Home » Valget blir til en «politisk thriller»

Valget blir til en «politisk thriller»

by Russell Crowe

Med bare to uker igjen til det nasjonale valget i Norge, peker meningsmålinger mot intet mindre enn det kommentatorer kaller en politisk thriller. Partiene Arbeiderpartiet, Sentrum og Sosialistisk Venstre har mistet sitt tilsynelatende sikre flertall siden i vinter, noe som betyr at landet kan ende opp med å lene seg enda lenger til venstre eller holde den konservativt ledede koalisjonen på plass for kvadrat.

Ap-lederne Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik aksjonerte på Sørvestlandet forrige uke. De mistet flertallet på meningsmålingene. FOTO: Arbeiderpartiet

Tidevannet begynte å snu i forrige uke, da det selvsikre Senterpartiet i utgangspunktet så ut til å ha mistet tilliten til velgerne. Så begynte også Ap å falle, det samme gjorde Sosialistisk Venstre (SV). Senterets håp om å danne en sentrum-venstre-regjering med bare Labour har falmet. Nå kan til og med SV kanskje ikke sikre dannelsen av den samme trepartskoalisjonen som regjerte fra 2005 til 2013.

Da kunngjorde Venstre-partiet De Grønne, som hoppet i målingene, at de ikke ville støtte noen regjering som ikke stoppet videre leting etter olje og gass. Siden Høyre, Senter og statsminister Erna Solberg alle nekter å slutte å bore, og det samme gjør det oljevennlige Fremskrittspartiet, er det plutselig sterke partiet Rødt (som utviklet seg fra det gamle Norges Kommunistiske Parti) like plutselig i en posisjon som styrke.

Det er fordi de røde ikke stilte et ultimatum om oljeboring slik de grønne gjorde. Norges mest radikale venstreparti er ikke for mer olje- og gassleting, men virker mer åpent for å forhandle om fremtiden til næringen. Klarer Ap-leder Jonas Gahr Støre å danne en ny regjering, må han kanskje stole på at de røde støtter ham.

«Da må vi alle forberede oss for et mye rødere (venstreorientert) Norge», skrev Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i avisen. Dagens Næringsliv (DN) Onsdag. Arbeiderpartiet og de røde er allerede enige om en rekke saker, som økte skatter på privat formue og lønnsomme bedrifter, økt statlig kontroll over sosiale tjenester og tiltak for å redusere sosiale forskjeller mellom nordmennene. De skiller seg kraftig ut på EU, med Labour som ønsker å bli med i EU tidligere og de røde (som sentrum) ønsker et enda mer selvstendig Norge.

Alle ferske meningsmålinger viser at Ap, sentrum og SV nå vil trenge De Grønne eller De Røde for å presse tiltak gjennom Stortinget. På dette tidspunktet virker de røde som en mer sannsynlig partner.

Høyre-leder Erna Solberg ønsker en tredje periode som norsk statsminister. Hun lanserte nylig en ny fireårsplan for Norge, og lurte på Labours 100-dagersplan. FOTO: Høyre / Hans Kristian Thorbjornsen

Samtidig endte Høyre opp med å få støtte fra SV, Rødt og Frp for regjeringens overraskelsesforslag denne uken om å revidere beskatningen av oljenæringen. Dette vil gjøre olje- og gassleting mye mindre gunstig for oljeselskapene, og derfor høstet den ros fra de norske antioljepartiene. To av dem er allerede medlemmer av Solbergs konservative koalisjon, KrF og Venstre, sistnevnte vant også plutselig på meningsmålingene etter måneder med svært svak velgeroppslutning. En fersk meningsmåling viste at Venstre hadde 10,2 % av stemmene i Oslo.

Dette gir nå næring til noen spekulasjoner om at Solbergs regjering fortsatt har en sjanse til å bli gjenvalgt, om enn som en mindretallsregjering som bør få støtte fra andre partier fra sak til sak. Torbjørn Røe Isaksen, fra Tories, bemerket også at rundt 14 % av norske velgere allerede har stemt i en tidlig avstemning, mange er fortsatt usikre og kan i det minste muligens gi Tories styrke til opposisjonen.

Foreløpig er det ikke et klart flertall. – Vi kunne ende opp med den mest venstreorienterte regjeringen siden Ap måtte danne flertall med SF (SVs forgjenger) i 1961, sa Isaksen. DN, «Eller, hvis det ikke er konservativt flertall heller, en sterk opposisjon som kan fjerne vekt fra en radikal venstreside.»

newsinenglish.no/Nina Berglund

Related Videos

Leave a Comment