Home » Tildelt den europeiske prisen for heroisk innsats – fokus VGR

Tildelt den europeiske prisen for heroisk innsats – fokus VGR

by Liv Ullmann

Takket være den kloke innsatsen til Mustafa Ali og en hjertestarter som ble levert ved hjelp av en drone, ble en mann i Trollhättan reddet i live etter en hjertestans. Nå har EENA, den europeiske samarbeidsorganisasjonen for nødnummeret 112, belønnet den heroiske innsatsen.

VGRfokus har tidligere fortalt historien om hvordan TS-lege Mustafa Ali, på vei til jobb ved FNs helseberedskap i midten av desember, klarte å redde livet til en mann med hjertestans. Dette takket være en hjertestarter som kom flygende med droner. Innen tre minutter etter at alarm 112 ankom var dronen på plass og kunne bringe hjertestarteren til stedet.

Saken er blitt kjent over hele verden, ikke minst fordi det er det første kjente tilfellet der en drone var et viktig ledd i redningskjeden. Innsatsen er nå belønnet med EENAs 112 Award 2022. Prisen går til både Mustafa Ali og prosjektet bak initiativet til å fly hjertestarter med droner.

– Personlig har jeg allerede fått den største belønningen: Jeg reddet et annet menneskes liv, sier han. Men jeg er selvfølgelig glad for at prosjektet, og den tekniske løsningen som gjorde det mulig, blir lagt merke til på denne måten, sier Mustafa Ali.

Kommer raskt

Droneprosjektet er et samarbeid mellom Sjukvårdens Larmcentral, som tilhører VGR, SOS-Alarm, Karolinska Institutet, som studerer prosjektet, og Everdrone-selskapet som administrerer dronene.

Når alarmoperatøren identifiserer en alarm knyttet til en mistenkt hjertestans, bringes en drone til stedet, hvis mulig, og en hjertestarter kommer til pasienten utenfor inngangsdøren. Sykepleier på alarmsentralen er alltid med i samtalen inntil hjertestarteren kommer om noen minutter og kan derfor veilede den som skal bruke den.

– Alt vårt medisinske personale i operasjoner bidrar hver dag for å hjelpe mennesker i nød og vi er veldig stolte når vi nå med denne prisen igjen har vakt verdensomspennende oppmerksomhet, sier Patrik Andersson Segerfelt prosjektleder i SvLc for prosjektet med droner.

Tekst: Lotta Abrahamsson og Monica Bengtsson
vgrfokus@vgregion.se


Les også: Droner bærer hjertestartere hjem til døren

Related Videos

Leave a Comment