Home » Shell noterer rekordfortjeneste på høye energipriser og økt handel

Shell noterer rekordfortjeneste på høye energipriser og økt handel

by Siv Jensen

Shell leverte et overskudd på 9,13 milliarder dollar i første kvartal, det høyeste noensinne, torsdag, støttet av høyere olje- og gasspriser og sterke resultater fra den kommersielle divisjonen.

Overskuddet kom til tross for at det britiske selskapet devaluerte 3,9 milliarder dollar etter å ha forlatt sin virksomhet i Russland, hvor det planlegger å avslutte alle kjøp av råolje bortsett fra to kontrakter med en «liten uavhengig russisk produsent. «som han ikke navnga.

Shell-aksjen steg 2,6 % i tidlig handel, og overgikk en energiselskapsindekss oppgang på 1,7 %, etter at overskuddet slo den forrige rekorden i 2008.

Shell slutter seg til industririvaler inkludert BP og TotalEnergies, som også har sett en kraftig økning i fortjeneste drevet av energipriser og sterk handel. Equinor of Norway, en ledende gasselger i Europa, viste rekordoppgang onsdag.

Den britiske statsministeren Boris Johnson, som står overfor en politisk test i en runde med lokalvalg på torsdag, har avvist oppfordringer om å skattlegge disse økende fortjenestene for å lette presset på husholdningenes regninger – med ministre som argumenterer i stedet for at energigigantene trenger penger til å investere i. ren energi.

Shells justerte inntjening for første kvartal økte med 43 % fra forrige kvartal til 9,13 milliarder dollar, over en gjennomsnittlig analytikerprognose gitt av selskapet for et overskudd på 8,67 milliarder dollar. Dette sammenlignet med en inntjening på 3,13 milliarder dollar et år tidligere.

Den sa at utbytteutbetalingene og aksjetilbakekjøpet nådde 5,4 milliarder dollar i kvartalet, en del av planen om å kjøpe tilbake aksjer på 8,5 milliarder dollar i første halvår.

Selskapet sa at i dagens miljø forventer det at utdelinger til aksjonærene vil overstige 30 % av kontantstrømmen i andre halvår.

Shell sa at det ble avskrevet 3,9 milliarder dollar etter skatt etter beslutningen om å forlate virksomheten i Russland etter Moskvas invasjon av Ukraina 24. februar. Den stenger også olje- og gasshandelen med Russland.

Shell plc-sjef Ben van Beurden sa: «Krigen i Ukraina er først og fremst en menneskelig tragedie, men den har også forårsaket betydelige forstyrrelser i globale energimarkeder og har vist at energi er trygg, pålitelig og rimelig. Den kan rett og slett ikke tas for gitt.

«Konsekvensene av denne usikkerheten og de resulterende høyere kostnadene merkes vidt og bredt. Vi har engasjert oss med myndigheter, våre kunder og leverandører for å møte utfordrende utfordringer og gi støtte og løsninger der det er mulig.»

Energigiganten BP hadde et tap på 20,4 milliarder dollar for årets første kvartal tirsdag etter at slaget det tok fra Russlands tilbaketrekning utslettet ekstrainntektene fra stigende drivstoffpriser. BP rapportert et underliggende resultat på 6,2 milliarder dollar, mer enn det dobbelte av kvartalet før, og overgår analytikernes forventninger på 4,43 milliarder dollar.

Oppdatert: 5. mai 2022 kl. 09.42

Related Videos

Leave a Comment