Home » «Verden er ikke så fortryllet som du tror»

«Verden er ikke så fortryllet som du tror»

by Russell Crowe

I undersøkelsen for Science and Folkbildning Association 2017 måtte svenskene blant annet svare på spørsmål om det overnaturlige. I undersøkelsen svarte mer enn én av tre at de tror på paranormale fenomener.

Men du trenger ikke å være troende for å sette pris på en god historie, og det er mange grunner til at vi bruker denne typen stoffer, sier reporter Jack Werner, som driver en av de mest populære spøkelseshistorie-podcastene akkurat nå.

– Det er vilje til å håndtere døden til oss alle og våre nærmeste. Det uforståelige blir lettere når vi dekker det med en type fortelling, å trygt møte det man er redd for. Men det er også ofte bare gøy, man kan ikke telle, sier han.

«Alt du hører meg si er sant!»

Det uforklarlige er imidlertid ikke helt uten problemer. Selv i det overnaturlige er det gråsoner for hva som er underholdning og ikke. Noen som hevder å kunne kommunisere med åndeverdenen tar også betalt for sine tjenester, uten å kunne bevise hva de utretter. Kritikere sier det er lett å utnytte mennesker som har det vondt og søke svar.

Jack Werner mener du må kunne stole på at publikum kan ta del i det du gjør uten at det blir ødeleggende for dem.

– For meg som spøkelsesforteller er utgangspunktet mitt at «Alt du hører meg si er sant!» Ellers hadde jeg vært en dårlig spøkelsesforteller. Folk er modne nok til å forstå skjønnlitteratur. Men samtidig må man se realiteten i at sørgende er forberedt på å kanskje bli lurt med vilje.

– Det er kanskje ikke å undervurdere. Hvis du betaler noen hundre dollar til noen som sier «faren din sier han har det bra», kan det gi trygghet til personen som betalte pengene. Selv om det kan være formelt at du har blitt svindlet. Og på en måte er det mange kjøp vi gjør sånn, vi kjøper sikkerhet på forskjellige måter, sier Jack Werner.

Hvorfor utsetter vi oss selv for skremmende situasjoner? Se mer i spilleren over.

Related Videos

Leave a Comment