Home » Vellykket, men hvorfor? Real Madrid feirer sin 35. spanske ligatittel

Vellykket, men hvorfor? Real Madrid feirer sin 35. spanske ligatittel

by Ashley Olsen

Los Blancos er tilbake på tronen når Real Madrid feirer sin 35. La Liga-tittel med seier mot Espanyol Barcelona. For Carlo Ancelotti er det historisk, for laget er det bemerkelsesverdig. For i virkeligheten egner den seg ikke lenger for moderne fotball.

Real Madrid er mester i Spania. Og for 35. gang. Kongefamilien er enda mer vellykket enn FC Bayern. München-siden har 32 cuper, men de har nettopp feiret sin tiende tittel på rad – og trodde de var på et historisk oppdrag i Europa. Men denne hypotesen er for lengst tilbakevist. Gibraltar, latviske og norske lag hadde lengre rekker. På den annen side skjedde det noe historisk i Madrid. Det kaldblodige italienske fenomenet Carlo Ancelotti er faktisk den første manageren som vinner den hjemlige ligatittelen i Europas fem beste ligaer.

Vel, hvordan denne historiske Madrid-suksessen var mulig er et av de største mysteriene i fotball i dag. Fordi dette laget faktisk ikke lenger er tilpasset kravene til det moderne spillet. Madrid er verken «Heavy Metal» (som Liverpool FC) eller «Mozart» (som Manchester City). Hva som er ekte kan vanskelig defineres de siste ukene. «Süddeutsche Zeitung» oppfattet ensemblet rundt de evige heltene Toni Kroos, Luka Modric, Casemiro og Karim Benzema som spesielt trygt fra avgrunnen. Klubbikonbevegelser er imidlertid ikke så delikate som de en gang var, og de er heller ikke like kraftige og vedvarende. Noen ting virker tre, andre stresset, ikke lenger selvinnlysende.

Men plutselig, når neste skritt virkelig truer med å føre til avgrunnen, husker skuespillerne at de faktisk er en kongelig ballett. «Ancelottis store gave er å få solistene til å høres ut som et orkester,» sa tidligere Bayern teknisk direktør Michael Reschke til nettmagasinet. «Atletikk» for et episk tilbakeblikk på Mestertrenerens prestasjoner. Og sånn er det: Musikerne, solistene, oppdager i seg selv bevegelser som skaper store øyeblikk for hele orkesteret. Modric kan fortsatt lage ethvert forsvar i verden med en genial pasning utenfor, som i kvartfinalen mot Chelsea. Kroos føler fortsatt den geniale strategen i seg selv, Casemiro den allestedsnærværende klarsynte. Bare én i troppen motstår å være en deltidslegende med all heftigheten til hans over 600 kamper for Madrid: Karim Benzema.

Helt avhengig av Benzema

Franskmannen har aldri vært så god som denne sesongen, i dette kalenderåret. Han regnes som den store favoritten til Ballon d’Or. Det faktum at Real er mestere med fire kamper igjen er nært knyttet til prestasjonene deres. Og ingen i kongeriket gidder å late som noe annet. Midtveis i måneden innrømmet Ancelotti med sin iboende sjåførro: «Vi er avhengige av Benzema, det er virkeligheten. Og det er jeg veldig glad for.» Han har scoret 42 mål på 42 konkurransekamper, inkludert ett selvfølgelig på lørdag da han scoret det siste målet i 4-0-seieren over Espanyol Barcelona som en sen innbytter. Tro mot den omskrevne visdommen: ingen Karim, ingen fest. Hvor vil dette mantraet ta laget? På tronen i Europa?

Det ville vært like overraskende som ikke. Fordi disse gamle Madrid-mesterne har utviklet en veldig forbløffende evne på kanten av avgrunnen. Nemlig å alltid komme inn i hodet på motstanderen med legenden sin til rett tid. Der for å skape usikkerhet. Der for å la ideen synke inn om at du kan kontrollere et spill fullstendig, men selv den minste feil kan bli hensynsløst straffet av geni- og aldringsklassen av førsteklasses firegangsvinnere. Sekunder er nok for helter. Små ting fordelt på 90 minutter (eller 180 som et tobeint spill).

