Home » Valg i Norge: Sosialdemokratene fremover av Jonas Gahr Støre: politikk

Valg i Norge: Sosialdemokratene fremover av Jonas Gahr Støre: politikk

by Siv Jensen

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er ventet å danne neste regjering. Ifølge de første anslagene står partiet hans på rundt 26 prosent. Statsminister Solberg har allerede innrømmet sitt nederlag.

Sentrum-venstre-opposisjonen anslås å lede stortingsvalget i Norge. Fordelen fremfor partiene i den tidligere regjeringskoalisjonen under statsminister Erna Solberg er stor, meldte flere norske medier mandag, som viser til egne spådommer etter at valglokalene stengte.

Ifølge dette fikk SV i utgangspunktet om lag 26 prosent av stemmene på kvelden, den konservative statsministeren Erna Solberg rundt 20 prosent. Dette markerer et regjeringsskifte etter åtte års koalisjonsstyre under Solberg. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er ventet å danne neste regjering.

«Nå kan vi endelig si: vi klarte det», sa 61 år gamle Støre sent mandag til rop av «Jonas, Jonas» fra heiende sosialdemokrater i Oslo. En allianse med sentrum og sosialistisk venstreside er «vår plan A», men vi ønsker å invitere alle partier til samtaler som ønsker et regjeringsskifte.

Støre takket samtidig motstanderen Erna Solberg. – Hun har vært en god og konsekvent statsminister for Norge, sa han. Solberg hadde nylig innrømmet tap. Jeg gratulerer Jonas Gahr Støre med det som fremstår som et klart flertall for et regjeringsskifte, sa han foran partivenner.

Sentrum-venstre-alliansen er det mest sannsynlige alternativet

I følge de ekstrapolerte dataene kan det være nok for et lite flertall av det som anses som den mest sannsynlige sentrum-venstre-koalisjonen som består av Socialdemokrater, Senterparti og Sosialistisk Venstreparti. Klarer ikke dette triumviratet dette, kan Støre også være avhengig av støtte fra De Grønne (rundt 4 prosent) og Rødt (rundt 5 prosent).

Men minoritetsregjeringer er ikke uvanlig i Skandinavia. I Danmark og Sverige regjerer for eksempel også kolleger fra Støres SV, Mette Frederiksen og Stefan Löfven uten klart flertall. Erna Solberg har også ledet Norge med en minoritetsregjering siden tidlig i 2020 etter at høyrepopulister forlot koalisjonen.

Nærmere 3,9 millioner nordmenn ble kalt til å stemme ved valget. Nesten 1,65 millioner velgere hadde allerede tidligstemt, eller mer enn 42 % av alle stemmeberettigede. De første ekstrapoleringene var også basert på disse ryktene og på en matematisk modell. Resultatet av det foreløpige valget er ventet på tirsdag.

Det dominerende temaet for valgkampen var landets klimapolitikk, som i hovedsak skylder sin velstand til eksport av olje og gass. Både Støre og Solberg argumenterte for en gradvis dreining mot mer klimavennlige energier. Olje- og gassindustrien bringer mange arbeidsplasser til landet. Hvis Støre danner regjering, kan han imidlertid trenge støtte fra De Grønne, som har tatt til orde for en slutt på all norsk oljeproduksjon innen 2035. Under valgkampen stemplet Støre det som feil industripolitikk. 61-åringen hadde lovet skattekutt for lav- og middelinntekt dersom han ble valgt. Han vil heve skattene på de rike.

Related Videos

Leave a Comment