Home » Skihopper Maren Lundby: sunn, men for vanskelig for sin sport – sport

Skihopper Maren Lundby: sunn, men for vanskelig for sin sport – sport

by Roald Amundsen

Helsen hennes er bedre enn noen gang, sier Maren Lundby. Skihopperen gråter når hun sier dette på norsk fjernsyn fordi hennes velvære har en høy pris. Lundby er kvinnen de beste har konkurrert mot de siste årene, hun ble olympisk mester i 2018, vant verdenscuppen tre ganger, og ble verdensmester i den store Oberstdorf-bakken i mars. Men Lundby går glipp av neste sesong med kulminasjonen av de olympiske leker i Beijing, fordi: «Jeg er noen ekstra kilo for å hoppe til det høyeste nivået».

Det er en sjelden åpning i sporten, hvor kroppen og ens vekt er mynten. Du kan se at Lundby er spesielt lettet over å snakke om noe som har plaget henne lenge. Hun hadde allerede i vinter merket at det var vanskeligere enn vanlig for henne å holde vekten. Nordmannen fikk sin verdenscupdebut i en alder av 14 år, siden den gang har ikke bare fysisk trening bestemt hverdagen hennes, men også behovet for å følge nøye med på ernæringen. – Det stilles ekstreme krav i hopprenn, sier Lundby til TV-stasjonen NRK, vekt hører med.

«Jeg har aldri uansvarlig kontrollert vekten min, noe som også er en del av suksessoppskriften min,» sier Lundby

Med færre kilo kan du fortsette å fly i sporten din, avmagringen i verdenseliten bør bremses med innføringen av en BMI-grense i 2004 for menn. I dag er en kroppsmasseindeks på 21 den nedre grensen for begge kjønn. Veier du mindre må du hoppe på kortere ski, noe som gir et mindre vingeareal og derfor en ulempe som bør oppveie fordelen med lette vekter. Men i mellomtiden har noen idrettsutøvere tilpasset teknikken slik at de kan nå store avstander selv med korte ski og veldig lav vekt.

Skihoppere starter sesongen i desember, Lundby ønsker å fortsette idretten lenge, men ikke under forutsetning av at de går raskt og radikalt ned i vekt. «Jeg har aldri uansvarlig kontrollert vekten min, og det er også en del av suksessoppskriften min,» sier hun. Kroppen hans har endret seg nylig, og han ønsker ikke å ofre alt for å være på høyeste nivå i Beijing. Avgjørelsen var veldig vanskelig for henne, «fordi jeg har veldig lyst til å hoppe. Men det går ikke denne sesongen».

Lundby har de siste månedene vært å se som deltaker i et danseshow på norsk fjernsyn, noe som også har vakt debatt i Norge. Han gikk glipp av sommersesongen og opptrådte ifølge noen ikke profesjonelt. Men han tåler motvind, engasjementet hans nå bør også være et budskap til unge hoppere om å ta vare på kroppen. Med radikal vektkontroll, sa Lundby, «kan du ødelegge hva som helst».

Related Videos

Leave a Comment