Home » Se nordlyset: Dette er de 12 beste stedene for nordlyset

Se nordlyset: Dette er de 12 beste stedene for nordlyset

by Liv Ullmann

I Norge ble barn en gang forbudt å snakke med nordlyset, enn si å vifte til dem med et hvitt lommetørkle. Legenden sier at dette forårsaker uflaks og oppfordrer nordlyset til å komme og hente barna.

Les mer

Les mer

I dag er selvsagt barn ikke lenger redde for nordlyset. Men nordlyset, også kjent som nordlyset, har ikke mistet magien og mystikken.

Aurora borealis er slør av grønt, lilla og rødt som vises over hele den nordlige kloden. I sør kalles de sørlys. Men fordi Australia er for langt nord, sees sørlyset sjelden. Sammen kalles nordlyset og aurora australis nordlyset. I Europa er sjansene for å se nordlyset mye større: fra slutten av august til slutten av april er det mulig å se dem i flere land med litt flaks.

Oversikt

Les mer

Aurora borealis: hvordan de dannes

På den ene siden inkluderer flaks den rette solaktiviteten – først da dannes de fargede partiklene i luften. Auroras er forårsaket av eksplosjoner på solen. Når elektrisk ladede partikler fra eksplosjonene blir til en solstorm og dukker opp fra magnetosfæren, forstyrrer de jordas magnetfelt.

De drives opp og ned – mot Nordpolen og Sydpolen.I jordens atmosfære møtes de med oksygen- og nitrogenatomer, og skaper farget lys – i en høyde på opptil 140 kilometer.

Når er nordlyssesongen?

Nordlyssesongen varer fra september til april på den nordlige halvkule og fra mars til september på den sørlige halvkule. Den beste tiden å se og fotografere lyset er under vår- og høstjevndøgnene, på grunn av justeringen av jordaksen.

Les mer

Les mer

For at lysene skal være synlige for oss, må himmelen være klar Hvis det er skyer eller lys fra nærliggende byer, kan lysene være tilstede, men ikke synlige. Så du må definitivt være tålmodig på nordlysturen.

De beste stedene for nordlyset

Noen steder, nemlig de som ligger i den såkalte nordlysovalen, er sjansen imidlertid spesielt stor. Reisereporteren presenterer dem for deg i forskjellige land:

1. Lofoten skjærgård i Norge

Sjansene for å se nordlyset i Nord-Norge er generelt sett ikke dårlige. Det første nordlyset dukker opp så tidlig som midten til slutten av august og forblir en del av den stjerneklare nattehimmelen til april. Tromsø nevnes ofte som utgangspunkt for nordlysturer, men det er som regel for lyst i selve byen. Skal du se nordlyset i Tromsø bør du bytte til øyene til havs.

Les mer

Les mer

Lofoten, derimot, byr på perfekte forhold: her kan du se lysene nesten overalt, om noen. Skjærgården er tynt befolket, så lysforurensningen er ikke særlig høy.

Aurora borealis over Eggum fyr på Vestvågøy i Lofoten.

2. Senja Island i Norge

Øya Senja sør for Tromsø er ikke lenger et innsidetips blant norske fans, men den faller ofte bak Lofoten og Vesterålen når det gjelder ferievalg. Øya er også kjent som «Norge i miniatyr» – for alt som gjør Norge er her: fjell og fjorder, vakre strender og ensomhet, fossefall og nordlys.

Aurora-observatoriet annonserer den beste, men ikke gratis, utsikten over nordlyset. Et besøk er imidlertid ikke absolutt nødvendig, siden lysene er synlige nesten overalt på grunn av den sparsomme befolkningen når de danser over himmelen.

Les mer

Les mer

Øya Senja sør for Tromsø er kjent blant norske fans for nordlys.

3. Vesterålen skjærgård i Norge

Norge var det tredje landet i verden som sendte raketter ut i verdensrommet: I 1962 ble de skutt opp fra Andøya i Vesterålen for å utforske nordlyset vitenskapelig. Inntil da var det ingen som visste hvordan det grønne sløret dannes og hvorfor det er spesielt lett å se i enkelte regioner.

Dette kan oppleves i romskipet Aurora på Andøya. Der får skoleklasser og besøkende undervisning i nordlysets vitenskapelige bakgrunn.

Nordlyset skinner over havet og de snødekte fjellene i Vesteralen i Norge.

Og de som driver et nordlysforskningssenter gjør det vanligvis ikke bare sånn: Sjansene for å se nordlyset er veldig gode i Vesterålen, like nord for Lofoten. Det er best å bestige fjell eller bakker, men det er også god sikt ved kysten av for eksempel Andenes eller Nyksund.

Les mer

Les mer

4. Kiruna i Sverige

Når du hører nordlyset og Sverige, hører du vanligvis navnet på en by: Kiruna. Kiruna er imidlertid ikke bare en by, det er en kommune, så det er mest sannsynlig at du får øye på nordlyset, spesielt utenfor byen. Kiruna i svensk Lappland er imidlertid en av de mest tilgjengelige stedene for å se nordlys med fly.

Nordlyset flimrer over de snødekte trehusene i Kiruna, Sverige.

5. Abisko nasjonalpark i Sverige

Abisko nasjonalpark i svensk Lappland er et paradis for alle frilufts- og vinterentusiaster. Her har du garantert snø, du kan stå på ski til juni. Landskapet er vidstrakt, og hvis du ikke kjenner den skandinaviske vinterfølelsen her, gjør du noe galt.

Les mer

Les mer

I all ensomhet i den nordsvenske kommunen Kiruna kan naturen oppdages her – og fra kveldstimene til og med litt nordlys.

