Home » USS Gerald R. Ford: ankomsten av et amerikansk krigsskip gjør Russland rasende

USS Gerald R. Ford: ankomsten av et amerikansk krigsskip gjør Russland rasende

by Russell Crowe

En rekke tilskuere gikk ikke glipp av ankomsten av «USS Gerald R. Ford» til Oslo – men ankomsten til verdens største hangarskip ble ikke møtt med entusiasme overalt. Alarmklokken ringer i Russland, et naboland til Norge.

USS Gerald R. Ford, tatt i bruk i 2017, regnes som det største og mest moderne krigsskipet i verden – men hangarskipets ankomst til Norge har skapt misnøye i nabolandet Russland. Foto: picture alliance/dpa/NTB Scanpix/AP | Terje Pedersen
Det største krigsskipet i verden, «USS Gerald R. Ford», har ankommet Oslo, den norske hovedstaden, for en av sine første utenlandsreiser. Det amerikanske hangarskipet kastet anker i Oslofjorden 24. mai 2023. Mange tilskuere fulgte ankomsten til det 333 meter lange skipet i land.

Verdens største krigsskip har ankommet Norge fra USA

Ifølge den norske hæren har besøket til «USS Gerald R. Ford» som mål å utvide militært samarbeid mellom det skandinaviske landet og USA. Det er planlagt flere fellesøvelser de neste dagene. En talsmann for den amerikanske marinen la til at målet med øvelsene var «en sikker og stabil nordatlantisk og arktisk region», med Norge som grenser til Russland nesten 200 kilometer mot nord. Det er også residensen til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

XXL hangarskipet har ankommet nabolandene Russland og Norge

Den atomdrevne «USS Gerald R. Ford», som er utstyrt med radarstyrte luftvernsystemer, elektromagnetiske flykatapulter og antiluftskytskanoner med stor kaliber, regnes som det mest moderne hangarskipet i verden. Skipet er oppkalt etter USAs 38. president og har plass til rundt 90 jagerfly og helikoptre. Den ble tatt i bruk i 2017. I begynnelsen av mai forlot den ifølge US Navy Norfolk for sitt andre oppdrag.

Russland anser ankomsten av «USS Gerald R. Ford» som en bevisst provokasjon

Norges nabo Russland var mindre avslappet med ankomsten av «USS Gerald R. Ford». Transportørens oppdrag har møtt misforståelse i Kreml fordi, ifølge den russiske regjeringen, «det er ingen problemer i regionen som krever en militær løsning eller til og med intervensjon utenfra», sa Timur Chekanov ved den russiske ambassaden i Norge.

Følg News.de allerede kl Facebook, Twitter, pinterest Og Youtube? Her finner du siste nytt, siste videoer og direktelinje til redaksjonen.

loc/news.de/dpa
Related Videos

Leave a Comment