Home » Ukraina bryter gjennom russiske linjer sør i landet

Ukraina bryter gjennom russiske linjer sør i landet

by Russell Crowe

av MDR AKTUELL

Fra: 23. september 2023, kl. 21.10.

Denne ukrainske nyheten fra lørdag 23. september er over.

Aktuelle nyheter fra Ukraina i dag

Nyheter fra Ukraina fra lørdag 23. september 2023

21:10 | Tidligere sjef for Roscosmos utnevnt til senator fra Zaporizhzhia

Dmitry Rogozin
Bilderettigheter: IMAGO / ITAR-TASS

Tidligere sjef for den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos, Dmitrij Rogozin, skal nå sitte i Russlands overhus for Ukrainas okkuperte Zaporizhzhia-region. Regionens guvernør, Jevgenij Balitskij, sa at han hadde utnevnt Rogozin til senator for regionen. I begynnelsen av september holdt Russland lokale og regionale valg i de fire ukrainske regionene som de kunngjorde ville annektere i september 2022, og kunngjorde deretter seieren til Kremls parti Forente Russland.

Rogozin fikk sparken av Roscosmos i juli 2022. Deretter ledet han en gruppe militære rådgivere som støttet pro-russiske separatister i Ukraina. I desember i fjor ble han skadet i et ukrainsk luftangrep i den pro-russiske høyborgen Donetsk øst i Ukraina. Rogozin er en kritiker av Vesten og kjent for sine diatrikker mot Russlands fiender.

20:05 | Russland avviser FNs forslag om kornavtale

Ifølge utenriksminister Sergej Lavrov avviser Russland FNs forslag om å gjenopplive kornavtalen med Ukraina. Lavrov fortalte på en pressekonferanse i FNs hovedkvarter i New York at forslaget var urealistisk. Han understreket nok en gang at Russland ikke var i stand til å eksportere eget korn og gjødsel som avtalt i avtalen.

FNs generalsekretær António Guterres hadde foreslått å betale for russiske kornleveranser, forsikre russiske skip som eksporterer korn, la dem gå inn i europeiske havner og fryse eiendelene til russiske selskaper. Til gjengjeld bør Russland gjeninnføre den suspenderte kornavtalen.

14:42 | Morawiecki motsetter seg Zelenskys uttalelser

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har kategorisk avvist uttalelser fra Ukrainas president Volodymyr Zelensky under FNs generelle debatt. Morawiecki sa at Zelensky aldri skulle fornærme Polen på denne måten igjen. Dette vil ikke være tillatt. Bakgrunnen er striden om kornleveranser fra Ukraina. Polen, som andre østeuropeiske land, nekter å oppheve importforbudet for å beskytte sine egne bønder. Zelensky sa senere i New York at det var alarmerende å se i hvilken grad noen i Europa spilte politisk solidaritetsteater. De ville forberede scenen for Moskva-skuespilleren.

13:28 | Generelt: Ukraina gjennomborer russiske linjer sør i landet

DE Den ukrainske hæren har brutt gjennom russiske forsvarslinjer i Sør-Ukraina, ifølge den ansvarlige generalen. «På venstre flanke», nær landsbyen Verbowe, i Zaporizhzhia-regionen, fortsetter de å rykke frem, sa general Oleksandr Tarnawskiji til den amerikanske TV-kanalen CNN i et intervju som ble sendt lørdag. Samtidig innrømmet han at fremgangen gikk tregere enn forventet. Men det er viktig «å ikke miste dette initiativet».

13:02 | Tidligere Wagner-kommandør som flyktet til Norge arrestert

En tidligere sjef for Wagner-leiesoldattroppen som flyktet til Norge ble arrestert for ulovlig kryssing av grensen til Russland, ifølge hans advokat. Det var en misforståelse, forklarte norsk advokat Brynjulf ​​Risnes. Hans klient Andrei Medvedev hadde ingen intensjon om å krysse grensen. Han ville rett og slett finne stedet for grensen han flyktet gjennom til Norge i januar. Medvedev var ikke engang i nærheten av grensen, men ble arrestert i en taxi av politiet.

Det er kun tillatt å forlate Norge til Russland ved anviste grenseoverganger. Medvedev hadde sagt at han ønsket å søke asyl i Norge fordi han fryktet for livet sitt i Russland. I mai sa han imidlertid at han ønsket å reise tilbake til Russland. Medvedev skapte overskrifter verden rundt da han rapporterte om operasjoner med Wagner-leiesoldatstyrken etter ankomst til Norge.

