Home » Vær oppmerksom på ID. Buzz: Her kommer konkurransen!

Vær oppmerksom på ID. Buzz: Her kommer konkurransen!

by Liv Ullmann

Få nye bilmodeller har fått så mye oppmerksomhet som Volkswagen ID. Buzz. Interessen ble opprettholdt til tross for at den ble vist som konseptbil i 2017. Tilsynelatende er kombinasjonen av elektrisk drift og retrodesign en vellykket kombinasjon, spesielt når den kombineres i dette tilfellet med en praktisk aura.
At det ikke bare er en underholdende modell som spiller på nostalgistrengen, men at den virkelig er dyktig ble bevist tidligere i år da den ble tildelt Teknikens Värld Large Car Award 2023. Også de europeiske biljournalistene som sitter i juryen til Årets bil imponerte, modellen kom seg til siste runde, men nøyde seg med andreplassen.

Volkswagen ID. Buzz ble inspirert av Type 2-bussen og varebilen som var basert på teknologien til Type 1, som vi oftere kjenner som Bubble eller Ram. Volkswagen skrudde med andre ord klokken betydelig tilbake, modellen gikk i produksjon i 1950.
Nå synes vi ikke dere andre bilprodusenter bør sitte og tråkke tommelen og se på mens dere identifiserer dere. Buzz velger marked etter marked. Faktisk kan mange lage sine egne elektriske nytolkninger av frakteskipene de har i sin gamle katalog.
Vi i redaksjonen har gjort jobben for deg og presenterer her hvilken mal du bør rulle ut, elte og hvordan du bør gå frem. Send inn fakturaen og sett i gang.

Citroën H Van

H var tilgjengelig i forskjellige utforminger og eksisterte til 1981. Foto: Citroën

Citroën Berlingo og Spacetourer er allerede tilgjengelig med elektrisk drift, nå kan de kompletteres med litt dristigere former som først så lyset tilbake i 1947. Som du vet er aerodynamikk viktig for elektriske kjøretøy for å redusere drivstofforbruket og forbedre autonomien. Her må ingeniørene jobbe overtid for å overvinne originalens enorme luftmotstand. Eller de kan henvende seg til designerne David Obendorfer og Fabrizio Caselani, som lanserte et H-sett for Jumper-varebilen i 2017.

Alfa Romeo Romeo

Autotutto presenterte modellen som Oppfølgeren varte til 1983. Foto: Alfa Romeo

Det italienske sportsmerket lanserte sin første SUV, Stelvio, i 2017 og nylig kom den mindre høyblokken Tonale, en modell som ikke imponerte Tech World teselskapet i det hele tatt. Nå kan du brette opp ermene, gjøre det rette og takle neste segment. Utgangspunktet er Romeo-modellen som ble lansert i 1954. Dessverre kan vi ikke slå sammen merkets doble overliggende firesylindrede motor som i originalen, da tiden krever elektrisk kjøring. Merket er en del av Stellantis Group, som allerede har flere elektriske varebiler og minibusser på menyen, så hva venter du på.

Bedford CA

Dormobile ble kalt bobilene, navnet fulgt av andre modeller. Foto: Bedford

Merket kan ha sovnet i 1986, men det er et GM/Vauxhall-produkt og med andre ord en del av dagens Stellan-konsern. Ford er derfor ikke involvert, navnet refererer til det engelske fylket Bedfordshire.
Kul eller stygg er et spørsmål om tolkning, men CA-modellen var populær, kanskje hovedsakelig på de britiske øyer, og ble produsert mellom 1952 og 1969 i en rekke karosseristiler, inkludert som bobil som avbildet her. Som en elbil som bare blomstrer, er den lille panseret perfekt for en «frunk».

Volvo duett

Volvo Duett ble bygget i to generasjoner, nå vil vi se en tredje – elektrisk. Foto: Volvo Cars

Investering i elbiler tar babyskritt hos det nå kinesiskeide svenske merket. I tillegg er det i blekrøde hytter klager på høye priser, for høye for vanlige folk. Her er løsningen: den nye elektriske Duett – symbol på det svenske populære huset bygget på Geely-gruppens SEA-plattform – akkurat som den «økonomiske» Smart #1 og den kommende Volvo EX30. Det gjenstår å se om den nye utgaven vil leve like lenge som originalen, som ble produsert mellom 1953 og 1969.

