Home » Ukraina krigsnyheter fra 1. mars: Russland eskalerer angrep, missilangrep treffer Holocaust-minnesmerket, Storbritannia sier at tunge rustninger nærmer seg Kiev

Ukraina krigsnyheter fra 1. mars: Russland eskalerer angrep, missilangrep treffer Holocaust-minnesmerket, Storbritannia sier at tunge rustninger nærmer seg Kiev

by Edvard Munch

Russlands angrep på Ukraina ser ut til å skape «den største flyktningkrisen i Europa i dette århundret», ettersom mer enn 660 000 har flyktet fra kampene de siste seks dagene.

For det meste kvinner og barn med «svært få personlige eiendeler» har forlatt hjemmene sine i Ukraina for å dra til nabolandene siden Russland invaderte torsdag, sa FNs flyktningorgan.

Folk har angivelig ventet i opptil 60 timer for å komme inn i Polen mens køene ved den rumenske grensen er opptil 20 km lange, sa Shabia Mantoo, en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger, i en briefing i Genève.

– Mange av dem som har reist med kun klærne på og svært få personlige eiendeler vil trenge internasjonal støtte, sa UNHCR tirsdag.

Naboland, og spesielt lokalsamfunn, gjør «alt» for å ta imot og støtte disse flyktningene, «men de vil trenge sterk og vedvarende støtte i ukene som kommer», sa byrået.

«UNHCR og andre humanitære organisasjoner vil bare kunne støtte fordrevne ukrainere i og utenfor Ukraina hvis vi er garantert sikkerhet og tilgang og har ressursene og støtten til å gjøre arbeidet vårt,» la han til.

Filippo Grandi, UNHCR-kommissær, sa mandag at antallet flyktninger «øker eksponentielt». Han bemerket at i hans 40 år med arbeid i flyktningkriser «har han sjelden sett en utvandring av mennesker vokse så utrolig raskt.»

Polen rapporterte at totalt 350.000 flyktninger har krysset grensen siden torsdag, med 100.000 de siste 24 timene, sa innenriksminister Maciej Wasik til allmennkringkasteren Polskie Radio 1.

Mer enn 7000 ukrainere har reist inn i Bulgaria siden Russland invaderte for seks dager siden, ifølge Lora Lyubenova, en talsperson for grensepolitiets generaldirektorat.

Tyskland sa mandag at 1800 flyktninger fra Ukraina har ankommet de siste dagene ettersom flyktninger har begynt å ankomme Italia og Hellas.

Janez Lenarcic, kommissær for krisehåndtering ved EUs generaldirektorat for europeisk sivilbeskyttelse og humanitære hjelpeoperasjoner, sa at krigen truet med å fortrenge «millioner av ukrainere».

«Jeg oppfordrer også hele det internasjonale givermiljøet til å svare sjenerøst,» la han til.

Related Videos

Leave a Comment