Home » Tyrkia kryper inn i Russlands bane og NATO-bekymringer

Tyrkia kryper inn i Russlands bane og NATO-bekymringer

by Russell Crowe

Det utviklet seg dype spenninger i Erdogans forhold til NATO-partnerne hans på grunn av klemmene hans med Russland og hans eventyrlige og krigerske aktiviteter over Middelhavsregionen.

Tyrkias president Tayyip Erdogan tar ikke lett på kritikken. Sist lørdag beordret han i et sinneutbrudd sitt utenrikskontor å utvise ambassadører fra USA og ni andre vestlige land. Grunnen? De hadde krevd løslatelse av filantropen Osman Kavala, en bidragsyter til en rekke sivilsamfunnsgrupper som har sittet i fengsel i påvente av rettssak i fire år, anklaget for å ha finansiert landsomfattende protester i 2013, en anklage han avviser. I en felles uttalelse 18. oktober ba ambassadørene for Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederland, Norge, Sverige, Finland, New Zealand og USA for en raskere forlik i Kavalas sak og hans «hastefrigivelse». .
Det er ikke bare Kavala som blir holdt for å forsvare Erdogan. Antall politiske fanger i Tyrkia har skutt i været de siste årene, etter et mislykket militæropprør i 2016 som etterlot hundrevis døde, dypt traumatiserte det tyrkiske samfunnet og utløste et undertrykkelse av opposisjonsledere. En massiv utvidelse av Tyrkias fengselsnettverk har funnet sted, og fangebefolkningen har vokst fra rundt 180 000 i 2016 til over 300 000 i dag, noe som gjør Tyrkias fengslingsrate til den høyeste av de 47 delstatene som er medlemmer av Europarådet. For å takle det økende antallet nye politiske fanger har Tyrkias justisdepartement tidligere frigjort rundt 190 000 kriminelle, hvorav mange er voldelige lovbrytere som senere begikk en bølge av kvinnemord og vold i hjemmet. For disse samvittighetsfangene har internasjonale og lokale rettighetsgrupper dokumentert historier om tortur og overgrep med blendende hyppighet. De beskriver juling fra vakter, voldelige trusler, seksuelle overgrep, voldtekter og ydmykende og gjentatte strippe-ransakinger av innsatte.
Men det er ikke bare uthulingen av demokrati og menneskerettigheter fra Tyrkia som bekymrer Vesten, heller ikke den ikke-diplomatiske behandlingen av deres ambassadører; det er Erdogans sterke sans for utenrikspolitikk som bekymrer mest. Tyrkia har lenge vært medlem av NATO og blir i Europa og USA sett på som et strategisk viktig medlem, hvis samarbeid er avgjørende i spørsmål som spenner fra forsvar og terrorbekjempelse til migrasjon. Men de siste årene har det utviklet seg dype spenninger i Erdogans forhold til NATO-partnerne på grunn av klemmene hans med Russland og hans eventyrlige og krigerske aktiviteter over hele Middelhavsområdet.
Tyrkias gjentatte angrep i det østlige Middelhavet som Kypros har gjort krav på, samt sammenstøtene med greske og franske krigsskip i regionen, har forverret spenningen og skremt dets allierte. Gjennom 2020 har Tyrkia fulgt opp sine omfattende krav om rettighetene til å bore olje- og gassfelt i det østlige Middelhavet. Erdogan har vært spesielt fiendtlig mot Hellas og Kypros, og anklaget førstnevnte for å prøve å forvandle Egeerhavet til en «gresk innsjø», på grunn av dets mangfold av greske øyer og deres eksklusive økonomiske soner. Tidligere i år avviste han på det sterkeste Hellas sine påstander ved å utplassere letefartøy på åpent hav i det omstridte farvannet eskortert av elementer fra den tyrkiske marinen. Andre NATO-land, spesielt Frankrike, svarte med å sende sine egne krigsskip for å hjelpe Hellas og Kypros, noe som skapte spenninger og til og med reiste frykt for et militært krangel på havet.
President Erdogan ser til og med ut til å ha gjort alt for å fornærme EU. I april i fjor, ved å ta imot presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Layen, og presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, overtok han presidentskapet til de to mennene mens von der Layen, hvis diplomatiske status er den samme som den. av de to mennene, ble stående ydmykende. Dette førte til at Italias statsminister Mario Draghi kalte Erdogan en «diktator». Harde ord mellom antatte allierte.
Erdogan økte innsatsen med NATO igjen forrige måned da han møtte president Vladimir Putin på det russiske feriestedet Sotsji ved Svartehavet. I kommentarer som skremte hans NATO-partnere sa Erdogan etter møtet at han og Putin hadde brukt et «oppriktig og produktivt» møte for å diskutere mulige felles forsvars- og sikkerhetsprosjekter, inkludert bygging av nye russiske atomreaktorer i Tyrkia. Forslagene dekket planer om å jobbe med krigsfly, jetmotorer, skipsbygging, ubåter og til og med romraketter. Han gjentok løftet sitt om å gå videre med kjøpet av en ny gruppe russiskproduserte S-400 luftvernsystemer, til tross for advarsler fra Washington om at flyttingen kan utløse statlig pålegg.- United ytterligere sanksjoner i Ankara i tillegg til de som ble annonsert i fjor .