Og dette er ikke gamle menneskers illusjon, men deres absolutte overbevisning. Mot Paris Saint-Germain, i 16-delsfinalen i dronningkategorien, ville Benzema ha sagt noe i garderoben: ikke bekymre deg, de begynner å bli sinte. De var – og mislyktes. Qatar-milliardærens ensemble var nok en gang Europas luksusidiot, smilte Real. Og hvis det var et ansikt som ga mest mulig sjarm til denne tilfredsheten i øyeblikket, så var det ansiktet til Ancelotti. På heldigvis på tyggetreneren hans, som siden sin trøblete tid i FC Bayern hadde blitt nektet for at han fortsatt var i form for nåtidens utfordringer. Han er nå en historisk skikkelse. Og fornøyd. «Det gjør meg stolt. Jeg elsker det jeg gjør. De fem mesterskapene betyr at jeg gjør en god jobb. Jeg er stolt over å være her og jeg vil fortsette å vinne titler med Real.»

kongelig nytelse

Ancelotti ledet AC Milan til titler i Italia (2004), Chelsea FC i England (2010), Paris St. Germain i Frankrike (2013) og Bayern München (2017) i Bundesliga. I løpet av sin første periode i Madrid (2013 til 2015) gikk han glipp av en ligatittel. Han nøt nå triumfen med solbriller og en sigar. Akkurat som den evige Hertha-treneren Pal Dardai i fjor sommer, bare selvfølgelig: mer suksess. Et bilde for fotballgudene. Han nøt øyeblikket mellom spillerne sine. Han hadde erobret den igjen. Denne forståelsen, keeper, for hvem garderoben (støtten) er viktigere enn det gjennomtenkte spillet, den taktiske nyansen. Philipp Lahm sa en gang om Ancelotti at han ikke ville si på en uke hva Pep Guardiola ville si om tre timer. Ancelotti gir spillerne den stille selvtilliten de gir. Fotball er noen ganger lett. Ancelotti ser det slik.

Søndagens mesterskapsfest gjorde koselige Signore til et festbeist. Slik så avisen «AS» treneren «i hooligan-modus». 62-åringen danset entusiastisk på hovedbussen, sang litt ustemt med blindtarmen og var uforskammet over gledestårene. Faren og bestefaren hans hadde nettopp bygget i nærheten av vannet, forteller han salig, «det er genene.» «Gazzetta dello Sport» i hjemlandet hans hedret hans «Grand Slam», «Corriere della Sera» hevet ham til og med til rangering av «Carlo V, konge av Europa». For «La Repubblica» er én ting sikkert: «Ancelotti V». er «en av de største managerne i fotballens historie».

Faktisk var de forhastede nekrologene for arbeidet hans ikke uten sannhet. Ancelotti foreskriver ikke aggressiv press (som Jürgen Klopp) eller utmattende besittelse (som Pep Guardiola). Ancelotti lar laget sitt gjøre det de kan best. At «excellence»-elementet av og til mangler denne sesongen er nok bare verdt nok et løftet øyenbryn. «Min stil er å gi spillere muligheten til å føle seg komfortable,» sa han i et intervju under sin første periode i Real Madrid. Det fungerte ofte. Senere i Bayern, SSC Napoli og FC Everton ikke oftere og oftere. I en fotball som blir mer og mer kompleks og komplisert, virket taktisk laissez-faire tapt.

Og fant kun støtte i Madrid. Ancelotti lot laget sitt spille typisk Real Madrid «heltefotball» uten kompliserte taktiske krumspring. Dette spillet til den kongelige er ikke beundret. At klubbens operettepublikum ikke fikk komme til stadion på lenge på grunn av pandemien, sparte treneren og laget for uromomenter. Det ble seire i stedet for hvisking. Grunnlaget for tittelen i en sesong der store rivaler Atletico og FC Barcelona mislyktes og Sevilla FC manglet kongemakt i store kamper. Ekte, alternativet. Selv om Spanias rekordmestere sjelden har sett usårbare ut, er det når det kommer til titler. Tidligere Bayern-sjef Karl-Heinz Rummenigge kalte disse fasene av en sesong «Ancelotti-tid». Selv om de ventet forgjeves på ham i München.

Og nå grytehåndtaket?

I Madrid går klokkene nå til «Carletto». Fordi Thibous Courtois er en fantastisk keeper, fordi David Alaba, som er smart i spillet, orkestrerer forsvaret, fordi midtbanen med Modric, Kroos og Casemiro kjenner alle eventualiteter i en kamp og har løsninger klare, fordi Benzema skaper fare med hver eneste kamp. bevege seg. For Vinicus Junior er endelig ikke lenger bare et deltidstalent, men spiller med entusiasme og effektivitet. Og fordi den store italienske herren, med sin urokkelige overbevisning, kan fungere som valerian mot de nye problemene. Han svarer på kritikken om at de kongelige mangler kongelige i spillet med sin nonsjalante sjarm: «Noen klubber vil spille bra, noen vil vinne titler», sa han for noen uker siden. Og han trengte ikke legge til det Real Madrid ville ha.

Og neste tittel annonseres med forsiktighet. Igjen er det grytehåndtaket. Det kan bli Ancelottis fjerde. Denne suksessen – mistenker man – ville vært historisk. Real går inn i andre etappe mot Guardiola’s City med et 3-4 første etappe boliglån. Manchester City var klart den bedre siden der og hadde til tider tilbudt overjordisk fotball. City holdt Real i en skrustikke, på bakken. Men aldri før knockouten er den merkelige auraen av Madridistas som allerede samler krefter igjen.

Related Videos

Leave a Comment