Home » Trump og DeSantis kjemper om presidentnominasjonen

Trump og DeSantis kjemper om presidentnominasjonen

by Liv Ullmann

Den dypt konservative Ron DeSantis er republikaneren som antas å ha størst mulighet til seriøst å utfordre tidligere president Donald Trump foran valget i 2024.

– Vi trenger motet til å lede og styrken til å vinne, sier DeSantis i den minuttlange videoen som er lagt ut på Twitter.

Som guvernør har DeSantis gjort seg et navn for flere store høyreorienterte politiske grep og hans innsats for å gjøre Florida til en konservativ «modellstat» – noe han påpeker i en kampanjevideo som lanserer presidentkampanjen hans. Det er populært hjemme. Florida, en gang kjent som en bølgemesterstat, er nå nesten en republikansk høyborg.

– Sunn fornuft kan ikke lenger være en uvanlig dyd. I Florida beviser vi at det kan gjøres. Vi foretrekker fakta fremfor frykt. Utdanning utover indoktrinering. Lov og orden om opptøyer og uro.

Tekniske problemer

Den 44 år gamle republikaneren avslørte sin presidentkampanje ved å sende inn dokumenter til den føderale valgkommisjonen onsdag kveld, før en planlagt streamet samtale med Twitter-eier Elon Musk ved midnatt svensk tid.

Men det planlagte intervjuet, som var ment å bli sendt på Twitter, fikk store tekniske problemer etter at en halv million mennesker prøvde å følge høringen. Mange klarte ikke å følge samtalen.

I mellomtiden slo Donald Trump tilbake mot DeSantis. I en kampanjevideo som Trump la ut på sin Truth Social-plattform, blir DeSantis anklaget for å ha kjørt på den tidligere presidentens suksess.

– Det er bare én person som kan gjøre Amerika stort igjen, sier en talende stemme.

– Sannheten: Det kan bare være én Donald Trump.

Timer før kunngjøringen skrev Trump i et innlegg på sosiale medier at DeSantis ikke kan vinne verken presidentvalget eller primærvalget på grunn av hvordan han tidligere stemte i kongressen om sosial sikkerhet og helsevesen.

Trump: «En illojal person»

«Han er også i desperat behov for en personlighetstransplantasjon og så vidt jeg vet er de ennå ikke medisinsk tilgjengelig. En illojal person!» skrev Trump om sin rival.

De to republikanerne har noe til felles. DeSantis, som sannsynligvis ikke ville ha blitt guvernør i Florida uten Trumps støtte, har adoptert den tidligere presidentens brennende personlighet, populistiske politikk og til og med noen av hans retorikk og væremåte.

Men: DeSantis anser seg selv som mer valgbar i et stortingsvalg, da Trump blant annet står overfor ulike juridiske utfordringer.

Til tross for det tekniske tullet. Florida-guvernørens twitret samtale med Musk varte i mer enn en time. DeSantis har ikke nevnt Trump en gang.

På den annen side rettet han kritikk mot myndighetene som i forbindelse med pandemien støttet nedleggelsene, som han sa ikke hadde noe med vitenskap å gjøre.

– Jeg tror amerikanske myndigheter må innrømme sine feil, sa DeSantis.

Republikaneren Ron DeSantis, 44, har vært guvernør i Florida siden 2019. Han vant valget i 2018 med bare ett prosentpoeng over demokraten Bill Nelson.

I 2022-avstemningen hadde støtten vokst og DeSantis vant med stor margin (59,4 % til 40,0 for utfordreren Charlie Crist).

DeSantis ble født i Jacksonville, Nord-Florida og oppvokst i byen Dunedin. Han er gift og har tre barn med tidligere journalist Casey DeSantis.

DeSantis regnes som den eneste republikaneren som seriøst kan kjempe mot Donald Trump for å bli partiets presidentkandidat ved valget i 2024.

En aldrende befolkning, DeSantis popularitet blant latinamerikanske velgere, valgendringer i Floridas distrikter og et stort valgfond er noen av faktorene som er sitert av amerikanske medier som forklaringer på republikansk suksess i staten.

Related Videos

Leave a Comment