Selv om Tyrkias håp om å bli medlem av EU har blitt knust av Erdogans autokratiske oppførsel, er Tyrkias NATO-medlemskap fortsatt høyt ansett blant medlemmene. Men hvis Tyrkias forhold til Russland blir til en formell forsvarspakt, kan utfallet for NATO bli katastrofalt. Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA og er en av de fem beste bidragsyterne til alliansens oppdrag og operasjoner. Dette gir Erdogan en sterk hånd i forholdet til Washington, som snart kan settes på prøve.
Etter Tyrkias kjøp av S-400 i juli 2019, suspenderte Washington tyrkisk involvering i F-35 neste generasjons flyprogram, og hevdet at det russiske systemet ville kompromittere F-militære hemmeligheter. 35, en anklage Ankara benekter. Tyrkia har nå bedt om F-16 jagerfly fra USA, som mange observatører ser på som Erdogans tillitstest med Biden-administrasjonen, og hevder at administrasjonen kan overbevise Kongressen om å godkjenne salget hvis han virkelig bryr seg om å hindre Tyrkia i å gravitere rundt Russland. . Denne forespørselen blir sett på som et slags knutepunkt, hvor Ankara forbereder seg på en ny strategi, avhengig av Washingtons svar.
Mange i Tyrkia lurer nå på om den utspekulerte Erdogan kom med F-16s forespørsel om å bli avvist, i et kalkulert grep for å legge grunnlaget for forhandlinger med Russland om hans femte generasjon Sukhoi Su-57. Men overgangen fra NATO-fly til dette russiske alternativet ville utgjøre ekstremt komplekse problemer i interoperabiliteten til våpensystemer. Det ville også være en risikabel avgjørelse for Tyrkia, ettersom tilbakeslaget fra medlemslandene helt sikkert ville avslutte ethvert samarbeid, og komplisere forholdet i NATO. Noen medlemmer sies å kreve utvisning fra Tyrkia, selv om det foreløpig ikke finnes noen mekanisme for dette.
President Erdogan er godt klar over at dødpunktet skader hans forhold til NATO-allierte, men av politiske grunner foretrekker han å holde den tyrkiske opinionen sterkt fokusert mot Vesten, og mener at dette er avgjørende for å styrke deres støtte og opprettholde grepet om makten. Ved å gi Vesten skylden for Tyrkias problemer, som i realiteten i stor grad var forårsaket av dårlig forvaltning, har Erdogans harde anti-vestlige retorikk ført til at så mange som 48 % av tyrkerne nå identifiserer USA. United som den største trusselen mot landet deres, selv om de er en alliert. I denne bruker han den samme politiske spilleboken som Russlands president Putin. Ikke bare beskyldte de begge de andre for deres inkompetanse, men de brukte også luftspeilingen av eksterne trusler mot landet deres for å bygge opp støtte på innsiden, låste alle politiske rivaler inne under falske forutsetninger og endret til og med grunnloven i landet deres for å beholde makten. . Det har gått 17 år siden Erdogan kom til makten på en bølge av folkelig støtte, og 21 år siden Putin overbevisende vant det russiske presidentvalget. Takket være en konstitusjonell folkeavstemning i 2017, utslettet Erdogan reelt listen og er for tiden midt i en femårsperiode med mulighet til å stille til gjenvalg. I 2020 endret Putin den russiske grunnloven, slik at han kunne forbli ved makten til 2038. Begge er valgautokrater, selv om valget i Tyrkia følges nøye og stort sett er frie og rettferdige, i motsetning til de falske valget i Russland.
Så, med så mye til felles, kan Erdogan metaforisk gå til sengs med Putin og sette NATOs fremtid i fare? Etter sin store overhaling av det tyrkiske politiske systemet i 2017, sementerte Erdogan sin nesten totale kontroll over landet. Men sjokket av det verste valgbakslaget i karrieren hans i Istanbuls kommunevalg i 2019, sammen med en fallende økonomi i fjor forverret av nedfallet fra koronaviruspandemien, gjorde ham plutselig sårbar. En rekke skandaler i partiet hans, en økning i prisene (inflasjonsraten steg til 19 % i juni, det høyeste nivået på to år), en fritt fallende valuta og en økonomi som er satt til å gå nedover. toppfart i 2022 , så populariteten synke. Litt etter litt innser han at han ikke vil være i stand til å avlede skylden for sin egen vanstyre og sine valg. En meningsmåling forrige måned viste at hvis presidentvalget finner sted i dag, ville Erdogan tape mot en av de tre potensielle kandidatene.
Desperate autokrater gjør desperate ting, og selv om Erdogan forrige tirsdag trakk tilbake trusselen mot NATO-ambassadører, viser hans brutale oppførsel at ambisjonene hans i det østlige Middelhavet og en mulig forsvarspakt med Russland kan være ute av kontroll. Spørsmålet for USA og dets NATO-allierte er om de er villige til å stå opp og sette en stopper for disse ambisjonene før Erdogan trekker avtrekkeren, eller om de i stedet vil nøle til «at en løsning av problemet enten er mye dyrere , eller til og med overpriset. å nå. Deres valg vil avgjøre NATOs fremtid.

John Dobson er en tidligere britisk diplomat, som også jobbet på kontoret til den britiske statsministeren John Major mellom 1995 og 1998.

Related Videos

Leave a Comment