Home » Stekenjokk-gruven ble stengt for 33 år siden – en åpning undersøkes nå

Stekenjokk-gruven ble stengt for 33 år siden – en åpning undersøkes nå

by Russell Crowe

Vilhelmina Mineral-selskapet, som eies av Bluelake Mineral og som også ønsker å åpne gruver i Rönnbäcken utenfor Tärnaby har han i mange år forsøkt å få tillatelse til å gjenoppta driften ved den nedlagte Stekenjokk-gruven utenfor Klimpfjäll.

For ikke å forstyrre reindriftsnæringen, er selskapets plan nå å utvinne og frakte malmen om vinteren 60 km sørvestover til norske Joma, hvor selskapet eier deler av en gruve og et anrikningsverk.

– Vi prøver å utvikle og koordinere Stekenjokk-prosjektet med Joma-prosjektet i Norge. Og vi har gjort endringer for å minimere blant annet den negative påvirkningen på reindriftsnæringen, sier Peter Hjorth, administrerende direktør i Bluelake Minerals.

Plassert i et sensitivt miljø

Jämtlands länsstyre og kommunene Strömsund og Vilhelmina har allerede sagt ja til gruvedrift. Västerbottens länsstyre jobber fortsatt med saken, at en del av gruven ligger i et mer følsomt miljø og inntil et Natura 2000-område. De to berørte samebyene i området har imidlertid tidligere sagt nei.

– Västerbottens länsstyre ba oss om å fortsette etterforskningsarbeidet og en Natura 2000-undersøkelse. Den ble fullført i en første runde og ble presentert i vår. De ba om tillegg, som vi nå vil presentere i dagene som kommer. Vi håper og tror at vi har dekket problemene de har hatt og godkjenner behandlingstilskuddet, sier Peter Hjorth.

Skulle gruven, som stengte i 1988, gjenåpnes, er det håp om rundt 50 halvårlige arbeidsplasser i Sverige og 115 årsarbeidsplasser på norsk side over en 15-årsperiode.

Related Videos

Leave a Comment