Home » Tyskland ledet G7 i ett år

Tyskland ledet G7 i ett år

by Liv Ullmann

For første gang siden 2017 er Tyskland igjen i forkant av en stor gruppe land. Kansler Olaf Scholz har store planer for G7-presidentskapet.

Gruppe av stater

Berlin (dpa) – Tyskland har overtatt presidentskapet i G7-gruppen av de viktigste demokratiske økonomiske maktene i et år. Høydepunktet vil være et toppmøte ledet av kansler Olaf Scholz (SPD) fra 26. til 28. juni 2022 på Elmau slott i de bayerske alpene.

Det vil bli lagt vekt på klimabeskyttelse, bekjempelse av pandemier og styrking av internasjonalt samarbeid og demokratier rundt om i verden. «Vi vil bruke vårt presidentskap til å gjøre denne gruppen av stater til en pioner. Som en pioner for klimanøytrale saker og en rettferdig verden, «sa kansler Scholz i sin nyttårstale.» Internasjonalt samarbeid er viktig. I en verden som snart vil ha ti milliarder mennesker, vil stemmene våre bare bli hørt hvis vi vil prestere i kor med mange andre ».

«Gruppe på syv»

Tyskland tar presidentskapet fra Storbritannia. «Group of Seven» inkluderer også USA, Frankrike, Italia, Japan og Canada. Western Industrial Nations Group ble grunnlagt i 1975 av daværende forbundskansler Helmut Schmidt og Frankrikes president Valéry Giscard d’Estaing under en global økonomisk krise, først som G6, som senere ble G7 med Canada et år senere. Russland ble innlagt i 1998, men utelukket igjen i 2014 på grunn av beslagleggelsen av den ukrainske Krim.

En retur av Russland til gruppen er ikke i sikte. G7 prøver nå å skille seg ut som en gruppe stater som forsvarer vestlige verdier i systemkonkurranse med land som Kina og Russland.

Storbritannia inviterte deretter land som India, Sør-Korea, Sør-Afrika og Australia til toppmøtet i 2021. Utenriksminister Annalena Baerbock (Verdi) kunngjorde i et intervju med dpa at hun ønsker å ha land på de to planlagte utenriksministermøtene, «som representerer økonomisk utvikling sammen med felles verdier som frihet og rettsstaten» . I det ene møtet kan det være de afrikanske landene, i det andre kan det være landene i Stillehavsregionen. «Handl før det er for sent», ønsker Baerbock å lansere et av hovedbudskapene til G7-året.

Schloss Elmau

Den nøyaktige tidsplanen vil bli presentert på et senere tidspunkt, men plasseringen av toppmøtet ble annonsert kort tid etter at den nye regjeringen tiltrådte: som i 2015, vil det være Schloss Elmau nær Garmisch-Partenkirchen.

Kansler Scholz er derfor vertskap for et så viktig internasjonalt møte for første gang. Men den har allerede fått en ledende erfaring, ikke bare en positiv. På det siste store toppmøtet under det tyske presidentskapet, G20-møtet i Hamburg i 2017, var han den første borgermesteren i hansabyen som var ansvarlig for toppmøteforberedelse og sikkerhet. Møtet ble overskygget av massive opptøyer med betydelige skader i Hamburg sentrum.

© dpa-infocom, dpa: 220101-99-557121 / 2

Related Videos

Leave a Comment