Home » Seymour Hersh er en kjent reporter med et tvilsomt rykte

Seymour Hersh er en kjent reporter med et tvilsomt rykte

by Liv Ullmann

Seymour Hersh regnes som en reporterlegende. Nå tror han å vite at USA sprengte Nord Stream-rørledningene, men det har vært tvil om ham i lang tid.

Han fant noe. Bare denne gangen publiseres ikke oppdagelsene hans av de store og kjente utgiverne og media: ikke av den amerikanske avisen «New York Times», ikke av magasinet «New Yorker» eller av nyhetsbyrået Associated Press, der journalisten Seymour Hersh har skrevet mye av sin publiserte forskning over mange år. Hans siste publikasjon finner du på en blogg.

Det er den første oppføringen som noen gang er gjort av den 85 år gamle amerikaneren der – men som ofte er tilfellet forårsaker funnene hans eksplosiver: I en hemmelig operasjon skal USA og Norge være ansvarlige for eksplosjonene på Nord Stream 1 og 2 rørledninger i Østersjøen har vært. Hersh fikk vite dette fra en ikke navngitt kilde som skal ha vært direkte involvert i planleggingen.

Dekorert med høye priser

Faktisk er det ennå ikke klart hvem som er ansvarlig for eksplosjonen av russiske gassrørledninger som skjedde i slutten av september. Mange regjeringer er bare sikre på at eksplosjonene var en sabotasjehandling – og at dette sannsynligvis bare kunne vært utført av statlige aktører og ikke terrorgrupper. Så langt har imidlertid mange undersøkelser ikke vist noe.

Spesielt siden Hershs navn og rykte får oss til å reflektere over temaet: selv Kreml, ofte mistenkt for å ha forårsaket eksplosjonene, har tatt opp Hershs rapport: «Det ville være urettferdig å ikke ta hensyn til det». Det sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov torsdag.

Hershs avsløringer har ofte formet tolkningen av sjokkerende hendelser de siste tiårene. Men dette er bare ett perspektiv på journalistens arbeid: Spesielt i den nære fortiden har Hersh ofte levert forskning som har gitt tvilsomme resultater og som senere viste seg å ikke være helt korrekt. For eksempel sa den tidligere sjefen for CIAs Moskva-kontor, John Sipher, nylig i et intervju med t-online: «Seymour Hersh fra 60- og 70-tallet har lenge vært historie. De siste årene har han i økende grad behandlet konspirasjoner og tull. .» Du kan lese flere av Siphers uttalelser her. Så hvor troverdig er Hersh i dag?

Gjennombrudd med forskning i Vietnam

Alle som tar for seg livet til den 85 år gamle reporteren vil oppdage en biografi full av sensasjonelle avsløringer og en rekke journalistiske priser: Hersh nådde sitt gjennombrudd på slutten av 1960-tallet da han avdekket en krigsforbrytelse begått av den amerikanske hæren i Vietnam:

Soldater hadde drept mer enn 500 sivile i byen Mo Lai i 1968. For dette vant Hersh den prestisjetunge Pulitzerprisen i 1970, en pris som kan sammenlignes med en Oscar for journalister.

I årene som fulgte, leverte Hersh gjentatte ganger eksplosive rapporter og mottok ytterligere priser for dem: Han ble også tildelt George Polk Award, også kjent blant amerikanske journalister, fem ganger. Sist han mottok den var i 2004. Da avslørte Hersh at amerikanske soldater i Abu Ghraib-fengselet hadde mishandlet fanger på grunn av Irak-krigen. Denne historien skapte også en verdensomspennende sensasjon.

Tviler på forskning i Syria

Dette er ett aspekt av Seymour Hershs karriere. Men det er også en annen: De siste årene er stadig mer preget av alvorlig tvil om den kjente journalistens forskning. I en artikkel fra 2017 rapporterte Hersh om et luftangrep fra amerikanske styrker i Syria.

Angrepet var som svar på et giftgassangrep på sivile i byen Khan Sheikhoun. Ifølge Hershs forskning, som sto i avisen «Welt», skulle et slikt giftgassangrep aldri ha skjedd. I stedet bombet det syriske regimet, med Russlands støtte, et jihadistmøte i byen. Slippingen av en bombe skal ha skapt en giftig sky fordi gjødsel, desinfeksjonsmidler og andre stoffer ble lagret i kjelleren til det målrettede huset.

«Et lite antall anonyme kilder»

Hershs forskning ble senere ugyldiggjort av flere hold: en undersøkelse fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og Joint Investigative Mechanism (JIM) kom til den konklusjon at en giftgassbombe med agenten for sarinkrig har blitt brukt av den syriske herskerens styrker på stedet Bashar al-Assad ble kastet.

Related Videos

Leave a Comment