Home » Stigende renter: Hva betyr sparing, boligkjøp og kassekreditt – Økonomi – Nyheter – WDR – Økonomi – Nyheter

Stigende renter: Hva betyr sparing, boligkjøp og kassekreditt – Økonomi – Nyheter – WDR – Økonomi – Nyheter

by Siv Jensen

Rentene har mer enn tredoblet seg det siste året. Nå er de allerede over 3,5 prosent og går opp. Samtidig varslet en bank at den ville gjøre sparing mer attraktivt igjen. Hva er verdt det nå, hva er det ikke og hvilke feil bør unngås.

Hva betyr stigende renter for sparerne?

Å spare penger var lite attraktivt i mange år fordi bankene nesten ikke betalte renter eller til og med belastet negativ rente – du måtte til og med betale ekstra for pengene i banken. Denne trenden ser ut til å endre seg: nettbanken ING Tyskland har annonsert at den vil betale 0,3 % rente på kontantkontoer fra begynnelsen av desember. Andre, som Renault Bank, gir allerede eksisterende kunder 0,6 % på pengemarkedskontoene sine.

ING Tysklands kunngjøring kan føre til konkurranse om kundene blant bankene. Selv sjefen for Deutsche Bank Lars Stoy mistenker dette i et intervju med FAZ. Banken hans har ikke annonsert noe konkret ennå, men vurderer «innskuddskampanjer». Ralf Scherfling fra Consumer Center NRW presiserer imidlertid: «Du kan nesten ikke legge til penger for øyeblikket, for på grunn av inflasjon reduserer høyere renter på sparing bare det reelle minuset.»

Hva betyr det å heve renten for å bygge eller kjøpe bolig?

Rentene på boliglån har oversteget terskelverdien på 3,5 %. Tar du opp lån med 10 års fast rente, må du nå også betale 3,8 % rente. Nettkredittmegleren Interhyp anslår til og med en byggeinteresse på rundt fire prosent innen utgangen av året. Bankene har imidlertid priset økninger til forskjellige priser, og derfor er det desto mer nyttig å sammenligne ulike leverandører.

Ralf Scherfling fra forbrukerrådgivningssenteret NRW sier: «Alle som er langt fremme i sine boligkjøpsplaner kan nå raskt innhente finansieringstilbud. Men man bør aldri ta en forhastet beslutning ved kjøp av frykt for ytterligere renteoppgang.».

Hva betyr økningen i overtrekksrentene?

Kassekredittrenter er ikke gjenstand for samme utvikling som andre renter. Imidlertid justerer mange banker dem. I tillegg er de fortsatt veldig høye, for øyeblikket må du betale et gjennomsnitt på rundt ni prosent rente hvis du går i minus på kontoen din. Derfor er det aldri lurt å låne penger i banken slik når du ikke har noe igjen. Det ville vært bedre å avtale et avdragslån, betingelsene er som regel mye billigere.

Allerede ved inngangen til året hadde 6,6 millioner tyskere overtrukket kontoene sine. Dette var resultatet av en representativ undersøkelse fra daværende kredittmegler Smava.

Stigende renter: gir livsforsikring mening igjen?
WDR 5 Profit – oppdatert
22.09.2022
05:37 minutter
Tilgjengelig til 22.09.2023
RDR 5


Laster ned

Related Videos

Leave a Comment