Home » Tillater Putin bevisst at EUs gassmarked tørker ut? | Økonomi | DW

Tillater Putin bevisst at EUs gassmarked tørker ut? | Økonomi | DW

by Siv Jensen

Først så det ut som en reklamekampanje. – De i Europa som har sagt ja til å signere langsiktige kontrakter med oss ​​kan nå gni seg i hendene og juble, sa Russlands president Vladimir Putin. «De som har signert langsiktige kontrakter med oss ​​kan nå nyte prisene», gjentok nesten bokstavelig talt Gazproms visepresident Elena Burmistrova, ansvarlig for eksportvirksomheten.

Moskva fremmer intenst langsiktige kontrakter

Moskva har sendt et utvetydig signal til Europa i flere uker: inngå langsiktige kontrakter for naturgassforsyninger med Gazprom og deretter med Russland – og du trenger ikke å bekymre deg for elektrisitet eller varme. Dette skjedde på bakgrunn av en enestående gasskrise i det europeiske markedet. De siste månedene har prisen mangedoblet seg, i begynnelsen av oktober var den til og med ti ganger høyere enn gjennomsnittsprisen i 2020. I billigere tider hadde mange vesteuropeiske leverandører hentet på spotmarkedet, til lave priser på kort sikt.

Ulike vestlige eksperter, medier og politikere mistenker at Gazprom bevisst har forverret energimangelen i Europa for å legge press på Tyskland og EU med sikte på å få driftstillatelse for den ferdigstilte Nord Stream 2-rørledningen i Østersjøen så snart som mulig. For begge deler av linjen, som krever unntak fra fellesskapslovgivningen. Dette sa Putin ved åpningen av Russisk energiuke igjen intensivt annonsert denne onsdagen i Moskva.

Tyske naturgasslagre (her i nærheten av Hamburg) er for tiden 75 % fulle, ifølge den føderale regjeringen

Men i mellomtiden, spesielt etter denne opptredenen, blir inntrykket av at Moskva åpenbart forfølger et andre strategisk mål. Dette støttes av utholdenheten som ulike høytstående representanter for Russland, russiske offisielle medier og uoffisielle multiplikatorer i sosiale medier for tiden berømmer den tidligere praksisen med langsiktige forsyningskontrakter med Gazprom med – og antyder at EU-land er borte fra gratis gass handel på spotmarkedet.

Putins kritikk av de «smarte gutta» i EU-kommisjonen

Tonen og retningen til marsjen ble gitt av Vladimir Putin, som aldri la skjul på at det var han som bestemmer Gazproms politikk. «Det var vise menn fra det forrige mandatet til EU-kommisjonen som satte en pris på gass på markedet – og nå har vi resultatet» sa den russiske presidenten på en pressekonferanse i begynnelsen av september da spotmarkedsprisen var ca. 1000 kubikkmeter steg til $650.

En måned senere, den 6. oktober – prisen hadde akkurat nådd nesten 2000 dollar – gjentok Kreml-herskeren og presiserte kritikken sin under en konsultasjon om energispørsmål. «I virkeligheten var det ekspertene fra det forrige mandatet til EU-kommisjonen, spesielt britiske eksperter, som kom med forslaget om å handle gass på børsen, så lanserte de og brukte det.» Nå, etter Brexit, vil kontinentaleuropeiske forbrukere måtte betale regningen, la Putin til.

En brann på en Gazprom-stasjon i Novoi Urengoy skal ha vært en av årsakene til nedgangen i leveranser fra Russland.

En brann på en Gazprom-stasjon i Novoi Urengoy skal ha vært en av årsakene til nedgangen i leveranser fra Russland.

Noen dager senere gjentok den russiske ambassadøren til EU, Vladimir Tschischow, denne beskjeden til Vesten i et intervju med Financial Times. Ifølge diplomaten hadde de langsiktige kontraktene med Russland garantert leveringssikkerheten samt stabile mengder og priser, men «da hadde Brussel ideen om å endre systemet». «Vi vet – forklarte diplomaten til de internasjonale leserne av det britiske økonomiske dagbladet – at markedsregler kan være nyttige i noen situasjoner, men helt ubrukelige i andre».

Og nå, ved åpningen av Energy Week, gjentar Putin sin anklage til den tidligere EU-kommisjonen for å tro at fri gasshandel ville balansere energimarkedet: «Vi har alltid fortalt dem at vi må fokusere på langsiktige kontrakter».

Hvorfor kollapset spotmarkedet i høst?

