Home » Trumps utfordrer, DeSantis, strammer inn tonen

Trumps utfordrer, DeSantis, strammer inn tonen

by Liv Ullmann

Uttalelsen blir tolket som et tegn på at DeSantis trinn for trinn prøver å male sin rival, tidligere president Donald Trump, som uvalgbar dersom han blir dømt for forbrytelsene han er anklaget for.

– Allerede før alt dette syntes jeg ikke at presidenten, den tidligere presidenten, skulle stille opp igjen. Det er for mange velgere som dette er uakseptabelt for, sier også DeSantis i intervjuet.

Han støttet Trump

Ifølge meningsmålinger i USA er DeSantis nummer to, kanskje tredje, bak Donald Trump i kampen om å bli den republikanske presidentkandidaten til valget i 2024. Og han er langt bak den tidligere presidenten.

Fire siktelser er tatt ut mot Trump i forbindelse med forsøk på å annullere resultatet av presidentvalget i 2020. Forbrytelsene beskrives blant annet som konspirasjon.

DeSantis har allerede stilt seg på Trump og hans stab da de argumenterte for at de kriminelle etterforskningene er politisk motiverte. Florida-guvernøren sluttet seg til et flertall av andre republikanske håpefulle under en debatt forrige måned og erklærte at de vil støtte Trump hvis han blir dømt i kommende rettssaker.

Trump-ansatte: rekordlavt

I CBS-intervjuet, som ble sendt onsdag kveld, kritiserer De Santis Trump (og den sittende presidenten Joe Biden) for dramatisk å øke USAs statsgjeld i løpet av deres embetsperiode.

Trump-leiren reagerte raskt.

«DeSantis vet at han ikke har noen sjanse til å bli nominert – han sklir til tredjeplass – men å komme i nærheten av de aldri-Trumps og gale demokratene er et rekordlavt nivå for ham, nesten like lavt som hans meningsmålingstall,» sier kampanjetalsmann Trump Steven Cheung i en uttalelse.

USAs statsgjeld er imidlertid ikke kommentert.

Tiltalen på fire punkter gjelder Trumps forsøk på å få omgjort resultatet av presidentvalget i 2020, og forbrytelsene beskrives blant annet som konspirasjon.

«Hensikten med konspirasjonen var å omstøte de legitime resultatene av presidentvalget i 2020 ved bruk av bevisst falske påstander om velgersvindel,» heter det i den 45 sider lange tiltalen.

Ifølge tiltalen forsøkte Trump å endre resultatene av presidentvalget i 2020 til hans fordel. Det kulminerte med stormingen av Capitol-bygningen 6. januar 2021. Men før det skal Trump ha forsøkt å påvirke blant annet valgarbeidere og folkevalgte i flere delstater.

Spesialadvokat Jack Smith sier at stormingen av Capitol ble utført av Trump-tilhengere drevet av hans løgner om valgfusk. Inne i bygningen var kongressen i ferd med å formelt nominere demokraten Joe Biden som vinneren av presidentvalget i 2020 da Trump-tilhengere dukket opp.

Flere konspiratorer er navngitt i tiltalen, men ikke ved navn fordi de ikke er anklaget for noen forbrytelser.

Related Videos

Leave a Comment