Fiat 600 Multipla

Foto: Fiat

Multipla fra 1998 var en «miljøjager» da den var tilgjengelig med gassdrift. Men siden den ofte omtales som verdens styggeste bil, gjorde Fiat rett i å velge tegninger fra 1956 600 Multipla når de bygget sin ID. Buzz-deltaker. Til tross for det lille formatet er det tre seterader for seks passasjerer. Teknisk sett har du hele Stellanti-utvalget å velge mellom, men kanskje du bør hente drivverket fra mikrobilen Citroën Ami, som i utgangspunktet er en moped. Med dette klarer den elektrisk drevne 600 Multipla å møte de lavere sikkerhetskravene.

DKW Speedloader

Foto: DKW

Merket sovnet i 1966, men kan graves opp igjen hvis Audi ønsker å bygge sin egen versjon av ID-en. Buzz og bare lån gruppekollegene MEB-plattformen. Schnellasteren ble produsert fra 1949 til 1962 og var, som de andre modellene av merket, utstyrt med en totaktsmotor. Elbiler må lyde, så vi foreslår et svakt ping for de nye elektriske Schnellasters, praktisk supplert med en kolbe med blå røyk og parfyme som sprayes fra bilen for å etterligne originalen.

Ford Transit

Transit beholdt sine tidlige former til 1977. Som har et stort plastgitter. Foto: ford

Vel, modellen lever fortsatt i dag, men sannsynligvis har den første (eller andre hvis du regner med Taunus Transit fra 1953) mer tiltalende former. Spesielt i sin originale design overlevde generasjonen til 1986.
De retrotunede elektriske Transits kan bygges på Volkswagen MEB-plattformen, et samarbeid eksisterer allerede, eller på egen eksisterende teknologi. Modern E-Transit Custom ble presentert i 2021 og vil gå i produksjon senere i år.

Renault Espace

Modellen ble pensjonert av Matra og saget av PSA før Renault tok over. Foto: Renault

En retrobil trenger ikke ta former fra Hedenhös. Bare gå tilbake til 1984 da Espace så lyset for å starte bølgen av folkevogner sammen med Chrysler Voyager. Men den første Espace gir ikke bare formen til en ny elektrisk drevet retroversjon, men også sin filosofi som har røtter i tiden. Bilen var delvis dekket av plast for å være så lett som mulig og interiøret var fleksibelt med svingbare seter.
Renault har allerede teknologien med Megane E-Tech Electric. Se, akselerer.

Chevrolet Corvair Greenbrier

Foto: Chevrolet

Corvair-halevognen ble knappet opp for blant annet dette: en minibuss med plass til opptil ni (!) passasjerer. Der får du neste versjon av ID. Buzz ser beseiret ut med bare syv. Denne versjonen av Greenbrier ble produsert mellom 1961 og 1965, men en av modellens særegenheter kan ikke overføres til den nye elektriske versjonen: Corvair var en av de første som tok i bruk turboteknologi.

Dodge A100

Foto: Dodge

Du kommer nesten ikke nærmere en bil enn Scooby Doo. A100 ble produsert fra 1964 til 1970 og fra 1968 også i en lengre versjon kalt 108. Dodge er også en del av Stellantis Group så elektronikken trenger ikke å bekymre seg. Verre i en kollisjonstest, på originalbilen sitter passasjerene på forakselen med motoren mellom seg.

Toyota Hiace

Foto: Toyota

Som tilfellet var med Ford Transit, lever Hiace i høyeste grad, og vi velger de velkjente formene til 1977 andre generasjonsmodellen for en kommende elektrisk last. Dels for formen, selvfølgelig, men også for funksjonen – modellen ble kåret til testvinner av oss den gang.
Når det gjelder teknologi, kan Toyota velge mellom bZ4X elektrisk SUV eller den som er lånt fra Stellantis Group til sine varebiler. Eller låne… det kalles merketeknikk.

Related Videos

Leave a Comment