Home » Strid om Kavala-aktivister: Tyrkia inviterer ti europeiske ambassadører – politiske

Strid om Kavala-aktivister: Tyrkia inviterer ti europeiske ambassadører – politiske

by Russell Crowe

Tyrkia har ofte problemer med Vesten, men det som skjedde i Ankara tirsdag har aldri skjedd før: Det tyrkiske utenriksdepartementet tilkalte ambassadører fra ti vestlige land – inkludert Tyskland, Frankrike og USA – og gikk ut med en advarsel. Innenriksminister Süleyman Soylu og justisminister Abdulhamit Gül støttet utenriksdepartementet og anklaget Vesten for uakseptabel oppførsel. I en felles uttalelse krevde ambassadørene løslatelse av en fremtredende kritiker av president Recep Tayyip Erdogan.

[Wenn Sie alle aktuellen Nachrichten live auf Ihr Handy haben wollen, empfehlen wir Ihnen unsere App, die Sie hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen können.]

Osman Kavala er navnet på den aktuelle mannen. Den nå 64 år gamle kulturpromotøren og partneren til vestlige institusjoner har sittet i fengsel i fire år. Erdogan og rettsvesenet anklager ham for å være involvert i Gezi-protestene i 2013 og kuppforsøket i 2016. I mangel av bevis på dette forblir Kavala i varetekt med nye påstander og rettssaker. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg beordret ham løslatt. Men selv om Tyrkia, som medlem av Europarådet, må følge dommernes instrukser, forblir Kavala i varetekt.

En motstander av presidentregimet

Vestlige ambassadører ga sin uttalelse i anledning fireårsdagen for Kavalas arrestasjon 18. oktober 2017. Tyrkias forhold til Kavala motsier «respekt for demokrati, rettsstaten og åpenhet», kritiserte diplomater. Tyrkia bør løslate Kavala så snart som mulig. Bak uttalelsen sto representanter fra Danmark, Tyskland, Finland, Frankrike, Canada, New Zealand, Nederland, Norge, Sverige og USA.

Innenriksminister Soylu avviste initiativet og sa at Tyrkia ikke var en «nomadisk stat» som fremmede land kunne gi ordre til. For Erdogan og hans regjering er Kavala en rød fille. Frykten for presidenten i Kavala har dype røtter, forklarer journalist Murat Yetkin: Kavala var en sterk motstander av presidentsystemet som Erdogan opprettet i 2017. Allerede i 2013 hørte han at Kavala avviste presidentsystemet som en mulig begynnelse på «en totalitær stat. Litt senere støttet Kavala Gezis protester mot regjeringen – og økte dermed Erdogans frykt for at Kavala planla styrten.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg anklager de tyrkiske domstolene for ulovlig å holde Kavala bak murene og beordret Ankara til å løslate ham. Fordi Tyrkia ignorerer ordren, truer Europarådet nå med å utvise Tyrkia. På et ministermøte i slutten av november må eksklusjonsprosessen settes i gang dersom Kavala ikke er ledig innen da. Rettssaken mot ham fortsetter 26. november.

Related Videos

Leave a Comment