Home » Som om Sandhausen hadde signert Kylian Mbappé

Som om Sandhausen hadde signert Kylian Mbappé

by Roald Amundsen

Norske klubben Kolstad IL forvandles til en håndballsupermakt – også tysk Bundesliga lider

Det krever mye fantasi. Enda mer kreves det en visjon for å se det Jostein Sivertsen ser. Forrige søndag spilte Kolstad IL mot Haslum HK, i Kolstad Arena var det 1.800 tilskuere og Haslum-verten vant enkelt og greit 30:20. I norgesmesterskapet i håndball ligger kolstaderne på niendeplass på stillingen, et sted midt i blinken i et andrerangs europamesterskap. Det virker middelmådig. Inntil for noen uker siden var det bare et fåtall som la merke til Trondheimsklubben utenfor byen, helt til Sivertsen delte sin visjon og begynte å realisere den.

«Hvis ting går etter planen, ønsker vi å være i Champions League, kjempe om en plass i Final Four og noen ganger vinne Champions League,» sier manageren i Kolstadt IL. De ønsker å være nummer én i Norge innen 2024 og fra nå av spille på de stores konsert – og være hovedfiolin i orkesteret så fort som mulig. Det er som om SV-trener Sandhausen erklærer at han ønsker å kjempe om Champions League-seieren med Manchester City og Real Madrid om noen år.

Kolstad er ikke Sandhausen, og håndballens verden er absolutt mindre enn fotballens – og det gjør fremgangen lettere. Sivertsen har vært leder i Trondheimer Klub i mer enn ti år og har så langt ikke blitt lagt merke til for å leve vekk fra virkeligheten. «Jeg har alltid ønsket å oppnå noe stort med klubben,» sier han. De siste månedene har han overbevist kjente norske sponsorer om planen sin: Den største supermarkedskjeden i landet fungerer nå som hovedsponsor og gir åpenbart så store økonomiske midler at Sivertsen kan omsette sin visjon til virkelighet.

Utgangspunktet var søndag for en uke siden, dagen for klubbens tap klokken 20:30 mot Haslum. De mindre gode 60 minuttene med håndball vil fort bli glemt, men ikke pressekonferansen. Klubben og dens fremtidige galjonsfigur har offentliggjort det som tidligere ble antatt i flere uker. Kolstad våger å angripe toppen og Sander Sagosen skal være pådriver. Sagosen, for tiden under kontrakt med THW Kiel i Bundesliga, regnes som den beste håndballspilleren i verden og kommer tilbake til Norge i 2023. Gjeldt fotball vil dette tilsvare kunngjøringen om at Kylian Mbappé flytter til Sandhausen.

Bekymringer i Tyskland

Sammenligningen er imidlertid mangelfull, da Sander Sagosen har sterke bånd til Trondheim og Kolstad. 26-åringen er født i Trondheim og spilte en sesong med det daværende andredivisjonslaget tidlig i karrieren. I tillegg er far Erlend med i klubbens trenerteam. — Det har vært en drøm for meg siden jeg dro fra Trondheim, sa Sander Sagosen. Han bestemte seg ikke mot Kiel, men til fordel for familien. En slik mulighet er unik for håndballen i Norge, men også for ham personlig.

Prosjektet til det fremtidige superlaget fra Trondheim har sin lyseste figur med Sagosen, men Kiel-forsvareren er ikke den eneste forpliktelsen som gjør inntrykk. Sammen med ham introduserte Kolstad og Sivertsen fem andre førsteklasses nykommere for en uke siden. Neste sommer flytter Torbjörn Bergerud (Gudme, tidligere Flensburg), Magnus Gullerud (SC Magdeburg), Janus Smarason (Frisch Auf Göppingen) og Sigvaldi Gudjonsson (KS Kielce) til Kolstad, én sommer etter at Magnus Röd (Flensburg) blir med i Sagosen . Seks toppspillere er satt som nykommere, og dette ligger helt klart til grunn for ambisjonene. Grunnstrukturen er på plass og lover å møte høye internasjonale standarder. Sivertsen ønsker i månedene som kommer å utstyre laget med de sterkeste spillerne for å komme seg opp på nummer én i Norge så raskt som mulig i første omgang. I den første norske ligaen må Elverum Håndball først kastes fra tronen. Klubben har vært mester i ti år og er for øyeblikket igjen suveren leder av tabellen. Siden sist søndag har det vært liten tvil blant håndballeksperter om at den beste norske klubben i fremtiden skal hete Kolstad og ikke lenger Elverum.

I Tyskland følges det norske prosjektet med interesse, og trolig også med en viss bekymring. Bundesliga (HBL)-klubber har de siste årene brukt den norske ligaen til å hamstre trente og talentfulle spillere. I løpet av de neste to årene forlater HBL (minst) fire spillere i retning Kolstad, som har hatt en viktig rolle i klubbene deres. De fleste på det norske landslaget er under kontrakt i Tyskland, noe som snart kan endre seg.

Konkurranse for Bundesliga

Det er også bekymring for at det store prosjektet i Norge er det andre i den skandinaviske regionen som er i direkte konkurranse med Bundesliga. I Aalborg er utviklingen enda mer avansert, den danske klubben var allerede i Champions League-finalen i sommer. Neste sommer tok den norddanske klubben en internasjonal superstjerne som Mikkel Hansen. Som i Kolstad er prosjektet ikke basert på patronage, men på mange sponsorer.

I likhet med den norske ligaen har den danske ligaen tidligere blitt sett på som en selvbetjeningsbutikk for de økonomisk rikeste klubbene i Bundesliga. År etter år har de mest fremtredende spillerne fra begge divisjoner flyttet til HBL – denne mekanismen begynner så vidt å snu. Uwe Schwenker følger denne utviklingen, men demper konsekvensene. «Det er andre spillere på vei,» sa HBL-presidenten til «Kieler Nachrichten».

Han blir nok ikke den beste fra Norge i fremtiden, for på Kolstad er Jostein Sivertsen i gang med å omsette en visjon til virkelighet.

Related Videos

Leave a Comment