirkning og tror også at dette kan gjøre verden til et bedre sted. Men nå har årsmøtet bestemt noe annet. «Det er heller ikke vanskelig å forstå argumentene til den andre siden,» innrømmet Koteng.

En eventuell boikott av VM i Qatar er ikke bare kontroversielt diskutert hos Rosenborg BK, men i hele Norge. Det vil sannsynligvis være et av hovedtemaene på NFFs generalforsamling 14. mars.

Kick-off for bevegelsen fra Tromsø

Drivkraften for «Qatar Movement» var Tom Høgli, tidligere spiller på det norske landslaget og hans siste klubb Tromsø IL. Den nordnorske havnebyklubben svarte med sin boikottforespørsel 26. februar på rapporten fra avisen Birti «Guardian», som publiserte betydelig høyere dødstall blant gjestearbeidere på VM-byggeplasser i Qatar.

Fotball |  Norway Eliteserien |  Sarpsborg 08 - Tromsø |  Tom Hogli

Fremstøtet for å tenke på boikott av VM i Qatar: Tom Høgli

Nå som Rosenborg-medlemmer vil være med i protesten, sa Høgli: «At Rosenborg, en så stor klubb, tar denne avgjørelsen, må skape oppsikt internasjonalt».

Faktisk er Trondheims Rosenborg Ballklub (i Tyskland vanligvis feilaktig kalt Rosenborg Trondheim) Norges viktigste fotballklubb. Rosenborg, eller forkortet RBK, er Norges rekordmester med 26 titler. Fra 1992 til 2004 vant klubben 13 mesterskap på rad og nådde konsekvent gruppespillet i Champions League fra 1995 til 2003. Den gang var Werder Bremens tidligere Bundesliga-proff Rune Bratseth manager for trondheimstroppen.

Hvor tung er stemmen til Norge?

Men klubbens store dager var lenge siden og det generelle spørsmålet å stille er hvor stor Norges innflytelse i verdensfotballen er. Landslaget ligger foreløpig kun på 44. plass på FIFAs verdensranking. Siden opptredenene i VM 1998 og EM i 2000 har ikke nordmennene vært representert i store turneringer. I kvalifiseringen til vinter-VM i Qatar møter Erling Haaland, Alexander Sörloth og lagkameratene Gibraltar, Latvia og Montenegro med Tyrkia og Nederland. Det er bare de store optimistene som forventer at nordmennene blir første eller andre i gruppen.

NFF anslår grovt hva det å ikke engang delta i VM-kvalifiseringen kan bety økonomisk: «Et konservativt anslag antar at en boikott i 2021 sannsynligvis vil gi oss en inntekt på 100 millioner kroner. [rund 9,8 Millionen Euro, d. Red.] ville stikke av. Dette ville rammet de beste klubbene og folkeidretten, sier NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Ikke bare Norge

Solbakken foreldet |  Norsk fotballtrener

Ståle Solbakken, trener for det norske landslaget

– Det er ingen som av moralske og grunnleggende grunner kan si noe annet enn at boikott er en god ting, sier norsk landslagstrener Ståle Solbakken, tidligere Bundesliga-trener på 1, til VG. FC Köln. Spørsmålet er imidlertid hva som kan oppnås sammen: «Vil en boikott virkelig sikre at Qatar-arbeidere har det bedre i overskuelig fremtid?»

RBK-sjef Ivar Koteng tror ikke helt på det, til tross for alle de sportslige suksessene og det gode ryktet klubben hans nyter også utenfor Norge. Det krever mer enn bare en boikott av det norske forbundet. — Man må håpe at mange store klubber og nasjoner slår seg sammen, sa Koteng, som frykter at oppfordringen fra Norge ellers kan gå uhørt: «Vi er gode nok på ski, men dessverre ikke på fotball».

Related Videos

Leave a Comment