Home » Vanlig kosthold kalt «Verdens beste» kan påvirke fruktbarheten din, advarer eksperter

Vanlig kosthold kalt «Verdens beste» kan påvirke fruktbarheten din, advarer eksperter

by Edvard Munch

Det har ofte blitt beskrevet som «verdens beste diett».

Med bevis for å forhindre demens, diabetes, hjertesykdom og til og med erektil dysfunksjon, anbefaler mange eksperter middelhavsdietten.

1

Middelhavsdietten er rik på frukt, grønnsaker og fiskKreditt: Alamy

Men eksperter sier at det potensielt kan skade fruktbarheten, hvis det ikke gjøres riktig.

Det kan også svekke immunforsvaret og hemme barns vekst og utvikling, sier et team ledet av Universitetet i Oslo, Norge.

De sammenlignet effekten av det «sunne» middelhavsdietten med det typiske vestlige kostholdet hos 27 britiske studenter.

I en uke spiste alle deltakerne sitt selvvalgte vanlige vestlige kosthold, som ifølge matdagbøkene deres hadde lavt innhold av frukt, grønnsaker og vin.

Deretter gikk de over til et middelhavskosthold, som inkluderer mye frukt og grønnsaker, fullkorn, fisk og fett som olivenolje og nøtter.

Kjøtt, meieriprodukter og mettet fett konsumeres i mindre mengder.

Forskere sa at urinprøver inneholdt høyere nivåer av kjemikalier når deltakerne fulgte middelhavsdietten.

Dette resulterte i mer enn tre ganger det totale inntaket av to nøkkelingredienser – insektmiddelet og organofosfatet.

Effektene ble imidlertid bare sett hos de som spiste tradisjonelt dyrket mat.

Når deltakerne spiste økologisk mat, det vil si mat dyrket uten sprøytemidler, ble forurensninger redusert med 90 %.

Professor Per Ole Iversen (MD), Universitetet i Oslo, sa: «Observasjonsstudier viser i økende grad at helsegevinstene ved å øke forbruket av frukt, grønnsaker og fullkorn delvis reduseres av den høyere eksponeringen for plantevernmidler knyttet til disse matvarene.

«Vår studie viser at inntak av økologisk mat lar forbrukere bytte til et sunnere kosthold uten å øke forbruket av plantevernmidler.»

Studien, publisert i American Journal of Critical Nutrition, studerte ikke virkningen disse giftstoffene ville ha på menneskers helse.

Men hovedforsker professor Carlo Leifert, gjesteprofessor i Oslo, sa at de kan påvirke hormoner i kroppen.

Han sa at mange av de syntetiske plantevernmidlene som ble oppdaget «er bekreftede eller mistenkte hormonforstyrrende kjemikalier (EDCs).»

EDC er kjemikalier som kan etterligne våre naturlige hormoner, hindre ekte hormoner i å gjøre jobben sin og forstyrre normal fruktbarhet, immunitet og pubertet, for eksempel.

De er knyttet til mange negative effekter på menneskers helse, alt fra kreft til diabetes og fedme.

Professor Leifert sa: «Det er økende bevis på at slike giftstoffer kan svekke immunforsvaret vårt og muligens også fruktbarheten vår.

«Hvis hormoner kommer i ubalanse, kan de også ha en negativ effekt på barns vekst og utvikling.

«Konvensjonelt dyrket frukt, grønnsaker og fullkorn er blant de viktigste kildene til miljøgifter som absorberes gjennom maten vår.

«Siden et middelhavskosthold er basert på slike matvarer, har de som spiser det et ti ganger høyere inntak av disse forurensningene enn om kostholdet deres hadde vært basert på økologisk dyrket mat.

«Oppdretts- og villfisk kan inneholde miljøgifter, men vanligvis i små mengder.»

EDC finnes i miljøet og i hverdagsprodukter, inkludert plast, mat, kosmetikk og vaskemidler, for eksempel.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sier at «noen av de hormonforstyrrende kjemikaliene som finnes i miljøet inkluderer visse plantevernmidler.»

Studieforskerne innrømmet at de ikke tok hensyn til andre faktorer, som kosmetikk, som deltakerne kunne ha brukt og kunne ha påvirket resultatene.

Chris Seal, professor ved Newcastle University involvert i studien, sa: «Denne studien gir klare bevis på at kostholdet vårt og måten vi produserer mat på kan påvirke eksponeringsnivået for syntetiske kjemiske plantevernmidler og til syvende og sist helsen vår.»

Prof Leifert sa at funnene kan forklare «den lavere forekomsten av overvekt/fedme, metabolsk syndrom og kreft» blant de som spiser økologisk.

Folk sier at kostnadene ved å holde seg mentalt og fysisk friske er «for høye» som fører til sykdom

Vi betaler for historiene dine!

Har du en historie for Sun News Bureau?

Related Videos

Leave a Comment