Home » Störe: Norge kunne ikke erstatte Russland som gassleverandør for Tyskland

Störe: Norge kunne ikke erstatte Russland som gassleverandør for Tyskland

by Ashley Olsen

Störe: Norge kunne ikke erstatte Russland som gassleverandør for Tyskland

Jonas Gahr Sturgeon

© 2022 AFP

Ved en eventuell avbrudd i russisk gass- og oljeforsyning til Tyskland, vil ikke Tysklands nest største gassleverandør, Norge, kunne fylle gapet.

Ved en eventuell avbrudd i russisk gass- og oljeforsyning til Tyskland, vil ikke Tysklands nest største gassleverandør, Norge, kunne fylle gapet. – Vi leverer en tredjedel av Tysklands gassbehov, men vi kjører på full kapasitet, sa Norges statsminister Jonas Gahr Störe til ZDFs «heute journal» tirsdag. «Vi har ingen reserver som vi kan erstatte andre ting med.»

Störe er ventet på onsdag for et innledende besøk hos kansler Olaf Scholz (SPD). Et av budskapene hans til Scholz vil være at Norge – til tross for eksepsjonelt høye energipriser i eget land – ønsker å forbli en sterk langsiktig gassleverandør for Tyskland, understreket han.

På grunn av konflikten med Moskva ba CDUs utenrikspolitiske ekspert Jürgen Hardt nylig om å redusere tysk etterspørsel etter russiske naturgassforsyninger. «Jeg tror det er umulig for oss å forbli sterkt avhengige av gassforsyninger fra Russland hvis Russland er en så kritisk partner under internasjonal lov,» sa han til RBB Inforadio. Hvis Russland invaderer Ukraina, bør det være klart at gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen ikke kan komme på nett.

Tidligere føderale utenriksminister Sigmar Gabriel (SPD) stilte også spørsmål ved idriftsettelse av Nord Stream 2-gassrørledningen for utplassering av russiske tropper på grensen til Ukraina. En russisk invasjon av Ukraina er «et dessverre tenkelig og realistisk scenario». Han håper fortsatt at Russland kommer med trusler, men det er ikke sikkert.

Med tanke på en massiv utplassering av russiske tropper på grensen til Ukraina, frykter Vesten at Russland forbereder seg på å invadere nabolandet. Kreml benekter dette kategorisk. Samtidig krever Russland avtaler som forbyr utvidelse av NATO østover og etablering av amerikanske militærbaser i landene i den tidligere sovjetiske innflytelsessfæren.

AFP

Related Videos

Leave a Comment