Home » Valget til underhuset i det japanske parlamentet har begynt | Fri presse

Valget til underhuset i det japanske parlamentet har begynt | Fri presse

by Russell Crowe

Japans statsminister Fumio Kishidas parti håper på flertall i valget til Underhuset for å støtte Kishidas krone- og sikkerhetspolitikk med et populært mandat.

Tokyo (AP) – Valget til Underhuset startet søndag i Japan. Ifølge ferske meningsmålinger skal den nye statsministeren Fumio Kishidas liberale demokratiske parti (LDP), sammen med sin mindre koalisjonspartner Komeito, være i stand til å forsvare flertallet i det aktuelle parlamentet.

Det er imidlertid forutsigbart at LDP, som har regjert nesten kontinuerlig i seks tiår, vil lide betydelige tap. Valglokalene i Japan stenger kl. 20.00 lokal tid (13.00 CEST). Opptellingen av stemmene bør vare til langt på natt.

Kishida håper på et mandat fra folket for hans politikk for å bekjempe kronepandemien og stimulere økonomien, så vel som for hans sikkerhetspolitikk. Samtidig regnes valget som en folkeavstemning om nesten ni år med LDP-styre under Kishida Shinzo Abes forgjenger og hans etterfølger Yoshihide Suga. Mangeårig tidligere regjeringssjef Abe fortsetter å utøve sterk innflytelse, noe som ser ut til å vekke økende misnøye blant befolkningen.

Ifølge meningsmålinger vil LDP sannsynligvis ha et absolutt flertall på minst 233 seter, men vil miste mange av sine tidligere 276 seter. I tillegg til 289 direkte mandater, er 176 seter i salen tildelt gjennom proporsjonal representasjon. I dusinvis av valgkretser kjempet kandidater for den regjerende koalisjonen head-to-head med avtalte kandidater fra opposisjonspartier som Social Democratic Party of Constitutional Democracy (PKD) og Kommunistpartiet i Japan. Imidlertid vil denne strategien sannsynligvis bare ha en begrenset effekt.

Related Videos

Leave a Comment