Spørsmålet oppstår imidlertid om hvorfor det europeiske gasshandelssystemet, så kritisert av Moskva, har fungert problemfritt i årevis og først kom ut av balanse i sommer og så praktisk talt kollapset i september og oktober. For hvis prisen multipliserer i løpet av noen uker, så er det et markedskrasj.

Den nesten enstemmige oppfatningen fra eksperter er at den alvorlige gassmangelen i Europa har flere årsaker. Blant annet det lave fyllingsnivået i europeiske gasslagre etter den kalde vinteren 2020/2021, fortrinnsvis levering av flytende gass i Asia, hvor det betales enda høyere priser, det større forbruket av gass til produksjon av elektrisitet på grunn av måneder av ro og de langvarige reparasjonsarbeidene av norske oljerørledninger nevnes.

Men hvorfor har Russland, som garanterer nesten 40 % av EUs gassimport, unnlatt å oppfylle sitt ansvar som markedsleder i denne situasjonen? Gazprom kunne ha økt tilbudet på det europeiske spotmarkedet for i det minste delvis å møte den kraftige økningen i etterspørselen – og samtidig tjene virkelig gode penger.

En mann fra Putins Ganden: Gazprom-sjef Alexei Miller.

En mann fra Putins Ganden: Gazprom-sjef Alexei Miller.

Gazprom gir avkall på ytterligere inntekter

Russisk energiekspert kritiker av Kreml Mikhail Krutichin refererer til dette faktum i et intervju med Moskva-avisen Nowaja Gazeta: «I stedet for å dra nytte av stigende priser og generere ekstra fortjeneste fra gasssalg til høye spotmarkedspriser, har Gazprom besluttet å fullstendig slutte å handle på spotmarkeder og annonserte at det ikke vil være ytterligere gassvolumer på lokasjonene for elektronisk handel. i fjerde kvartal og i løpet av neste år på salg».

Krutichin sammenligner Gazproms taktikk med en plikt til å styre streik («Alle tidligere kontrakter vil bli honorert, men Europa vil ikke motta ytterligere gass») og ser klare politiske motiver i dette.

Moskva-korrespondenten til Frankfurter Allgemeine Zeitung, Friedrich Schmidt. «Russlands oppførsel i gasskrisen» – lyder artikkelen med tittelen «Russlands merkelige avståelse av penger» – «forvirrer økonomiske analytikere: den statskontrollerte Gazprom-gruppen oppfyller sine forsyningskontrakter for gass på lang sikt, men den tar ikke mulighet til å samle inn mye penger ved å utvide sin tidligere slanke virksomhet på spotmarkedet.” Selv den russiske kjenneren er overbevist: Gazprom implementerer Kremls retningslinjer.

Motvirker EUs grønne avtale

Dette er en av hovedårsakene til dagens gassmangel i det faktum at Gazprom åpenlyst boikotter handelen på den europeiske børsen, at Kreml griper muligheten og lar EUs spotmarked tørke ut målrettet for å å diskreditere den. ? Er dette Moskva-beregningen?

Alle som lyttet nøye til Putin på åpningsarrangementet til Energy Week, var tydelig at meldinger om at Russland nå ønsker å øke gassforsyningen til Europa har blitt kansellert for tidlig. Lederen av Kreml snakket ikke om det europeiske markedet (spot), han mente spesifikt «våre partnere». Med andre ord: bare langsiktige kontraktsunderskrivere kan håpe på ytterligere gass. Dette er ikke lenger en reklamekampanje, det føles mer som press.

Gazprom kan allerede presentere en første respektabel suksess: Ungarn har nettopp signert en 15-årskontrakt med det russiske statsselskapet. Hvis andre og større EU-land gikk tilbake til langsiktige forsyningskontrakter med det russiske statseide selskapet, ville Russland befeste sin dominerende posisjon på det europeiske varme- og elektrisitetsmarkedet i årevis og gjøre Europa enda mindre attraktivt for potensielle konkurrenter fra flytende gass industri.

Samtidig vil slike langsiktige kontrakter slå Green Deal, EUs ambisiøse avkarboniseringsplaner og klimainnsats. Dette er fordi EU-landene forventes å importere store mengder fossil gass innen midten eller slutten av 1930-tallet, selv om fornybar energi allerede burde få det forventede og ønskede utviklingsmomentumet i dette tiåret. Det er åpenbart nettopp dette Moskva ønsker å oppnå.

Related Videos

Leave a Comment