Home » Sudanesisk general strammer grepet om makten, to uker etter kuppet

Sudanesisk general strammer grepet om makten, to uker etter kuppet

by Ashley Olsen

Den høyeste sudanesiske generalen har utnevnt sjefen for det midlertidige styrende organet ledet av hæren, et tegn på at han strammer grepet om landet to uker etter å ha utført et kupp mot sivile ledere.

Det var ingen umiddelbar reaksjon fra pro-demokratiske grupper på general Abdel-Fattah Burhans avgjørelse, som ble kunngjort av sudanesisk statlig fjernsyn.

Denne utviklingen kommer midt i gjentatte løfter fra militæret om å overlate makten til sivile myndigheter. Siden kuppet 25. oktober har mer enn 100 myndighetspersoner og politiske ledere blitt arrestert, sammen med en rekke demonstranter og aktivister. Minst 14 antikuppdemonstranter er drept på grunn av overdreven maktbruk av landets sikkerhetsstyrker, ifølge sudanesiske leger og FN.

Sudan har vært midt i en skjør overgang siden et pro-demokratisk opprør i 2019 førte til riksrett mot den mangeårige autokraten Omar al-Bashir. Det suverene rådet med 11 medlemmer ble først dannet sommeren 2019, etter at militæret signerte en maktdelingsavtale med pro-demokratiske styrker.

En rekke andre korpsmedlemmer satt i det forrige rådet som Burhan ledet før de oppløste det i forrige måneds kupp. Den mektige paramilitære lederen Mohammed Hamdan Dagalo, som visepresident, ble også returnert til liket torsdag. Og Burhan utnevnte tre andre generaler som hadde sittet i det forrige rådet som styremedlemmer, ifølge statlig fjernsyn.

Tre andre rådsmedlemmer er ledere av opprørsgrupper som kjempet mot Bashirs regjering i årevis, men gjorde fremskritt mot fred med overgangsregjeringen. De satt også alle i forrige styre. En av dem, Malik Agar, en fremtredende leder av Sudanese Revolutionary Front, en opprørsbevegelse fra Blue Nile-statene i Sør-Sudan, var en av underskriverne av en landemerkende fredsavtale med overgangsregjeringen fra Juba, Sør-Sudan, sist. år.

Fem av medlemmene er sivile, hvorav kun én, den kristne advokat Raja Nicola, satt i forrige rett.

Avtalen som rådet ble dannet under etter at Bashir ble fjernet, bestemte at rådet skulle bestå av fem sivile valgt av militantene, fem militære representanter valgt av de væpnede styrkene og ett sivilt medlem som skulle velges etter gjensidig avtale mellom sivile og generaler.

Sammensetningen av det nye rådet oppfyller ikke kravene til de viktigste pro-demokratiske gruppene i det afrikanske landet. The Forces for the Declaration of Freedom and Change, hovedgruppen som ledet opprøret som resulterte i styrten av al-Bashir, sa at de ville motsette seg Burhans gjenutnevning som øverste beslutningstaker.

Før kuppet hadde det suverene råd den ultimate makten mens regjeringen til den nå avsatte statsministeren Abdalla Hamdok hadde tilsyn med daglige saker. Siden kuppet har Hamdok holdt seg i husarrest i hovedstaden Khartoum, mens vestlige makter og FN-diplomater prøver å finne en løsning på krisen.

Kuppet i Sudan har blitt fordømt av FN, USA og EU – som alle har oppfordret generalene til å gjenopprette en militær-sivvil overgangsregjering. Meklingsarbeid er i gang for å løse krisen.

FN-talsmann Stéphane Dujarric sa onsdag at FNs spesialrepresentant for Sudan Volker Perthes hadde møtt Burhan dagen før.

Under samtalene ba den spesielle representanten om «en retur til overgangspartnerskapet» og ba militæret «vise tilbakeholdenhet og ta nedtrappingstiltak, spesielt ved å løslate alle de internerte og statsministeren som fortsatt er under tilsyn. husarrest, sa Dujarric.

Dujarric sa også at FNs generalsekretær António Guterres snakket med den avsatte statsministeren Hamdok tidligere i uken.

Tidligere torsdag sa en advokatgruppe at internettilgangen i stor grad har vært forstyrret i Sudan siden forrige måneds militærkupp, til tross for en rettskjennelse som ber leverandører om å gjenopprette tjenester.

I følge en tweet fra NetBlocks er forstyrrelsen nå på sin attende dag og representerer en «permanent hindring» for demokrati og menneskerettigheter. En sudanesisk domstol avgjorde onsdag og beordret landets tre store telekommunikasjonsleverandører til å gjenopprette internettilgang. Myndighetene har imidlertid ennå ikke vist noen tegn til å gjennomføre denne ordren.

___

ElHennawy rapporterte fra Kairo.

Related Videos

Leave a Comment