Home » Sunfire Hydrogen Company designer nytt anlegg | Fri presse

Sunfire Hydrogen Company designer nytt anlegg | Fri presse

by Russell Crowe

I tillegg til elektrisk mobilitet er hydrogen en viktig komponent i energiomstillingen. Et Dresden-selskap bygger hydrogenproduksjonsanlegg og ønsker å øke produksjonen. Det er imidlertid uklart om dette vil skje i Sachsen.

Dresden (Dpa / sn) – Dresden-baserte høyteknologiske selskapet Sunfire ønsker å involvere seg i det blomstrende hydrogenmarkedet med ytterligere investeringer. Det er planlagt investeringer på over 100 millioner euro, sa administrerende direktør Nils Aldag i det tyske nyhetsbyrået. Dessuten vil det være subsidier. I løpet av det neste halvannet året planlegger selskapet å bygge et nytt anlegg og lage de såkalte elektrolysørene for produksjon av hydrogen. I første fase skal anleggene ha en effekt på 500 megawatt. I tillegg ønsker Sunfire å øke antallet ansatte til mer enn 400 innen 2023 – det er for tiden rundt 260 ansatte.

Ifølge Aldag er det ennå ikke klart hvor nøyaktig det nye anlegget skal bygges. «Den endelige avgjørelsen om stillingen er ennå ikke tatt.» Et slikt industrianlegg kunne ikke bygges midt i et byområde, påpekte sjefen Sunfire. Derfor bør forskning og utvikling forbli på Dresden-lokasjonen, som ligger nær det tekniske universitetet (TU) og institusjoner som Fraunhofer.

Hydrogen spiller allerede en viktig rolle i Sachsen og Fristaten er involvert i flere prosjekter innenfor European Hydrogen Alliance. Sunfire er en del av et nettverk kalt «H2-SARA», som elektrolysatorer og produksjonssystemer for brenselceller skal bygges med. For «LHyVe»-prosjektet må en hel verdikjede fra produksjon til lagring og transport til sluttforbruk av «grønt hydrogen» implementeres i Leipzig-regionen og kobles sammen med andre europeiske prosjekter. Ifølge det føderale økonomidepartementet finansierer staten totalt 62 tyske hydrogenprosjekter med over åtte milliarder euro.

Sunfire startet opprinnelig med ideen om å syntetisk produsere bensin, diesel eller parafin ved å bruke den såkalte kraft-til-væske-prosessen. For denne prosessen genereres først hydrogen og deretter videreutvikles gjennom syntese. Gjennom selskapsoppkjøp har Sunfire endelig begynt å utvikle og bygge «hjertet» for hydrogenproduksjon. I løpet av det siste året har temaet hydrogen skutt så mye fart at vi nå fokuserer helt på det, sa han.

Sunfire ønsker å konkurrere i markedet med andre produsenter av elektrolysesystemer, som Siemens Energy, Linde/ITM og Thyssenkrupp. Når det gjelder bruk av hydrogen, ser Aldag stålindustrien, luftfartssektoren og skipsfarten i sentrum. Så langt har Sunfire bygget rundt 70 prosjekter i 24 forskjellige land, men produserer ennå ikke i stor skala.

Problemet med å bruke elektrolysører: de trenger store mengder strøm som er så «grønn» som mulig. Ifølge Aldag er det fortsatt ikke nok strøm fra fornybar energi i Tyskland. «Vi må ta systemene til steder der grønn strøm er billig og tilgjengelig og konvertere det til et transportabelt produkt.» Sunfire-sjefen har navngitt land som Danmark, Sverige og Norge. Der kunne jernmalmen så omdannes til «rene» stålpellets ved hjelp av hydrogen og deretter returneres til Tyskland for stålindustrien. — Dette kan gjøres på to-tre år, mener Aldag.

Related Videos

Leave a Comment