10:55 | Ukraina: Høytstående russiske marineoffiserer drept i angrep i Sevastopol fredag

Ifølge det ukrainske militæret ble også høytstående sjøoffiserer drept fredag ​​under det ukrainske angrepet på hovedkvarteret til den russiske Svartehavsflåten på Krim. Det ukrainske militæret sa at det snart vil avsløre flere detaljer. Rakettangrepene fant sted under et møte med russiske marineledere. Dusinvis av «okkupanter» ble drept og skadet, ifølge pressemeldingen.

Ifølge myndighetene på den russisk-annekterte halvøya brøt det ut brann etter fredagens rakettangrep. Den ukrainske hæren snakket om et «vellykket angrep». Ifølge nye russiske opplysninger er en russisk soldat savnet. Forsvarsdepartementet kunngjorde først at en soldat var drept.

09:31 | Flere eksplosjoner i Sevastopol

EN Dagen etter det vellykkede angrepet av ukrainerne på hovedkvarteret til den russiske Svartehavsflåten, fant nye eksplosjoner sted på den annekterte Krim-halvøya. Sjefen for den russiske okkupasjonen av regionen, Mikhail Razvochayev, skrev på Telegram lørdag morgen: «I følge foreløpig informasjon er luftvernet utplassert i Sevastopol». Rakettrester falt i et nabolag nord for byen der Svartehavsflåten har sin hovedbase. Dette kunne ikke bekreftes uavhengig. Bilder av en røyksky på himmelen ble delt på sosiale medier, og det ble antydet at det var et russisk ammunisjonslager i det berørte området.

Også fredag ​​snakket russisk side i utgangspunktet kun om rakettrester, men det ukrainske angrepet viste seg til slutt å være mye mer vellykket: missilene skadet den viktige og symbolske russiske marinebygningen alvorlig. Det er fortsatt uklart hvor mange soldater som ble drept eller skadet i fredagens angrep.

00:45 | En død, mange såret i russisk luftangrep på Kremenchuk

I Minst én person ble drept i et russisk luftangrep i den sentrale ukrainske byen Kremenchuk, ifølge offisielle rapporter. Militærguvernøren i Poltava-regionen sa at ytterligere 31 personer ble skadet, inkludert tre barn. Den ukrainske hæren hadde allerede angrepet hovedkvarteret til den russiske Svartehavsflåten på Krim. Lokale myndigheter i Sevastopol bekreftet rakettangrepet, men ga ingen informasjon om skaden. En soldat er savnet.

00:35 | Kiesewetter: Taurus» forpliktelse til Ukraina ville også være et signal til USA

CDU-forsvarspolitiker Roderich Kiesewetter gjentok sin oppfordring om levering av tyske kryssermissiler til Ukraina. Kiesewetter sa til nyhetsportalen «t-online»: «En levering av Tyren fra Tyskland ville være et veldig viktig tegn på transatlantisk byrdedeling og ville hjelpe president Biden å si til sitt eget folk: europeerne forstår, de gjør mer for sin egen sikkerhet.»

00:05 | USA ville være klare til å levere ATACMS-missiler

DE Ifølge konsekvent informasjon fra amerikanske medier kan USA snart gi Ukraina ATACMS-missiler med lengre rekkevidde. Den amerikanske regjeringen vil snart sørge for våpensystemet som kyiv krever for å forsvare seg i den russiske aggresjonskrigen, rapporterer Washington Post og den amerikanske kanalen NBC News, som siterer flere kilder som er kjent med saken. USAs president Joe Biden lovet Ukrainas president Volodymyr Zelensky muligheten til å levere «et lite antall» ATACMS under sitt besøk i Washington torsdag.

Ukraina har lenge etterspurt ATACMS-missiler fra Lockheed Martin med en rekkevidde på opptil 300 kilometer. De skytes fra bakken mot bakkemål og treffes med høy nøyaktighet. Nyere modeller kan styres, eldre kan ikke. På grunn av rekkevidden deres blir de ofte sammenlignet med det tyske Taurus-marsjkorpset, som også Kiev ønsker.

00:00 | Nyheter Ukraina lørdag 23. september 2023

God morgen! I våre Ukraina-nyheter holder vi deg oppdatert med utviklingen i krigen i Ukraina. Nyheter vises her hele dagen.

Rapport om krigen i UkrainaÅ dekke Ukraina er vanskelig fordi det er få uavhengige medierepresentanter der på grunn av kampene. Informasjonen kommer hovedsakelig fra den ukrainske regjeringen og det russiske forsvarsdepartementet, selv om den vanskelig kan verifiseres.

Kilder: inkludert AFP, dpa, Reuters, MDR

Dette temaet på agendaen:AKTUELT MDR | Nyheter radio | 22. september 2023 | 06:00

Related Videos

Leave a Comment