Home » UEFA truer med å splitte: det er det russiske U17-laget, men hvem ellers?

UEFA truer med å splitte: det er det russiske U17-laget, men hvem ellers?

by Roald Amundsen
På hans initiativ bør en russisk U17 starte til EM-kvalifiseringen: UEFA-trener Aleksander Ceferin.Kilde: dpa


Et klart «Nei» fra England, et «Nej» fra Danmark, men også et «Ja» fra Italia: Russlands annonserte retur til ungdomslaget deler europeisk fotball etter noen dager.

Kvalifiseringen til U17-EM starter i midten av oktober

Mens flere forbund ikke ønsker å konkurrere mot russiske landslag, støtter andre land initiativet til UEFA-president Aleksander Ceferin.

Og DFB? Den innhyller seg i stillhet. Fortsatt. For spørsmålet kan fort bli akutt: De tyske U17-juniorene, som vant europatittelen i juni 2023, starter kvalifiseringen til EM 2024 i midten av oktober (U17-EM finner sted hvert år).

Regjerende mestere av det årlige U17-EM: DFB-ungdommen vil feire sin siste seier mot Frankrike i juni 2023.Kilde: IMAGO / Aleksandar Djorovic


Ukraina: boikott uunngåelig

Deretter vil Russlands U17-er inkluderes i kvalifiseringen som det femte laget i gruppen med Tyskland, Finland, Liechtenstein og Ukraina. Og etter UEFAs avgjørelse ble det raskt klart at de ikke en gang ville komme til miniturneringen i Liechtenstein.

Ukraina, angrepet av Russland, «vil ikke delta i noen konkurranser med russiske lag», heter det i en uttalelse fra UAF-forbundet som legger til at UEFAs avgjørelse må «på det sterkeste fordømmes».

Åtte foreninger varsler boikotten

Samtidig oppfordret Ukraina andre UEFA-medlemmer til å bli med i boikotten. Med de første suksessene: Forbundene til England, Polen, Danmark, Sverige, Norge, Finland, Latvia og Litauen annonserte at lagene deres ikke ville konkurrere mot de russiske lagene.

Norges FA-president Lise Klaveness kritiserte UEFA tydelig. Han hadde ikke tidligere blitt informert om at eksekutivkomiteen ville vurdere deltakelsen av det russiske U17-laget.

Norske lag bør ikke spille mot russiske lag så lenge krigen fortsetter.

Lise Klaveness, president i Norsk forening

Italia på UEFAs side

Det italienske fotballforbundet viste imidlertid til UEFAs standpunkt. Lederen deres, Ceferin, rettferdiggjorde returen av russiske ungdomslag ved å si at unge mennesker «ikke bør straffes for handlinger som bare voksne er ansvarlige for».

Utelukkelsen forblir imidlertid for Russlands A-lag, sa Ceferin.

Hvilken rolle spiller Watzke og Rummenigge?

Italias UEFA-vei er ikke uventet: presidenten i forbundet Gabriele Gravina er medlem av UEFAs eksekutivkomité, som bestemte Russlands retur som et «budskap om fred og håp». Hans-Joachim Watzke og Karl-Heinz Rummenigge er også medlemmer av komiteen. Et tegn på det tyske «ja»?

Mange viktige stillinger ble besatt på UEFA-kongressen i Lisboa. Det er også et kjent tysk ansikt.

6. april 2023 | 01:04 minutter


På den annen side er også Englands David Gill medlem av komiteen, men FA har gjort det klart offentlig at han ikke ønsker å spille mot Russland.

Under 17 skal også spille i EM-kvalifiseringen

I følge opplysninger fra Idrettens Opplysningstjeneste (SID) var det også noen avhold. Nesten alle forbund vil fortsatt kunne spille i en begrenset periode, men fakta vil snart være avklart: Kvalifiseringen til EM for juniorer under 17 år starter også i oktober.

De russiske lagene kommer snart tilbake på banen, riktignok uten nasjonalflagg, hymne og forbundstrøyer. Og hvem vet, kanskje til og med uten motstander.

Til tross for krigen i Ukraina: UEFA tillater russiske ungdomslag igjen

Russiske ungdomslag vil kunne delta i UEFA-kamper igjen: paraplyorganisasjonen har nå bestemt seg. Det blir ikke flere arrangementer på russisk jord.

Related Videos

Leave a Comment