Home » Under valget i Frankrike forener en stor sak jøder og muslimer

Under valget i Frankrike forener en stor sak jøder og muslimer

by Russell Crowe

Mens hun lager lunsj og snakker politikk, har Sarah Gutmann en dårlig følelse – av fremtidig fransk president Marine Le Pen invaderer privatlivet til hjemmet sitt og blander seg inn i hennes jødiske tro og tallerkenene med kosher kylling og pølser hun steker til mannen sin og deres eldste sønn.

Det er fordi den høyreekstreme kandidaten ønsker å forby rituell slakting hvis hun blir valgt neste søndag. Og det kan ha en direkte innvirkning på hvordan Gutmann mater familien sin og utøver sin religionsfrihet. Hun og mannen hennes, Benjamin, sier at de bør vurdere å forlate Frankrike hvis en høyreekstreme regjering blander seg inn i kosherdiettene til observante jøder. De frykter at målretting av rituelt slaktet kjøtt under Le Pen bare er begynnelsen på tiltak for å få franske jøder og muslimer til å føle seg uønsket.

«Å angripe måten vi spiser på krenker privatlivet vårt, og det er veldig alvorlig,» sa Gutmann mens hun sysselsatte seg på kjøkkenet i hjemmet deres i Paris.

«Intensjonen er å målrette minoritetsbefolkninger som plager dem og sende en melding til velgere som er imot disse minoritetene: «Stem på meg, for jeg vil angripe dem og kanskje, med tiden, jage dem bort.'»

Den muslimske kunden Hayat Ettabet sa at familien hennes kunne bli tvunget til å slakte ulovlig hjemme for å følge deres religiøse regler, og blø dyrene «på badet, akkurat som før».

Le Pen sier at alle dyr bør bedøves før slakting, og omtaler saken som et dyrevelferdsproblem. Dette er uakseptabelt for observante jøder og muslimer som tror at bedøvelse forårsaker unødvendig dyrelidelse og at deres rituelle slakting for kosher- og halalkjøtt er mer human.

Med den største populasjonen av muslimer og jøder i Vest-Europa, har problemet store potensielle konsekvenser for Frankrike og kan ramme lokalsamfunn andre steder som kjøper fransk kjøtteksport. Spørsmålet er en av mange bruddlinjer mellom Le Pen og den sittende presidenten Emmanuel Macron og de radikalt forskjellige visjonene til Frankrike de presenterer for andre valgomgang neste søndag. Det forventes å være mye nærmere enn i 2017, da sentrumsorienterte Macron slo Le Pen til en jordskredsseier.

«Vi har aldri vært så nærme å ha et høyreekstreme regime,» sa Gutmann. «Alarmklokken ringer.»

Le Pens Frankrike ville være mer innoverskuende, med langt færre innvandrere og færre rettigheter for de som allerede er der, mindre toleranse for ikke-kristne tradisjoner, og mindre knyttet til EU og omverdenen.

Macron lover stort sett det motsatte når han søker en ny femårsperiode. Macron fokuserte på Le Pens forslag om å få slutt på massakren uten å forbløffe for å understreke deres politiske forskjeller. Han sa at han ikke ønsket «et Frankrike som hindrer muslimer eller jøder i å spise som deres religion foreskriver».

Le Pen sier at hun heller ikke vil ha det. Men skremte jøder og muslimer finner det vanskelig å tro. Le Pen protesterer ikke mot annen praksis som anses som grusom av dyrevelferdsaktivister, for eksempel tyrefekting eller – mer spesifikt – jakt, en tradisjon dypt forankret i det franske landsbygda hvor den jakter stemmer. Så fokuset på kosher- og halalkjøtt lukter hykleri for jøder og muslimer som ser et forkledd angrep på dyrevelferd.

Le Pen sier at kjøttet i stedet kunne importeres. Men det gir heller ikke mening for kritikere, siden det ser ut til å gå imot Le Pens generelle regel, Frankrike først, om at landet skal produsere mer ting selv og importere mindre.

Leiren hans gjorde også en om-ansikt. Jordan Bardella, Le Pens nr. 2 som leder sitt National Rally-parti når det søker presidentskapet, sa i mars at han ønsket et direkte forbud mot kosher- og halalkjøtt, importert og fra dyr slaktet i landet.

Jødiske ledere svarte i en uttalelse at det «avskyelige» forslaget ville tvinge et stort antall jøder og muslimer til å forlate.

Men Le Pen og Macron modulerer nå sine posisjoner i spørsmål som er viktige for velgere som ikke klarte å støtte dem i første runde av valget, og prøver å samle stemmene de trenger for å vinne andre runde. Spesielt Macron har lempet på planen om å heve pensjonsalderen til 65. Le Pen er prøv å fremstå mer inkluderende.

«Jeg kommer ikke til å kvitte meg med halal- og kosher-slakterbutikker i det hele tatt,» sa hun denne uken. Hun sa at kjøtt fra dyr som har blitt elektrisk bedøvet kan vise seg å være et akseptabelt halal-alternativ for noen muslimer. Men ellers ville «importen av dette kjøttet være autorisert, selvfølgelig».

«Det vi virkelig ønsker er å stoppe denne svært intense dyrelidelsen, som er konsekvensen av slakting uten bedøvelse,» sa Le Pen.

Slovenia, Danmark og Sverige, samt ikke-EU Sveits, Island og Norge, har fjernet religiøse unntak, noe som betyr at kosher- og halalkjøtt må importeres. Det samme gjelder de flamske og vallonske regionene i Belgia. Forbudene blir utfordret i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen av Yohan Benizri, visepresident for den europeiske jødiske kongressen.

Han sier at forbudet mot religiøs slakting får jøder til å føle at «vi ikke er en del av europeisk kultur» og «maler oss som en slags villmann».

Fordi Frankrike eksporterer kosherkjøtt, vil et forbud mot produksjonen «ha en ødeleggende effekt» på jødiske samfunn andre steder, sa han.

«Det vil også være et ødeleggende signal fordi – igjen – vi ikke ville bli sett på som velkomne i EU,» sa Benizri.

Da sønnen hennes avsluttet lunsjen, sa Sarah Gutmann at det mest bekymringsfulle aspektet ved en lov som ble fremsatt av Le Pen om saken ville være om den ble møtt med generell likegyldighet.

«Så egentlig vil jeg være veldig, veldig redd,» sa hun. «Hvis jeg ser en urettferdig lov vedtatt og ingen reagerer, så vil vi si at vi virkelig er i fare.»

Related Videos

Leave a Comment