Home » «Veldig interessant»: Kunder prøver Tescos første gratis utsjekkingsbutikk | Detaljhandel nyheter

«Veldig interessant»: Kunder prøver Tescos første gratis utsjekkingsbutikk | Detaljhandel nyheter

by Edvard Munch

London, Storbritannia – Da Tom Cornall fikk vite om åpningen av den kontantløse Tesco-butikken nær hans London-kontor forrige måned, ønsket han å prøve det.

«Jeg prøvde å lure ham,» sa han til Al Jazeera, etter å ha besøkt butikken dagen den ble lansert. «Jeg tok et par ting jeg ikke skulle kjøpe, gikk litt rundt, satte alt på plass igjen og systemet – kameraene og sensorene – samlet alt, så de visste at de ikke ville belaste meg for det… Det var ganske kult.»

Scenene i GetGo, den første og eneste Tesco-butikken i High Holborn, sentrale London, kan virke futuristiske, men i dag blir de virkelighet.

Last ned en app, skann en QR-kode for å komme inn i butikken, gå gjennom korridorene fylt med sensorer og kameraer, og nå har du handlet. Ingen kontanter, kort eller menneskelig interaksjon er nødvendig.

Dette er automatiserte butikker, uten tradisjonelle kasser, kasser eller køer. De ser ut som alle andre små supermarkeder, bortsett fra de mange kameraene.

Teknikgiganten Amazon har dusinvis av slike butikker under Amazon Go-navnet i USA og seks i Storbritannia.

Kina og Sør-Korea er ikke fremmede for kasseløse butikker, og deler av Tyskland, Nederland, Norge og Sverige har det også.

Etter Amazon er Tesco den siste forhandleren som tilbyr butikker uten kasse [Ben Stevens/Parsons Media/Handout via Reuters]

Nå som Tesco, Storbritannias største dagligvareforhandler, har kommet på banen, med rivaliserende forhandlere i landet som Aldi, Morrisons og Sainsbury’s, kan dette være slutten på den tradisjonelle britiske dagligvarehandelsopplevelsen?

Egentlig ikke, sier innsidere.

«Dette er bare bevis for øyeblikket,» sa Richard Lim, administrerende direktør i analytikergruppen Retail Economics, til Al Jazeera, og la til at forhandlere samler mye data for å se hvor aggressivt de bør lansere butikker uten å sjekke ut.

Men de vil neppe fungere noe sted, sa Clare Bailey, en uavhengig detaljhandelsekspert hos Retail Champion.

– Det er greit for bysentra hvor det er raskt inn og ut – du gidder ikke snakke med noen, sa han til Al Jazeera. «Men i et stort supermarked eller lite marked foretrekker du kanskje menneskelig interaksjon.»

Han sa at selv om det var nytt for kundene, har teknologien vært i arbeid de siste 20 årene.

«[The technology has] forbedret fra der det var for 20 år siden, selvfølgelig… men det er noe som kunne vært gjort for lenge siden. Først nå har selskaper og forhandlere bestemt seg for at nok kjøpere er villige til å akseptere denne typen teknologi.»

Endringen markerer en dramatisk endring fra den vanlige handleopplevelsen.

De første britiske supermarkedene åpnet på midten av 1900-tallet, og ga folk friheten til å velge produktene sine fra hyllene, i stedet for å stole på skrankeservice. Etterpå kunne kundene skanne varene sine, legge dem i en handlevogn og sjekke ut i en vanlig kasse.

Nylig har selvutsjekkinger blitt allestedsnærværende, der folk styrer hele prosessen selv, men får hjelp av personalet når det trengs.

Og under pandemien valgte mange klikk og hent eller hjemlevering.

For Joshua Allerton, eier av Alleway’s, et lite vegansk konditori i Birmingham, England, betyr den nyeste «grab and go»-modellen bedre allround-tilbud.

Forbrukerne har flere valgmuligheter: de kan glede seg over bekvemmeligheten til butikker uten å betale, forklarte han, «men når de går inn i butikken vår, vil de ha den personlige opplevelsen du ikke får i disse. [automated stores]».

I throwback-butikken hennes, som ligger i en rød mursteinsbygning og selger alt fra sjokolade til popcorn, trenger folk ofte hjelp fra et menneske, enten det er veteranveganere som leter etter nye produkter, eller folk som er nysgjerrige på veganisme fra bunnen av.

Butikken ser ut som alle andre dagligvarebutikker bortsett fra de mange kameraene [Ben Stevens/Parsons Media/Handout via Reuters]

Men Allerton sa at han besøkte en Amazon Go i London og, som forbruker, fant det ekstremt rimelig.

Trigo, den israelske oppstarten som leverer teknologien til Tescos GetGo, sammen med mange andre globalt, forventer at bruken vil øke, spesielt etter pandemien.

«Til tross for bekvemmeligheten av å klikke og levere, foretrekker folk fortsatt den taktile opplevelsen av å ta på og lukte på dagligvarer,» sa en talsperson for Trigo til Al Jazeera. «Helsekrisen har skapt et intenst press for å implementere teknologier som vil eliminere linjer og trengsel.»

Tom Rebbeck, som nylig besøkte Tescos kontantløse butikk, beskrev det som ganske hverdagslig, men forventer at det snart blir en vanlig bekvemmelighet.

Bortsett fra noen få mindre forskjeller, var det som å være i en hvilken som helst annen Tesco-butikk, sa han.

«Det er litt som en Uber,» sa han til Al Jazeera, med henvisning til ringeappen. «Du vet, første gang du går ut av en Uber, vil du på en måte betale sjåføren, og så innser du at du ikke trenger å betale og så blir du vant til det.»

«Hvis du [go to these stores] fem ganger vil ideen om å gå til en vanlig butikk og stå i kø virke ganske smertefull.

Mens britiske dagligvarebutikker neppe vil bli helautomatiserte snart, er det bekymringer om effekten automatisering vil ha på arbeidsstyrken.

I 2019 sa UK’s Office of National Statistics (ONS) at kassererjobber i supermarkeder er mest utsatt, med en 65% sjanse for å bli erstattet med automatisering.

Men Lim sa at industrien er vant til å endre seg, etter å ha opplevd store reduksjoner i arbeidsstyrken de siste 5-10 årene etter hvert som nasjonale lønninger stiger, noe som har drevet opp kostnadene for mange selskaper.

Bailey sa at endringen vil innlede en jobbbevegelse, snarere enn tap av jobb, med flere mennesker som må ha spesialiserte ferdigheter for å installere kameraer eller programmere sensorer.

Kundevendte roller, sa han, vil fortsette å eksistere, men på en annen måte, for å hjelpe kunder med eventuelle teknologiske feil.

Bekymringer om personvern er usannsynlig, sier analytikere, å være en stor sak.

Lojalitetskort og dagligvareordninger har samlet inn offentlige data i årevis, sa Bailey.

«Det er en enorm potensiell skade på omdømmet,» la Lim til, med henvisning til brudd på personvernet. «Jeg tror ikke detaljister vil gå inn i dette … naivt.»

Related Videos

Leave a Comment