Mer er ikke mulig: Nordlyset flimrer over reinen i Kiruna kommune i Sverige.

6. Rovaniemi i Finland

Hva med et besøk til julenissen helt i nord? Det sies at han bor i Rovaniemi, hovedstaden i finsk Lappland. Men julenissen er bare et av høydepunktene på turen til Rovaniemi Finland. For eksempel venter Arktikum, et museum for arktisk vitenskap, deg der.

Mange besøkende kommer til finsk Lappland om vinteren. For der kan du forvente endeløse vidder, mye snø og nordlys på himmelen. Høres ut som en klisjé, men rundt Rovaniemi er det virkeligheten.

Ren idyll: snølandskap i Finland med nordlys.

Les mer

Les mer

7. Ivalo og finsk Lappland i Finland

Ivalo har den nordligste flyplassen i Finland og er derfor det beste utgangspunktet for å besøke den nordligste delen av finsk Lappland. Ivalo ligger ytterligere 300 kilometer nord for Rovaniemi og byr på ren natur og snø. Imidlertid har de fleste besøkende en tendens til å utforske området rundt Ivalo i stedet for selve byen.

Det er flere hytter på Wilderness Hotel Inari i Finland. Fra noen kan du se direkte fra sengen inn i himmelen til nordlys.

Mange steder, inkludert Harriniva, kan mange utendørs vintereventyr kombineres: du kan kjøre mot nordlyset på snøscooter eller husky-slede, gå på trugetur eller ta en badstue med utsikt mot rein.

8. Færøyene og Grønland

Du kan til og med se nordlyset i Danmark! Ok, nok ikke i vårt lille naboland, men i to oversjøiske territorier i nord som hører til Danmark: Grønland og Færøyene.

Les mer

Les mer

Begge områdene anses som helt egnet for nordlysobservasjoner, fordi begge er tynt befolket og det knapt er kunstig lys. Mens Færøyene generelt er utviklet, er det fremfor alt kystområdene på Grønland som inviterer deg til å dvele på grunn av isbreene. Også i hovedstaden Nuuk, men også lenger nord i Kulusuk, er sjansene spesielt gode.

Nordlyset skinner over byen Nuuk på Grønland.

9. Thingvellir nasjonalpark på Island

Thingvellir nasjonalpark på Island er utgangspunktet for tusenvis av turister i løpet av dagen: et av de første parlamentene i verden ble opprettet her, fordi rundt 930 mennesker møttes her for å snakke om politikk, samfunn og regler.

Men Thingvellir er også et eldorado for friluftsentusiaster. Det er her de amerikanske og eurasiske tektoniske platene møtes, noe som fører til fjellformasjoner, sprekker og kløfter, som den berømte Silfra-sprekken.

Les mer

Les mer

En kvinne ser på nordlyset over Thingvellirsjøen i Islands Thingvellir nasjonalpark.

Men Thingvellir er ikke bare kjent for å være en del av Den gyldne sirkel, med sine fossefall og isbreutsikt. Siden høsten har det vært mye aktivitet her, også etter mørkets frembrudd. Når det er gode sjanser for nordlyset, kommer mange turoperatører til utsiktsplattformen til nasjonalparken for å se den spektakulære Arben på nattehimmelen. Området kan også utforskes privat om natten.

10. Snæfellsnes på Island

Snæfellsnes-halvøya nordvest på Island er ikke verdt en tur bare på grunn av de til tider spektakulære landskapsformasjonene med fossefall og fjorder.

Siden området er tynt befolket og det ikke er mye lysforurensning, er sjansene for å se nordlyset spesielt gode her. Lysene er forresten enkle å utforske over hele Island, da hele landet kun har noen få innbyggere og byer. Selv i hovedstaden Reykjavik flimrer det av og til magisk lys på himmelen.

En kvinne ser på nordlyset over Thingvellirsjøen i Islands Thingvellir nasjonalpark.

Les mer

Les mer

11. Northwest Territories i Canada

En tipi-landsby i Northwest Territories, en fjellleir i Newfoundland eller en tundra-kompanjong i Manitoba – nordlyset kan sees mange steder i Canada. Nord i landet er hot spot mellom desember og mars, og dette gjøres best på avsidesliggende steder med liten eller ingen lysforurensning.

Forresten, dine beste sjanser er i Northwest Territories, hvor nordlyset kan sees omtrent 240 dager i året, selv om sommeren.

Himmelen bokstavelig talt eksploderer: nordlyset over Tibbitt-sjøen i Canadas nordvestlige territorier.

12. Shetlandsøyene i Skottland

Har du tidligere knyttet nordlys kun til Norge, Sverige, Finland og Island? Vel, da er det på tide å begynne å tenke på nye mål.

Les mer

Les mer

Mens sjansene er betydelig bedre i de fire nevnte landene, kan du også være heldig i Skottland, hovedsakelig på Shetlandsøyene. De utgjør den nordligste delen av Storbritannia og er nord nok for regelmessige nordlysobservasjoner om vinteren.

Kan nordlyset også sees i Tyskland?

Nordlyset er sjeldent i Tyskland, og da er det vanskelig å se på grunn av de store byene. Men det er ikke umulig. Når det oppstår kraftige solstormer, er nordlys synlige på mellombreddegrader. Neste maksimum av solaktivitet er ventet i 2023. Dette er tilfellet hvert elleve år, dette er hvor lenge en solsyklus varer på sitt maksimum. Det er også en av dine Nettsted for nordlysvarselet i Tyskland.

reisereporter

Related Videos

Leave a Comment