Home » Unionen ber Scholz om tunge våpen til Ukraina

Unionen ber Scholz om tunge våpen til Ukraina

by Liv Ullmann

Mens et tungt angrep fra den russiske hæren i det østlige Ukraina er ventet, har diskusjonen intensivert i Tyskland om det er tilrådelig å levere tunge våpen til Ukraina.

Wadephul for våpenleveranser: «Det er omtrent hver time»

Visepresidenten for Union Parliamentary Group, Johann Wadephul, ber kansler Olaf Scholz (SPD) vise sine farger og overlevere våpen. I «Welt» kaller han milliardbistanden som er gitt til Ukraina for en avledningstaktikk. For Ukraina mangler ikke penger, men våpen. Ifølge Wadephul er det flere forsvarsentreprenører som kan levere tunge våpen. Det er omtrent hver time. Det russiske angrepet i øst er nært forestående.

Röttgen: Skade på utenrikspolitikken

Den utenlandske CDU-politikeren Norbert Röttgen presser også på for leveranser. I «Rheinische Post» (tirsdag) anklager han kansleren for «bedrag» og snakker om alvorlig skade på utenrikspolitikken. Ukraina er med rette skuffet. Ifølge Röttgen kan de bare forsvare seg fra den forestående russiske storoffensiven med passende våpen. I dagens situasjon står «skjebnen til Europas fremtid på spill».

Merz: Koalisjonsstriden skader det tyske omdømmet

CDU-leder Friedrich Merz kritiserer i avisene til mediekonsernet Funke at den åpne striden i koalisjonen om våpenleveranser til Ukraina skader Tysklands omdømme i verden. I tillegg til SPD, AfD og Venstrepartiet er det også flertall i Forbundsdagen for levering av tunge våpen.

Selv politikerne til De Grønne og FDP for våpenleveranser

Krav om våpenleveranser kommer også fra trafikklyskoalisjonen. Formannen for Forbundsdagens forsvarskommisjon, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), kritiserte forbundskansler Scholz» tvetydige standpunkt på kanalen «Welt». Han sier fortsatt ikke helt hva han vil. Han vil gjerne at Scholz gir grønt lys til levering av tunge våpen til Ukraina. Han kunne ikke si hvor problemet var, men det var ikke lenger tid til denne diskusjonen, sa Strack-Zimmermann. Det handler om Ukraina, men også om «oss i Europa».

Presidenten for Europakomiteen, Anton Hofreiter (Verdi), etterlyser også levering av tunge våpen i «Rheinische Post» (tirsdagsutgaven). I slutten av forrige uke gikk den føderale økonomiministeren Robert Habeck ut for manglende levering av stridsvogner og fly.

SPD forsvarer Scholz sin avventende holdning

Representantene for SPD forsvarte kansler Scholz sin forsiktige kurs i påskehelgen. Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel (SPD) skrev i en gjesteartikkel for «Spiegel» at det var riktig at den føderale regjeringen kun kunne levere tunge våpen til Ukraina i koordinering med USA. Med de samme argumentene som den tyske forbundskansleren, vurderer USA meget bevisst hva slags militær støtte som er mulig og fornuftig og hvor grensen for aktiv deltakelse i krigen mot Russland overskrides.

SPD-leder Saskia Esken tvitret at føderale myndigheters handlinger har blitt koordinert med partnere fra EU og utover. Levering av våpen har alltid vært tilpasset skiftende situasjoner og vil fortsette å gjøre det.

EU ber EU-land om våpen til Ukraina

President for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen oppfordrer også EU-stater til raskt å gjøre våpen tilgjengelig for Ukraina. Følgende gjelder for alle medlemsland: De som kan bør levere raskt, for først da kan Ukraina overleve sin skarpe forsvarskamp mot Russland, sa von der Leyen til «Bild am Sonntag».

Klitsjko og Selenskyj advarer mot ytterligere nøling

I mellomtiden har Kiev-ordfører Vitali Klitschko kritisert Tyskland for å nøle med våpenleveranser. Ukraina trenger tunge våpen fra Tyskland umiddelbart. Enhver forsinkelse koster liv, sier Klitschko i avisen Bild. Han kunne ikke forstå denne debatten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskii advarte også mot å nøle i denne forbindelse mandag kveld. De som ikke klarte å skaffe sårt tiltrengte våpen og ammunisjon burde vite at skjebnen til dette slaget også var avhengig av dem.

Så langt har Tyskland kun levert defensive våpen til Ukraina

Så langt har Tyskland levert blant annet Panzerfaust, luftvernmissiler, maskingevær, men også kjøretøy, nattbriller og verneutstyr. Tunge våpen som kreves av Ukraina inkluderer stridsvogner, artilleristykker og angrepshelikoptre.

Store tanktap på ukrainsk side

I følge vestlige analytikere hadde Ukraina rundt 900 operative stridsvogner og over 1200 kampvogner for infanteri før krigen. Russiske luftangrep og kamper i nesten to måneder har imidlertid resultert i store tap. I følge russiske data har 2290 stridsvogner og pansrede kampkjøretøyer blitt ødelagt så langt. I tillegg ble tankverkene bevisst ødelagt slik at Kiev ikke kan reparere eller reaktivere gamle sovjetiske lagre som er tatt ut av drift.

Related Videos

Leave a Comment