Home » Triell: Laschet kaller det danske helsevesenet «verst» – slik er landet sammenlignet med Tyskland

Triell: Laschet kaller det danske helsevesenet «verst» – slik er landet sammenlignet med Tyskland

by Russell Crowe

TV-Triell
Laschet kaller det danske helsevesenet «verst»: slik er landet sammenlignet med Tyskland

Kanslerkandidat Armin Laschet (CDU, M) kritiserte helsevesenet i Danmark og Storbritannia som «verre». Internasjonale sammenligninger viser: Han har rett og galt.

© Christophe Gateau / DPA

På Triell søndag ble det blant annet diskutert medisin og helsevesen. Armin Laschet beskrev det britiske og danske helsesystemet som verre enn det tyske. Hvordan går det med land i internasjonal sammenligning?

Klima, digitalisering, husleie. Mye ble diskutert søndag i Triell på ARD og ZDF med kandidatene til kansler: Armin Laschet (CDU), Annalena Baerbock (Bündnis90 / Die Grünen) og Olaf Scholz (SPD). Scholz og Baerbock har gått sammen i planer for borgerforsikring. Å få på plass en slik forsikring, som alle bidrar til, er «en sak som har ligget hans hjerte nært i lang tid», sa Scholz. Det er spesielt tydelig på omsorgsfeltet at en slik forsikring gir mening. På spørsmål om han som kansler ville gjøre borgerforsikring til en betingelse for en koalisjon, sa Scholz: «Alt i valgmanifestet mitt er en betingelse. Og så skal vi se opp til det. hvor vi kan gå.»

Laschet kritiserer det danske og britiske helsesystemet

Baerbock understreket: «Ja, jeg ønsker å gå inn på veien med borgerforsikring, noe som betyr at mange flere bidrar.» Første steg er å «sikre at personer som nå er privatforsikrede kan gå over til lovpålagt forsikring».

Laschet svarte at han nektet offentlig forsikring. – Det er her vi er fundamentalt forskjellige. Han var overrasket over at Scholz som finansminister kom med et slikt forslag med tanke på erfaringene i Europa. «Den enhetlige forsikringen som vi har i Europa, Danmark, Storbritannia oversettes til et dårligere helsesystem. Og de som har råd til det, finner ut hvordan de kan organisere den beste helsen for seg selv. «Det er derfor dette helsesystemet vårt er bra. Det er et sterkt helsesystem,» sa Laschet.

Men er helsevesenet i Danmark og Storbritannia virkelig dårligere enn i Tyskland? En titt på ulike studier og sammenligninger viser: ja og nei.

Land plassert forskjellig i rangeringen

En undersøkelse fra den svenske tenketanken Helseforbrukernes makt, som spesialiserer seg på europeiske helsesystemer, vant «Euroindeks over helseforbrukere» publisert. For denne klassifiseringen ble det blant annet tatt hensyn til ventetider, pasientrettigheter, tjenestetilbud og forebygging.

Sveits topper denne indeksen med 893 poeng av 1000 mulige, etterfulgt av Nederland og Norge. Danmark rykket opp til fjerdeplass med 855 poeng. Tyskland endte i mellomtiden på en tolvteplass med 785 poeng. Storbritannia endte på 16. plass.

Tyskland kommer bedre ut i en rangering av UK Employment Agency Medisinsk ID langt for medisinske profesjoner. I 2019 ble det foretatt en sammenligning mellom 24 OECD-land med offentlige helsesystemer – med følgende resultat:

Japan ligger på førsteplass og Tyskland på andreplass med 71 poeng av 100 mulige i vurderingen. Danmark endte på ellevte plass med 63 poeng. Storbritannia nådde bare 18. plass med 60 poeng. Siste plass på landsrangeringen: Israel. Det ble tatt hensyn til faktorer som sykehussenger, helseutgifter, forventet levealder og antall helsearbeidere.

Danmark går foran eller bak Tyskland

California bosatt «Verdens befolkningsrapport» sammenlignet med 2021 i «Beste rangering i helsevesenet» verdens 191 stater. Her presterte Tyskland annerledes sammenlignet med landene Danmark og Storbritannia nevnt av Laschet: Frankrike kom først, etterfulgt av Italia og San Marino. Storbritannia nådde 18. plass, Tyskland 25. og Danmark 34.

Den britiske tenketanken Heritage Institute kom i hans «Legacy Institute Prosperity Index» i 2020 igjen til andre resultater. Tenketanken ser på Singapore som nummer én innen helse. Andre- og tredjeplassene går til henholdsvis Japan og Sør-Korea. Danmark er på sjetteplass, Tyskland på 17. og Storbritannia på 25. Indeksen undersøker blant annet befolkningens helsetilstand, god eller dårlig tilgang til helsesystemer og dødsraten.

Kilder: «Legatum Institute’s Prosperity Index», «Best Healthcare Ranking» av World Population Report, ID Medical, «Euro Health Consumer Index»

rw / med DPA-materiale

Related Videos

Leave a Comment