Home » Vestsvensk møbelprodusent flytter produksjonen hjem: «Han vil være nær»

Vestsvensk møbelprodusent flytter produksjonen hjem: «Han vil være nær»

by Russell Crowe

Pandemi, mangel på containere og stopp i Suez-kanalen. Den siste tiden har flere problemer medført dette for transportkjeder rundt om i verden. Dette har gjort det tydeligere hvilke risikoer som finnes for svenske selskaper som har produksjon i utlandet.

– De siste tiårene har det vært fokus på å flytte produksjonen til lavkostland. Det har nå skjedd et trendbrudd slik at flere bedrifter velger eller vurderer å flytte produksjonshuset sitt, sier Per Hilletofth, professor i industriell økonomi ved Universitetet i Gävle.

Han mener imidlertid utfordringene rundt transportkjeder eksisterte før kronekrisen.

Interessen for offshoring startet allerede før pandemien, men nå har utfordringene med globale forsyningskjeder blitt enda mer synlige.

Johan Trouvé, administrerende direktør i det vestsvenske handelskammeret, har også fått signaler fra flere selskaper som har begynt å vurdere å flytte produksjonen til Sverige eller Europa.

Pandemien har fremskyndet bevegelsen

Et selskap som har valgt å flytte produksjon hjem fra Asia og Europa er møbelselskapet Kinnarps med fabrikker flere steder i Sverige, inkludert Kinnarp utenfor Falköping.

– Bærekraft er en viktig del for oss, så vi hadde faktisk startet dette kurset før pandemien rammet. Men det satte fart på reduksjonen av vår tilstedeværelse i Asia og vi fokuserte på virksomheten i stedet, sier Anders Hermansson, produksjonssjef i Kinnarps.

Flyttingen resulterte i et titalls nye stillinger i virksomhetene Kinnarp, Jönköping og Skillingaryd. Om cirka ett år har selskapet som mål å ikke lenger ha produksjon i Asia.

I videoen kan du følge med inn i Kinnarp-fabrikken og høre produksjonssjef Anders Hermansson fortelle mer om flyttingen.

Related Videos

Leave a Comment